spot_img

Mia Malović: Imam velike snove

spot_img
Piše Marina Strugar
Foto Vedran Ilić

Mia Malović je učenica osmog razreda OŠ Maksim Gorki i petog razreda niže muzičke škole Vasa Pavić, Odsjek klavir, a aktivno se bavi košarkom. Imala je dva zapažena nastupa na dječijim festivalima, snimila je pjesme Sakrijem osmjeh i Vjerujem ti sve. Nedavno je objavila novu pjesmu, a izvela ju je na Cetinju, gdje je nastupala pred koncert Bijelog dugmeta. “To je za mene najznačajniji projekat do sada. Kompozicija Welcome to Montenegro, koju sam snimila i na engleskom jeziku, djelo je autorskog tima kojeg čine kompozitor i aranžer Dejan Božović i autor teksta Milan Perić. Odluka je bila laka, pogotovo kad vas takvi autori izaberu da budete izvođač pjesme koja na najljepši način promoviše prirodne ljepote naše zemlje, a slogan Novi ritam Montenegro je ono što se želi poručiti svijetu. U ovoj kompoziciji učešće su uzeli mješoviti hor i klapa”, objašnjava Mia te otkriva kako je bilo na Cetinju. “Puna sam predivnih utisaka sa tog događaja. Biti na sceni ispred nekoliko hiljada ljudi za mene je u tom trenutku bio najljepši osjećaj na cijelom svijetu. Činilo mi se da ne postoji ništa jače i savršenije od toga. Publika je odlično prihvatila moj nastup, zbog čega sam veoma srećna”, kaže Mia kojoj, s obzirom na godine, profesionalne obaveze ne predstavljaju problem. “Za mene su to lijepe obaveze. Volim i uživam u svemu što radim. Moj život mi upravo to i omogućuje. Na sreću uspijevam da sve uskladim i sa školskim obavezama. Kada se dan isplanira mogu se sve obaveze uskladiti i završiti na vrijeme bez problema. Sve razrede sam završila odličnim uspjehom”, ističe Mia, ali priznaje da je u svemu tome obavezno i slobodno vrijeme koje ispunjava druženjem i sportom. “Izlasci mi nijesu prioritet, ali ne bih bila iskrena kad bih rekla da ne volim da izađem. Volim, samo ne tako često. Ponekad mi prija da ostanem kući sama sa svojim mislima, a tu je i moja omiljena košarka koju treniram dvije godine.”

“Roditelji mi uvijek naglašavaju da je važno biti kompletna osoba, ne samo pijanista. Muzika je sada dio mog života. Želja mi je tako i da ostane”

“Moja majka je završila nižu muzičku školu. Svira klavir i lijepo pjeva, tako da sam naklonost prema muzici naslijedila od nje. Svjesna sam da talenat ne znači mnogo bez dosta učenja i rada. Zato svakodnevnim radom unapređujem svoj talenat, a kada tome dodam i ljubav prema muzici onda rezultati sami dolaze.” Mia i u budućnosti želi da nastavi muzičko obrazovanje. “Prije svega, interesuje me umjetnost, muzika i klavir, ali i sticanje znanja iz ostalih oblasti. Roditelji mi uvijek naglašavaju da je važno biti kompletna osoba, ne samo pijanista. Muzika je sada jednostavno dio mog života. Želja mi je tako i da ostane.”
Mia kaže da i kod nas ima prostora za iskazivanje talenta, ali ne toliko kao u svijetu, gdje se mnogo prostora u medijima daje tinejdžerskim zvijezdama. Mnoge od njih sluša, veoma je znatiželjna i kaže da voli raznoliku muziku. “U svakom žanru nađem nešto što je posebno dobro. Ne bih nikoga izdvojila, svima se divim zato što znam da iza tog uspjeha stoji ogroman rad.”
Prvi javni nastup imala je kao desetogodišnjakinja na Dječijem festivalu u Podgorici. “Teško mi je da izdvojim neki nastup, svi su za mene predivni događaji. Ipak, najveća nagrada i uspjeh do sada bio je nastup 21. maja na Cetinju sa tako velikim muzičkim zvijezdama.” Mijina najvjernija publika i najveća podrška su većinom mladi, njena generacija. “Zahvaljujući društvenim mrežama, primijetila sam da imam publiku i u nekim drugim zemljama, u Engleskoj naprimjer. Sestra Lara je moja najveća podrška”, kaže Mia koja ima mnogo želja, ali i konkretnih planova za daljnju karijeru. “Imam velike i pomalo neskromne snove. Najveća želja mi je da jednog dana nastupim na Tajms skveru u Njujorku. To je ono o čemu maštam, a konkretno želim da obogatim svoje muzičko iskustvo. Danas je za mene izazov iskorak u drugi muzički žanr, neka tinejdžerska pop pjesma.”

 

 

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO