spot_img

Milanka Jovanović: Svaki izazov je nova lekcija

spot_img
Razgovarala Marina Strugar
Foto Darko Jovanović

Prije 16 godina Milanka Jovanović odlučila je da pokrene sopstveni biznis i, slijedeći svoju viziju, napravila je uspješnu kompaniju iz male porodične radnje, iz koje je sve krenulo. Danas sa ponosom može da istakne da je vlasnica kompanije Habitat, u okviru koje posluju četiri radnje za prodaju namještaja i kućnih aksesoara, kao i dvije cvjećare.
“Iako sam mlada našla prvo zaposlenje, oduvijek sam znala da ću imati sopstveni biznis. Potičem iz porodice u kojoj se rad uvijek cijenio, tako da sam radne navike stekla još u ranom djetinjstvu. Sa ove distance mi nevjerovatno zvuči podatak da sam sopstveni biznis pokrenula prvog avgusta, u vrijeme kada niko ne misli o poslu, već samo o ljetovanju. Moja želja da što prije započnem bila je toliko jaka da nijesam mogla izdržati do kraja ljeta, nestrpljiva da što prije pokrenem posao i krenem samostalno da zarađujem. Veliku podršku u tome pružila mi je porodica, posebno brat Goran. I tako je prije skoro 16 godina krenula priča o Habitatu. Kao i svaki početnik, nijesam bila svjesna šta me sve očekuje na tom putu, ali danas sa zadovoljstvom mogu reći da sam osoba koja je u potpunosti zadovoljna svojim poslovnim izborom”, započinje razovor Milanka Jovanović.

Danas u okviru svoje kompanije imate nekoliko radnji.
– Posao je krenuo iz male porodične radnje u kojoj smo radili članovi moje porodice i ja. Danas u okviru kompanije Habitat posluju četiri radnje za prodaju namještaja i kućnih aksesoara, kao i dvije cvjećare. Zapošljavamo 30 ljudi. Nudimo kupcima više od 12 brendova najpoznatijih evropskih i svjetskih proizvođača iz oblasti namještaja i kućnih aksesoara. Prepoznati smo na tržištu kao sinonim za kvalitet, ljubaznost i maksimalnu posvećenost kupcima.
Šta to Habitat čini popularnim i uspješnim, koji su to kvaliteti kojima se izdvaja na tržištu?
– Od samog početka vodili smo izuzetno računa o odabiru brendova i proizvoda koje nudimo u svojim radnjama. Iz godine u godinu širili smo asortiman i radili na podizanju kvaliteta svoje usluge. Omogućili smo Crnogorkama i Crnogorcima da uživaju u najboljim evropskim i svjetskim brendovima, nudeći kompletan ugođaj na najvišem nivou. Naše posebno zadovoljstvo je kad možemo da oduševimo kupce i prevaziđemo njihova očekivanja. To su trenuci kojih, na moju veliku radost, ima dosta i tada sam posebno ponosna na tim koji sam okupila oko sebe.

“Pojavom sve većeg broja žena na rukovodećim pozicijama i među vlasnicima biznisa, promijenila se i biznis scena u Crnoj Gori”

Koji komplimenti koji dobijate od klijenata najviše gode?
– Svaki kompliment godi. Najviše mi prijaju komplimenti kupaca usmjereni na standard usluge, za koji se trudimo da uvijek bude na vrhunskom nivou, kao i pohvale da im je zadovoljstvo što sarađuju sa našom kompanijom. Takođe, mi prijaju i pohvale usmjerene ka zaposlenima u firmi, kao i one dobijene od naših dugogodišnjih kupaca, čija visoka očekivanja sa oduševljenjem ispunjavamo.
U kom smjeru planirate da razvijate svoju kompaniju u budućnosti?
– U posljednjih pet godina naša kompanija se veoma brzo razvijala. Osim Podgorice, otvorili smo i radnju u Budvi i angažovali se na velikom broju projekata. Godinama je naša firma bila poznata po prodaji Ikea proizvoda. U međuvremenu, pored Ikee, dobili smo franšizu francuskog brenda Habitat, postali generalni zastupnici Brabantie, doveli Leonardo, Asu, Coach House, Umbru i mnoge druge poznate evropske i svjetske proizvođače. U narednom periodu planiramo dovođenje još brendova, ali će ipak naši dominatni napori biti usmjereni na unapređenje znanja i vještina naših zaposlenih i učvršćivanje organizacione strukture. Želja  nam je da dodatno učvrstimo i ojačamo naš tim. Obrazovan i iskusan kadar je ključan u ovom biznisu i stoga tvrdim da je moj uspjeh u stvari uspjeh mojih zaposlenih.
Kada ste prije 15 godina ušli u svijet biznisa na koje ste sve prepreke nailazili i kako ste ih savladavali?
– Kao i na svakom početku, prepreke su bile brojne. Veoma mlada sam postala vlasnik biznisa. Čekalo me je upoznavanje sa zakonskom regulativom, stalne turbulencije u poslovnom ambijentu, mijenjanje valuta – od dinara, marke pa do eura, fiskalizacija… Da ne spominjem vize i granice, koje su me u to vrijeme koštale i vremena i nerava. Ali sve te prepreke prelazite u hodu, učite, sazrijevate, pronalazite adekvatne saradnike i tako posao raste i razvija se. Svaki izazov bude nova lekcija, ne postoji pravolinijsko napredovanje biznisa.
Koliko su se od tada promijenila pravila na tržistu?
– Pravila su se dosta promijenila u svakom smislu. Danas je sve jasno definisano, zakonska regulativa precizno uređuje sve oblasti poslovanja, Evropa nam je pred vratima. Informacije su nam dostupne na svakom koraku, postoji puno udruženja i organizacija koje pružaju pomoć početnicima u biznisu, tako da je danas neuporedivo lakše započeti privatni biznis. S druge strane, konkurencija je veća, pa samo ozbiljni i kvalitetni igrači mogu opstati u tržišnoj utakmici.
Nije bilo lako održati se u biznisu sve te godine, steći zavidnu reputaciju, koja su poslovna načela kojih se pridržavate?
– Ljudi koji me poznaju mogu vam reći da su mi u poslu i u životu najbitniji istina, tačnost, preciznost i poštovanje dogovora. Biznis sam gradila poštujući svoje kupce, osluškujući njihove potrebe, osjećajući neizmjernu radost i zadovoljstvo ako im mogu ispuniti očekivanja. Moja deviza uvijek je bila – u riječima je mnogo, u djelima još više.
Šta je za Vas uspješna žena?
– Uspješna žena je ona koja je u isto vrijeme zadovoljna i poslom i porodicom, ispunjena na svim životnim poljima. To je žena koja uspijeva da napravi balans i pravilno rasporedi prioritete.
Aktivni ste u Udruženju preduzetnica Crne Gore, koja je Vaša uloga u toj misiji?
– Članica sam Udruženja preduzetnica Crne Gore već nekoliko godina. Mogu slobodno reći da tamo predstavljam dobar primjer mladim ženama koje tek započinju svoj biznis, jer od mene mogu naučiti dosta toga što će im olakšati put koji ih čeka kad zaplove u ozbiljne vode. Na neki način moja uloga je savjetodavna i zadovoljstvo mi je što nekome mogu biti primjer i uzor u poslovnom smislu.
Da li se biznis scena u Crnoj Gori mijenja i koliko su žene uticale na to, i na koji način?
– Pojavom sve većeg broja žena na rukovodećim pozicijama i među vlasnicima biznisa, promijenila se i biznis scena u Crnoj Gori. Žene su na to uticale svojom odgovornošću, ženskim senzibilitetom u izgradnji odnosa i komunikaciji, racionalniom upotrebom resursa, umrežavanjem i izgradnjom dugoročnih partnerskih odnosa. Moje iskustvo govori da je sa ženama u biznisu zbilja zadovoljstvo sarađivati, jer znaju šta hoće, mudre su i oprezne, novac usmjeravaju na poboljšanje uslova u firmi, ali i uslova života u svojim domaćinstvima i domaćinstvima svojih zaposlenih.
Mora li porodica da trpi zbog posla ili je moguće uspostaviti balans, i kako to Vi postižete?
– Da bi žena bila uspješan vlasnik biznisa, neophodna joj je podrška. Ja sam imala veliku sreću da mi od samog početka pomažu majka i divna teta Mika Vukčević, koje su omogućile da svih tih godina ne mislim o kući, ručku i obrazovanju moje djece. U biznis sam ušla u periodu kad su moji sinovi počinjali osnovnu školu i da nije bilo ove dvije drage žene sigurna sam da ne bi bilo moguće da budem ovoliko posvećena poslu i razvijem ga do nivoa na kome je on sada. Moj zaključak bi stoga bio da balans može da postoji, ali samo ako postoji i podrška, jer biznis, baš kao i porodica traži sveprisutnost i stalni angažman.
Koliko Vam poslovne obaveze ostavljaju prostora za relaksaciju i druga interesovanja?
– Iako mi poslovne obaveze ne ostavljaju vremena koliko bih željela, nađe se to neko vrijeme rezervisano za porodicu i prijatelje i relaksaciju od poslovnih kontakata. Mjesto na kome se najbolje osjećam i opuštam je Briđe, selo gdje sam rođena, na svega 12 km od Podgorice. U porodičnoj kući sa zadovoljstvom okupljam svoje najdraže na nedjeljna druženja i opuštajuće razgovore. Zahvaljujući poslu kojim se bavim, često sam u prilici da putujem Evropom i da nekoliko puta godišnje boravim u nekim od najljepših evropskih gradova. To su trenuci u kojima kupim pozitivnu energiju, a istovremeno pratim najnovije trendove iz domena posla kojim se bavim, spajajući na taj način lijepo i korisno. Za svakog vlasnika biznisa odmor je na neki način luksuz, ali je neophodan kako bi se nivo stresa sveo na minimum.

Gracija br. 82, 24.06.2016.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO