Marija Ateljević: M:tel je moja druga kuća

Direktorica Sektora za korporativne poslove u Mtel-u svoj posao obavlja sa puno entuzijazma i uživa u svakom radnom danu

Razgovarala Svetlana Peruničić
Foto Darko Jovanović

Marija Ateljević, direktorica Sektora za korporativne poslove u Mtel-u, radi u toj kompaniji od osnivanja. Prije toga je radila u Ministarstvu pravde i Crnagoraputu. U intervjuu za Graciju kaže da se nimalo nije pokajala što je napustila državnu službu i da je srećna što se u Mtel-u bavi kreativnijim poslom. Od prije četiri mjeseca je u braku sa poznatim crnogorskim gitaristom Darkom Nikčevićem, a na različitost profesija kojima se bave gleda kao na doprinos da imaju više tema za razgovor.

Direktorica ste Sektora za korporativne poslove u kompaniji Mtel. Šta podrazumijeva Vaš posao?
– Od samog osnivanja i pojavljivanja na tržištu Crne Gore, 2007. godine, radim u Društvu za telekomunikacije Mtel, prvo kao šef Službe za pravne poslove, kasnije, pored navedenog, i kao šef Službe za logistiku i nabavku. Od prošle godine sam direktor Sektora za korporativne poslove, što obuhvata veoma širok i složen dijapazon poslova. Ukratko, to su svi pravni poslovi, logistika, nabavka, zaštita na radu, eksterne i interne poslovne korespondencije, pravna zaštita interesa kompanije kako pred nadležnim državnim organima, tako i pred sudovima. Svaki radni dan u kompaniji Mtel je dinamičan, drugačiji, daje nove prilike da se nešto novo sazna, započne, a i završi. Mi smo veoma fokusirani na korisnike, na brzo prilagođavanje promjenljivim uslovima tržišta, na moderne tehnologije.
Imate veoma bogato radno iskustvo. Radili ste u Ministarstvu pravde, Crnagoraputu… Gdje je bilo najteže, a gdje ste stekli najbolja iskustva?
– Ministarstvo pravde, kao organ uprave, radi drugačije poslove i ima drugačiju organizaciju i način rada, razmišljanja i realizaciju posla od privrednih društava. U Crnagoraputu sam bila jedan od najmlađih rukovodioca. Sa 28 godina sam imenovana za direktora Sektora za opšte, pravne i kadrovske poslove, koji je veoma značajan segment firme. Takođe, obavljala sam i poslove sekretara Društva, kao organ upravljanja. Kao firma koja je u to vrijeme bila jednim dijelom privatizovana i koja je brojala preko 1.000 zaposlenih, to je podrazumijevalo puno znanja, posvećenosti, obaveza, dinamike i odgovornosti u poslu. Tu sam prvi put shvatila da puno volim svoj poziv i da sam izabrala pravu profesiju, što je veliko olakšanje za izvršenje svakodnevnih, nemalih obaveza. Prelazak u Mtel sam prihvatila kao novi izazov, što od tada svaki radni dan i jeste. Imam pozitivan entuzijazam i stav prema poslu koji obavljam. Puno lijepih trenutaka, kako poslovnih, tako i privatnih, opisuje više od deset godina u Mtel-u. Divan je osjećaj osvrnuti se iza sebe i vidjeti rezultate svoga rada, a iskustvo je, svakako, neprocjenjivo. Naglasila bih da je Mtel vrlo uspješna firma, koja brzo raste, razvija se i osvaja tržište telekomunikacija Crne Gore.

“Divan je osjećaj osvrnuti se iza sebe i vidjeti rezultate svoga rada, a iskustvo je, svakako, neprocjenjivo”

Kako ste se, kao diplomirana pravnica, snašli u kompaniji koja se bavi najsavremenijim tehnologijama?
– Kao već izgrađen kadar na odgovarajućim pozicijama i sa veoma velikim iskustvom, započela sam svoj radni angažman u Mtel-u, koji i dan-danas, kako u šali volim da kažem, doživljavam kao svoju drugu kuću. Od prvog dana, a to traje i danas, gotovo svakodnevno spoznajem nove moderne tehnologije i proširujem svoja znanja, neophodna za obavljanje svojih poslova koji su, kao što sam već rekla, veoma širokog opsega.
Kako je došlo do saradnje sa Mtel-om?
– Slučajno i spontano. Kompaniji koja je počinjala sa poslovima na tržištu Crne Gore, koja je te iste 2007. godine dobila licencu za trećeg mobilnog operatera, bili su potrebni kadrovi sa iskustvom, pa je naša saradnja započeta veoma brzo i jednostavno. Sa ove distance, smatram da sam napravila dobar poslovni potez i da radim u jednoj od najboljih kompanija u Crnoj Gori, koja ima vizionarske razvojne strategije, pragmatičan pristup i adekvatnu brzinu u donošenju poslovnih odluka, kvalitet u pružanju usluga svojim klijentima i veliku odgovornost prema svojim zaposlenim.
Odnedavno ste u braku sa poznatim crnogorskim gitaristom Darkom Nikčevićem. Da li je to bila ljubav na prvi pogled?
– Vjenčali smo se u junu, a zajedno smo već četiri godine. Mogu da kažem da je to bila obostrana ljubav na prvi pogled, energije koje su se odmah poklopile. Ljubav, koju je Darko muzički opisao istoimenom kompozicijom, nedugo nakon našeg upoznavanja. Ljubav, kao bliskost, strast, strpljenje, povjerenje, sloboda, iskrenost, uvažavanje…
Čime Vas je osvojio?
– Osvojio me svojim pozitivnim osobinama, karakterom i fizičkim izgledom, koji me od prvog trenutka ne ostavljaju ravnodušnom.
S obzirom na to da ste u profesijama koje nemaju dodirnih tačaka, koliko uspijevate da se posvetite jedno drugom?
– Darkovo inženjersko razmišljanje i pristup kanališu moju energičnu prirodu i usmjeravaju moje reakcije na svakodnevne probleme, olakšavajući njihovo rješavanje. Sa druge strane, njegova emotivna umjetnička duhovnost uljepšava moje slobodne trenutke, zbog čega ja često u šali kažem: Naš život je muzika. Trudimo se da svaki zajednički trenutak provedemo što kvalitetnije, pri čemu različitost profesija samo doprinosi da imamo više tema za razgovor i svakodnevnu razmjenu iskustava.
Pratite li supruga na koncertima?
– Volim njegove koncerte i uvijek se, kada mi to dozvoljavaju poslovne obaveze, trudim da idem sa njim. Inače, volim da putujem i puno sam putovala i ranije, ali zahvaljujući njegovim koncertima sam imala priliku da budem na vrlo interesantnim mjestima i da se družim sa zanimljivim ljudima. Trenutno se spremamo za novu posjetu Americi, gdje će Darko i naš kum Srđan Bulatović ponovo nastupiti u jednoj od najprestižnijih koncertnih sala na svijetu, Karnegi holu u Njujorku. Veoma se radujem tome. Njujork je, inače, vrlo interesantan grad, a naročito u ovom periodu godine.
Kako se opuštate nakon napornog radnog dana?
– Na različite načine. Naravno, uz muziku, ali i uz dobre filmove, pozorišne predstave, knjige, šetnju, druženje sa bliskim ljudima…
Da li Mtel planira nova iznenađenja za svoje korisnike?
– Mtel uvijek ima iznenađenja. Mnoga su u fazi pripreme, pa će javnost tek biti obaviještena o njima. Navešću nekoliko jedinstvenih projekata koje Mtel u skorije vrijeme realizuje u Crnoj Gori. Digitalna fabrika je prvi ICT Hub u Crnoj Gori. To je jedinstven centar za razvoj tehnološkog preduzetništva i inovacija. Očekujemo da će puno, prije svega mladih i kreativnih ljudi, svoje ideje razvijati i da ćemo zajedno sa njima ostvarivati poslovne uspjehe. Mtel je, takođe, napravio jedinstven paket koji objedinjuje internet, televiziju, mobilni i fiksni telefon. Mpay je usluga mobilnog plaćanja proizvoda i usluga pomoću mobilnog telefona. Urban postpaid paket omogućava korisnicima 4G mrežu koja pokriva urbane djelove većine gradova u Crnoj Gori. Ubrzani razvoj digitalnih tehnologija uslovljava da korisnici zahtijevaju sve veću brzinu interneta, a Mtel se uvijek trudi da ide u korak sa savremenim trendovima razvoja i u potpunosti izađe u susret zahtjevima korisnika.

Gracija br. 117

 

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...