Merida – grad nevjerovatnih kontrasta

Nekadašnji centar kulture Maja, danas kosmopolitski grad sa mnogobrojnim muzejima, galerijama, restoranima i radnjama, ostavio je snažan utisak na našeg putopisca

Tekst i foto Edin Krnić

Merida je grad koji je podijeljen na tri dijela, a ovakav kontrast sam tokom svojih putovanja po Centralnoj i Južnoj Americi primijetio u mnogim kolonijalnim gradovima. U sjevernom dijelu nalaze se raskošni hoteli i restorani koje posjećuju samo elitni gosti, uglavnom iz SAD-a, dok se u samom centru, oko trga Plaza Grande, nalaze hoteli i restorani prilagođeni budžetu najvećeg broja turista. U južnom dijelu grada nalaze se mnogobrojni jeftini hoteli, restorani i trgovine u kojima se na ulici prodaje jeftina i nekvalitetna roba. Na prvi pogled ovaj dio grada nekom prolazniku može izgledati prilično opasan i nebezbjedan, jer se osjeća veliko siromaštvo. Međutim, postoji jedna nevjerovatna činjenica, a to je da Merida kotira izuzetno visoko na skali najbezbjednijih gradova na oba američka kontinenta. Malo bi ko povjerovao da je po bezbjednosti tik iza kanadskog Kvebeka, najbezbjednijeg grada na oba američka kontinenta. Ovaj dio grada ne preporučujem za duže zadržavanje, jer se bukvalno i nema šta vidjeti. Sve znamenitosti koje treba posjetiti nalaze se u samom okruženju trga Plaza Grande ili kako ga stanovnici Meride nazivaju Zocalo (Cokalo).


Meridu su podigli španski konkvistadori 1540. godine, ali ne treba zaboraviti činjenicu da je osnovana na temeljima grada civilizacije Maja koji se zvao T’ho. Španci su ovom gradu promijenili ime u Merida. Tako da se zvanična godina osnivanja grada i izgradnje prve katedrale računa od 1540. godine. Nije ovo jedina nepravda koju su Španci učinili Majama na ovim prostorima. Problemi su bili mnogo veći, jer su Španci rušili kuće i hramove Maja kako bi od već gotovog i isklesanog kamenja sagradili svoje kuće i crkve. Na svu sreću, ovakvu sudbinu nisu doživjeli gradovi Tulum, Cobe i Chichen Itza, koji su danas pod zaštitom UNESCO-a, a Chichen Itza je s pravom jedno od sedam svjetskih čuda. Konkvistador Francisko de Montejo je sa svojom vojskom za izgradnju Meride porušio sve majanske kuće i hramove kako bi za sebe i svoju porodicu sagradio velelepnu kuću, koja se i danas nalazi u 63. ulici na trgu Zocalo. Ambijent grada je kolonijalan i u svakoj ulici se osjeća duh Španije. U centru je nemoguće vidjeti visoku stambenu zgradu ili hotel sa više od dva visoka sprata koji izgledaju kao današnje četvorospratnice. Ulice u centru su uglavnom pravolinijske te nema većih komplikacija za snalaženje. Ukoliko se tokom obilaska udaljite od centra, bez ikakve mape ćete se lako vratiti samo ako pratite brojeve ulica, jer u Meridi svaka ulica ima svoj broj, a brojevi se povećavaju od sjevera prema jugu. Ovo olakšava prepoznavanje koliko blokova ste se udaljili od centra, pogotovo ako ste obratili pažnju da su Katedrala i trg Zocalo na uglu 60. i 61. ulice.

Šta obići

Ako volite laganu šetnju gradom, sve znamenitosti moguće je obići u “jednom dahu”, bez imalo napora. Za one koji ne vole ovaj vid rekreacije, sve znamenitosti mogu obići taksijem, koji je veoma povoljan, ili malo ekskluzivnijom varijantom, a to su kočije kojima se mogu provozati svim ulicama u užem centru. Cijena vožnje fijakerom varira u zavisnosti od toga koliko vremena želite da se vozite, a najjeftinija i najkraća vožnja košta 200 pezosa ili 10 USD. Ja sam sve obavio šetajući gradom, sve znamenitosti su toliko blizu jedna drugoj da je suludo koristiti bilo kakav prevoz. Prva znamenitost od koje treba početi istraživanje Meride je prelijepi trg Zocalo, u čijem se okruženju nalaze katedrala Merida, Muzej Franciska Monteja, Palacio del Governo Yucatan, Palacio Municipal i Museo de Arte. Nedaleko od glavnog trga u raznim pravcima se nalaze još i Museo de las Ferrocarriles en Yucatan (Muzej željeznice Jukatan) koji se nalazi u 43. ulici, Muzej grada Meride u 56. ulici, Teatro Peon Contreras u 57. ulici, Muzej arheologije Yucatan, Iglesia de Santa lucia na uglu 60. i 57. ulice, Iglesia el Jesus koja se nalazi na uglu 60. i 59. ulice. Namjerno sam spomenuo ulice u kojima se nalaze ove znamenitosti, kako bih vam dočarao koliko je sve blizu. Što se tiče vožnje kočijom, zasigurno je bolje sljedećeg dana provozati se ulicama Meride, jer ćete tokom vožnje prepoznati svako mjesto i ulicu koju ste dan ranije već prepješačili.


Osim ovih atrakcija, treba obići i neke parkove od kojih je najpoznatiji Park de San Juan, pored kojeg su crkva Saint John Baptist i Arco de San Juan, sagrađen kao simboličan ulazak u grad. Nakon obilaska svih spomenutih znamenitosti, pred sam kraj dana treba obavezno otići do avenije El Paseo Montejo koja je okružena drvećem i raskošnim kućama španskih bogataša koji su finansirali njenu izgradnju. Dok šetate trotoarom duž avenije prema trgu Plaza Grande, možete se kod uličnih prodavaca okrijepiti izvanrednim domaćim sladoledom neponovljivog ukusa koji je ovdje veoma popularan. Takođe je i u ovoj aveniji, kao i u istorijskom dijelu grada, popularna vožnja fijakerom, a ljubazni kočijaš će vas provozati avenijom i odvesti do željenog hotela ili restorana.

Šta jesti

Meksička kuhinja je poznata širom svijeta po jedinstvenom i specifičnom ukusu. Kao što sam na početku spomenuo, grad je podijeljen bez granica na tri dijela, što je slučaj i sa izborom lokacije nekog restorana sa tipičnom meksičkom hranom. U južnom dijelu grada su neuredne kafane u kojima se može pojesti solidan i manje kvalitetan obrok za oko 50 do 70 pezosa. U restoranima kojima je okružen trg Plaza Grande može se pojesti izvanredan obrok, a najpopularnije su razne vrste meksičkih čorbi, buritosa, tacosa, nachosa ili guacamole sa raznim prilozima, po cijeni između 150 i 250 pezosa, uključujući piće i salatu. Među popularnijim restoranima sa ovim budžetom su Cafe Peon Contreras koji ima predivnu baštu Cartas a Frida, te hotel i restoran Zocalo koji definitivno ima najljepši pogled na istoimeni trg i katedralu. Ovdje vam je potrebna i sreća da “ugrabite” jedan od tri stola na balkonima, a ostali stolovi su u unutrašnjem dijelu restorana. U ovim i sličnim restoranima enterijer je veoma star, fenomenalno se uklapa sa kompletnim ambijentom i arhitekturom, što će dodatno dočarati ljepotu i ukus hrane. U ekskluzivnijim restoranima u sjevernom dijelu grada cijene se kreću između 1000 i 2500 pezosa po osobi, a mišljenja sam da ne nude ništa kvalitetniju hranu, ni bolju uslugu od onih u blizini trga Zocalo. Primijetio sam, putujući po raznim svjetskim destinacijama, da je ovoj kategoriji potrošača ispod časti da sjednu i pojedu nešto u nekom od jeftinijih restorana, zato i postoje posebni restorani i hoteli za “elitu”, kako inače sebe nazivaju.

Šta posjetiti

Ukoliko niste imali priliku otići do Chichen Itze, Merida je idealan grad za posjetu ovom lokalitetu udaljenom samo 130 km. U gradu postoji veliki broj agencija koje organizuju dnevne izlete do Chichen Itze, a cijene se kreću između 45 i 60 USD po osobi. U tu cijenu je uključen prevoz luksuznim autobusom, lokalni vodič, ručak i ulaznica za Chichen Itzu, što je izuzetno povoljno imajući u vidu da je sama ulaznica za lokalitet 500 pezosa ili 27 USD. Onima koji žele provesti više vremena u Chichen Itzi, preporučujem da iznajme automobil u nekoj od lokalnih agencija. U Yucatanu je veoma popularno kupanje u jedinstvenim Cenotama, kojih ima oko 7.000 na ovim prostorima. Iz Meride je moguće posjetiti neku od njih i kupati se u podzemnim vodama na dubini između 15 i 20 metara. Većina Cenota je otvorena tako da sunčevi zraci prodiru po nekoliko metara kroz izuzetno bistru i prozirnu vodu, a u nekim i do samog dna. Takođe je moguće otići na dan do Tuluma, Cobe ili Cancuna, ali moja je preporuka da to ne činite jer su ti gradovi udaljeni između 300 i 400 km, tako da je veoma naporno prevaliti u jednom danu 600 do 800 km u dva pravca, a pritom na samo dva sata obići ono zbog čega ste otišli.

Šta kupiti

Sve znamenitosti koje sam spomenuo okružene su velikim brojem suvenirnica u kojima se nudi sve i svašta, počev od suvenira, magneta, privjesaka, do raznih meksičkih ljutih soseva, tekile, sombrera, majica i slika sa likovima Fride Kalo, Panča Vile, Emilijana Zapate i ostalih meksičkih revolucionara, te ručno vezenih haljina i još na hiljade različitih artikala za svačiji ukus i džep. Za Meridu su dovoljna tri dana, ne uključujući dnevne izlete te svima koji dođu u Cancun, najpopularniji grad na poluostrvu Yucatan, preporučujem da dođu u Meridu i osjete pravi Meksiko.

Smještaj

I ova kategorija je podijeljena u tri dijela, u južnom dijelu smještaj je najgori te tu zonu ne preporučujem nikome jer su hoteli veoma neuredni, a samim tim i jeftini. U krugu od 100 metara od Plaze Grande moguće je naći izvanredan smještaj sa uključenim doručkom po cijeni od 500 do 900 pezosa, dok ekskluzivniji hoteli koštaju i do 5.000 pezosa.

Važne informacije

Aerodrom u Meridi je povezan direktnim letovima sa svim većim gradovima u Meksiku, cijene avio-karata su veoma povoljne sa kompanijama Volaris i Viva Aerobus, dok je Aeromexico čak 50% skuplji. Iz USA je moguće doći direktnim letom American Airlinesa koji iz Majamija saobraća svakodnevno. Aerodrom se nalazi na samo 7 km od centra grada, a taksi je najbolje i najpovoljnije rješenje za transfer do grada. Cijena transfera do centra grada ili obratno ne može premašiti 100 pezosa. Oni kojima je potrebna viza za Meksiko, a u pasošu imaju američku vizu B1/B2, u Meksiko mogu ući s ovom vizom i ostati do 30 dana.
Eure i USD je moguće razmijeniti na mjenjačnicama kojih ima u svakom gradu (1€ = 24 pezosa;1$ = 20 pezosa). Novac ne mijenjajte na ulici, ima mnogo falsifikovanih novčanica u apoenima od 100 i 200 pezosa. Na svim prodajnim mjestima je moguće plaćanje karticama VISA, Master i American.

Gracija 188, mart 2021.

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno