Marko Louis i Lena Kovačević: Kraj je naš dragulj

Istaknuti akteri regionalne muzičke scene za Graciju govore o značaju nedavno objavljenog dueta, aktuelnostima u karijeri i ambicioznim planovima

Piše Danilo Brajković
Foto Irina Duplevskaja, Andreja Damnjanović

Marko Louis i Lena Kovačević pripadaju grupi izvođača zahvaljujući kojoj srbijanska muzička scena posljednjih godina ima čime da se pohvali i u regionalnim i u svjetskim okvirima. Višegodišnje poznanstvo pomenuti dvojac početkom godine konačno je uspio da ukrasi i saradnjom. Poklonili su nam duet Kraj, emotivnu baladu kojoj nije trebalo previše vremena da dođe do onih koji su je već zavoljeli. Govoreći za Graciju o tome šta ga je navelo na zaključak da bi upravo saradnja sa Lenom pjesmu zaokružila u muzičkom smislu, Marko otkriva da ga je koleginica zapravo i inspirisala da Kraj postane zvučno svjedočanstvo.
“Lena i ja se dugo znamo i planirali smo duet, ali se prosto nije desilo. Kada sam čuo njenu pjesmu na radiju, samo mi je sinulo i otišao sam u studio da uradim Kraj. Pjesma je nastala za 20 minuta i završio sam je brzo. Nisam joj odmah poslao, nego sam htio da se slegne. Kada je dobila moju ideju, istog trena je pristala i sve ostalo je istorija (smijeh). I više sam nego zadovoljan kako se slažu naši glasovi”, očito je Marko svjestan da je izbor Lene bio pun pogodak.
Pozitivno razmišlja i nježnija polovina dueta, odajući priznanje autoru muzike, ali i Maji Radivojević, koja potpisuje stihove.“Zaista sam srećna što smo dobili pravi mali dragulj od pjesme. Muzika i Markova interpretacija su me zaista oduševili pri prvom slušanju, ali i tekst, toliko važan za ovu pjesmu. Znala sam da će se naše boje glasova dobro složiti i da će pjesma biti divna, ali zaista nismo mogli da pretpostavimo da će reakcija publike i radio-stanica biti tako fantastična”, prva je impresija Lene koju je podijelila s nama nakon premijere dueta.

Inspirativna saradnja

Marko Louis je nekoliko puta dosad uspješno ukrštao vokalne snage sa kolegama poput Boža Vreća, sastavom Helem Nejse, sestrom Majom, ranije i Tanu Saxenom. Osim muzičkog kvaliteta, prilikom odabira saradnika sa druge strane mikrofona pokušava da se, kako kaže, osloni na osjećaj. “Volim da je druga strana drugačija i da me povuče da izletim iz zone komfora. Ali, s druge strane, to se prosto desi. Na novom albumu Kraj nije jedini duet i jedva čekam da dijelim sa publikom cijelo izdanje”, nestrpljiv je muzičar da se album Sloboda nađe u etru.
Za razliku od Marka, a uprkos činjenici da je ostvarila mnoga muzička poznanstva i prijateljstva, Lena nije toliko često tokom karijere snimala duete. U saradnju sa Markom upustila se sa jasnim zamislima. “Važno nam je bilo zaista sve. I muzika i neko s kim bi se moja muzička priča podudarala, što na mom putu donosi nešto novo. Tako je bila inspirativna saradnja sa Markom. Divim se ljudima koji u ovo vrijeme kompromisa ostaju svoji i pronalaze sopstvene puteve.”

Kompletan tekst možete pročitati u Graciji 177, 6.3.2020.

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...