Marcano: Stati ispred CSO i domaće publike je najveća čast i izazov

Najveći čast i izazov je nastup pred crnogorskom publikom koja ima vrlo izgrađen stav i standarde, kazala je dirigentkinja Iva Marcano.

spot_img
Ona će sjutra predvoditi koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra koji će početi u 20 časova na Velikoj sceni Muzičkog centra Crne Gore (MCCG).
 
Marcano je, u izjavi za PR Centar, kazala da će na njeno veliko zadovoljstvo, u petak po drugi put stati ispred članova orkestra, ali i ispred publike MCCG, za koju su pripremili nestandardan program.
“Izvešćemo Koncert za kontrabas i orkestar u fis-molu Sergeja Kusevickog, Končertino za kvartet trombona i gudački ansambl Ferdinanda Davida i Serenadu za gudački orkestar u Es-duru op.22 Antonjina Dvoržaka”, najavila je Marcano.
Kazala je da je posebno raduje saradnja sa sjajnim solistima – Zoranom Zakrajšekom, Aleksandrom Benčićem, Dejanom Ljujićem, Barbarom Bubanjom i Mešom Kerovićem, sa kojima je, uz orkestar na dosadašnjim probama, razmijenila fenomenalnu energiju.
“Nadam se da će ta energija doći i do publike Muzičkog centra, koja ima vrlo izgrađen stav i standarde. Stati ispred svojih ljudi i domaće publike je najveća čast i izazov, tako da jedva čekam da nas i vidite i čujete, jer šta god mi umjetnici da radimo i gdje god da odemo, uvijek nam je najvažnije da se najbolje pokažemo tamo odakle smo potekli”, zaključila je Marcano.
Prvi trombon Crnogorskog simfonijskog orkestra, Dejan Ljujić, kazao je da je djelo Končertino, u kojem će imati solo dionicu, jedno od najpoznatijih djela pisanih za solo trombone i orkestar.
“Djelo je važno, jer ga svi prolaze i treba da ga prođu kroz svoje školovanje i usavršavanje. Ovo što mi sviramo je aranžman tog djela koji je pisan za četiri trombona, ali je zadržalo elemente originalnog”, kazao je Ljujić.
Napomenuo da je prvi put nastupa u ovom sastavu kvartet trombona i to sa svojim profesorom.
Ljujić je dodatno istakao da publika u Crnoj Gori želi da sluša lijepu i kvalitetnu muziku, a da to pokazuje i činjenica da su koncerti Crnogorskog simfonijskog orkestra mahom rasprodati.
“Uvijek se treba truditi da se publika proširi, da bude brojnija i da nauči da prepoznaje naš rad i uživa u našoj muzici”, poručio je Ljujić.
Članica kvarteta trombona, Barbara Bubanja, kazala je da će sjutra izvesti Davidov Končertino koji je zasigurno jedan od najpoznatijih končertina za trombon.
“Ovo djelo se često izvodi na audicijama za prijem u orkestar ili solistički sa pratnjom orkestra. Ono što je interesantno jeste da je za ovaj koncert raspisan za kvartet trombona i crnogorska publika će prvi put imati priliku da čuje kvartet trombona sa Crnogorskim sinfonijskim orkestrom”, rekla je Bubanja.
Kontrabasista CSO Zoran Zakrajšek je kazao da će crnogorska pubilka sjutra imati priliku da čuje kapitalno djelo čuvenog ruskog kompozitora Sergeja Kusevickog, koje više puta izvođeno na Velikoj sceni Muzičkog centra, a i sastavni je dio studenske literature.
“Napomenuo bih i da je Iva u Crnogorskom simfonijskom orkestru od skoro angažovana na mjesto dirigenta. Ona sad stiče nepohodno iskustvo i na pravom je putu da preuzme veću ulogu u ansamblu”, rekao je Zakrajšek.
Izvor: prcentar.me

Možda vas zanima

NEDAVNO OBJAVLJENO