Marija Šerifović: Imam sreću da mogu da pjevam ono što zaista osjećam

Poznata pjevačica u razgovoru za Graciju priča kako se osjećala kada se ponovo našla u finalu Eurosonga i svojom Molitvom rasplakala Evropu

Razgovarala Marina Strugar
Foto Promo/Miomir Milić

U doba korone i Eurosong je imao posebno izdanje, a čast da bude među pet posebno odabranih finalista našla se i Marija Šerifović, koja je poslala jaku poruku i izazvala snažne emocije svojim emotivnim izvođenjem Molitve i spotom sa praznih ulica Beograda. Upravo ta iskrenost i emocija u njenom izvođenju su ono zbog čega je publika voli, dok Marija smatra da bez toga ni nema dobre muzike. Niz njenih koncerata u Sava Centru otkazan je zbog pandemije, a novi datum zakazan je za oktobar. Ipak, Marija je obradovala svoju publiku i priredila koncert na praznom stadionu Partizana koji se prikazivao preko posebne paltforme.

Trinaest godina nakon što je bila pobjednička pjesma, Molitva se opet čula na Eurosongu i izazvala dirljive reakcije širom Evrope. Da li su takve reakcije najbolje što se može priželjkivati u Vašoj profesiji, izazvati emocije, podijeliti osjećanja sa preko 200 miliona ljudi?
– Moram priznati da sam saglasna s Vama. Kada stvarate nešto što ne ide ukorak sa vremenom, i kada radite ono što osjećate, sigurno je da ćete tu emociju i samu pjesmu donijeti na najuvjerljiviji način. Od te 2007. imam tu sreću da mogu da pjevam i radim ono što zaista osjećam i volim. U mom slučaju to je recept za uspjeh. Dok sa druge strane nema pjevača koji se ne bi upustio u takav poduhvat i svoj talenat, ideju i kreativnost podijelio sa gotovo 80% Evrope, koja je pratila nedavno održani Evrovizijski program putem javnih servisa. Uz sve to, kada su okolnosti i sam program drugačiji, čast je kada EBU među pet zemalja odabere baš vašu zemlju i pjesmu da bude ta koja će poslati jaku i glasnu poruku Evropi.

“Nema pjevača koji se ne bi upustio u takav poduhvat i svoj talenat, ideju i kreativnost podijelio sa gotovo 80% Evrope, koja je pratila nedavno održani Evrovizijski program putem javnih servisa”

Da li se nešto promijenilo u Vašem odnosu prema ovoj pjesmi, u načinu izvođenja, doživljaja, da li je po nečemu interpretacija ovog puta bila drugačija?
– Nismo mijenjali aranžman, melodiju, sve je autentično kada govorimo o muzici kao što je bilo i te 2007. godine. Drugačiji jesu uslovi i način u kojima smo snimali spot. Ono što sam tokom rada zaključila i uvidjela koliko je Beograd drugačiji kada je prazan. Koliko ima svoju dušu, ali i svi divni ljudi koji su nas pozdravljali sa prozora i balkona su dokaz koliko smo jaki. Ponosna sam na naš projekat, na to kako smo Beograd predstavili Evropi i na sve ljude koji su gotovo dva mjeseca bili jaki, savjesni i odgovorni.

“Kada radite ono što osjećate, sigurno je da ćete tu emociju i pjesmu donijeti na najuvjerljiviji način”

U spotu je mjesto našao i Vaš pas Hak, koji je sudeći po Vašim objavama i fotografijama više od kućnog ljubimca. Koliko je promijenio Vaš život i Vas?
– Kada god postoje uslovi i kada su okolnosti takve Hak je moj saputnik. Uz sve epitete koje mu dajem, ne bih baš mogla tako ozbiljno to sve da ponovim i u ovom razgovoru (smijeh), svakako da je život sa njim drugačiji i mislim da imam najboljeg prijatelja. Jeste malo lijen i samo ćuti, a i to je vrlo često dobro.
Dane provodite u studiju, pripremate li nove pjesme i kakvi su Vaši budući poslovni planovi?
– Preko noći sve dosadašnje planove promijenila je pandemija. U jeku serije koncerata u Beogradu bili smo prinuđeni da sve odložimo za neki drugi datum, ali sam to preostalo slobodno vrijeme po ukidanju vanrednog stanja iskoristila da nastavim rad u studiju. Taj kreativan proces rada u studiju ne možete planirati i uklopiti u neko radno vrijeme. Muzika mora da nastaje i da se njom bavite dugotrajno i bez ikakvih ograničenja. Doduše, to je bar tako kod mene. Sa svojim timom donijela sam odluku da zvanično sva dešavanja i aktivnosti pomjerimo za septembar. Ljeto je na neki način već došlo, a život se vraća u normalu te i moramo nastaviti da budemo odgovorni. Vidjećemo kakva će atmosfera biti i kod nas i u svijetu, pa ćemo se i po tome voditi. Bitno je da će dobre muzike tek biti!
S obzirom na cijelu situaciju, čega ste se sve uželjeli, kako planirate da provedete ljeto? Šta je na prvom mjestu spiska Vaših želja?
– Pratim šta se posljednjih dana dešava, kakvi su uslovi putovanja, ali i koje su zemlje otvorile granice za turiste. Iako najviše volim slobodu i putovanja, nisam neko ko će po svaku cijenu putovati, posebno što uslovi i sam način putovanja nisu toliko fleksibilni, već mogu izazvati bespotreban stres. Nedavno sam okačila na svom Instagramu i poziv da mi šalju najbolje destinacije u Srbiji. Tako da ovo ljeto ću sigurno upoznati i neko dobro mjesto u zemlji. Žao mi je što ovo ljeto nećemo moći da provedemo kako smo zamislili i da budemo tamo gdje smo željeli. Mislim da ćemo lako to da podnesemo, samo je važno da ostnemo do kraja odgovorni i da se što prije pozdravimo sa koronom, da bi se i život vratio u potpunu normalu.

Gracija 179, 06.2020.

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...