Nedavno objavljeno

Maldivi – raj na zemlji

Tekst i foto Rada Rmandić

Maldivi su nevjerovatna ostrvska zemlja u kojoj možete ostvariti svoje snove o pravom odmoru i uživanju. More, plaže, vile na vodi, neopisivi pejzaži i priroda mnogo su ljepši nego na fotografijama. Naše putovanje je krenulo iz glavnog grada Male, udaljenog pola sata lokalnim letom do aerodroma Ifuru, i 45 minuta minuta vožnje gliserom do ostrva Iru Fushi. Potpuno različit od ostalih svjetskih metropola, Male je malen, šarmantan, zapravo i jedini grad na području maldivskih ostrva i kao takav ima funkciju glavnog grada Maldiva. Čak dva kilometra dug i kilometar širok, grad je gusto naseljen sa 6500 stanovnika, a potpuno je prekriven ulicama i zgradama kroz koje kolaju i posjetioci i strani radnici. Cijelo ostrvo Iru Fushi je rizort u kom smo odsjeli, površine 21 hektar u centru atola Nonu (Noonu Atoll). Iru Fushi ima predivan greben i vrt Nemo, gdje gosti mogu da uživaju u ronjenju i nevjerovatnom pogledu na Indijski okean.

Fascinantna priroda

Ono što nas je posebno fasciniralo, osim nevjerovatnog mira koji pružaju Maldivi, jeste gostoprimljivost osoblja. Svi gosti imaju svog domaćina koji je na raspolaganju 24/7 za sva pitanja i zahtjeve. Svi su veseli i uvijek nasmijani, raspoloženi za pomoć. Vile se sređuju tri puta na dan, a nakon večere je nezaobilazna ručno rađena poruka na krevetu. Zaista nema stvari koja nam se nije dopala. Posebna avantura za nas je bila vožnja avionom od Malea do lokalnog aerodroma. Avion je nestvarno mali, ima zaustavne stanice, a osoblje osim pilota čini jedna stjuardesa. Aerodrom je u prilično lošem stanju i ima jednu pistu za slijetanje, bez ikakvih novih tehnologija. Čak ne postoji ni pokretna traka za prtljag, već ga nose ručno. Nema nikakvih ekrana, putokaza, smjernica. Čak i čekiranje obavlja osoblje hotela, tako da je vaša jedina obaveza da uživate. Ono što se samo na Maldivima može vidjeti i doživjeti jeste tropska priroda i bogata životinjska zajednica. Osim ajkula, raža, delfina, možete vidjeti leteće lisice, posebnu vrstu šišmiša koja se hrani voćem i najveći su šišmiši na svijetu (raspon krila velike leteće lisice je 1,5 metar). Hrana u rizortima nije lokalna. U našem rizortu bilo je sedam restorana koji su nudili različitu vrstu kuhinje (italijanska, francuska, arapska…). Rizort nudi smještaj u vilama na vodi i na ostrvu. Mnogo je barova i restorana smještenih i na kopnu i na vodi. Svi putevi i staze su pješčani i vrlo malo uređeni. Priroda vas okružuje gdje god da ste. Vile na vodi imaju svoj đakuzi i velike terase. Strana do mora je sva u staklu, pa tokom cijelog dana možete uživati u nevjerovatnom pogledu. Unutar vila postoji stakleni pod, pa iz svoje sobe možete posmatrati bogati vodeni svijet. Česta pitanja vezana za Maldive su klima i najbolji period za putovanje. Naše putovanje smo planirali pred sušnu sezonu koja počinje u novembru. Ipak, iako smo stigli za vrijeme kišne sezone, temperature je bila preko 30 stepeni Celzijusovih. Pljuskova je bilo nekoliko, ali traju pet do deset minuta i nakon toga se nastavlja normalno funkcionisanje. Posebno iskustvo je bio spa centar koji se nalazi na ostrvu i pruža nevjerovatan doživljaj. Cijene su veće nego u drugim zemljama, ali usluga odgovara istim. Masaža je upriličena u posebnoj vili koja se nalazi u tropskom vrtu, a uz masaže imate mogućnost uživati u privatnom tušu i đakuziju koji se nalaze van vile ispod palmi. Većina tretmana rade se ručno pravljenim kremama i uljima od aloe vere. Tradicionalni tretman obuhvata uvijanje u svježe lišće drveta banana i kupanje u kokosovom mlijeku.
Za kraj: bijeli pijesak, kristalno čista tirkizna voda, tropske šume i ljubazno osoblje je sve što vam treba za idealan odmor i nevjerovatne fotografije.

Gracija 171, 22.11.2019.

Latest Posts

Lifestyle

Ljepota

Zdravlje

Recepti