Milena Đergović: Nikada nijesam bila srećnija

Milena Đergović je pokrenula akciju u okviru koje je ženama u Podgorici omogućen besplatan pregled dojki, a za prvih pet dana javilo ih se skoro 1.500

Razgovarala Svetlana Peruničić
Foto Vesela Mišković

Povodom Međunarodnog mjeseca borbe protiv karcinoma dojke, u Podgorici je pokrenuta kampanja Držimo te za ruku. Ona podrazumijeva 90 dana besplatnih eho pregleda dojki koji će, kako je kazala inicijatorka akcije Milena Đergović, biti obavljani svakog dana osim nedjeljom u specijalističkom kombiju Poliklinike Filipović. Interesovanje za akciju je prevazišlo očekivanja, tek par dana od početka akcije svi termini su popunjeni, a veliki broj žena nije uspio da zakaže pregled, zbog čega traže način da im izađu u susret.
Milena Đergović, kojoj je u martu ove godine dijagnostikovan kancer dojke, nakon čega je uspješno odstranjen, kazala je da je imala moralnu obavezu da osmisli i realizuje ovakvu akciju.

Šta podrazumijeva kampanja Držimo te za ruku?
– Kampanja Držimo te za ruku podrazumijeva 90 dana besplatnih eho pregleda dojki, koji će biti obavljani svakog dana osim nedjeljom u specijalističkom kombiju Poliklinike Filipović, koji je parkiran ispred Kuće zdravlja u Podgorici. Startno je bio plan da se obiđe više lokacija u gradu, ne bismo li animirali žene da dođu na pregled, međutim, dogodilo se nešto potpuno neočekivano – za samo par dana od aktiviranja projekta svi termini su popunjeni, a mi ostali u čudu i u razmišljanju na koji način da izađemo u susret velikom broju žena koje nijesu uspjele da zakažu pregled.
Kako ste došli na ideju da pokrenete akciju? Da li je na to uticala činjenica da ste imali kancer dojke koji ste otkrili na vrijeme?
– Zahvalnost zato što sam imala toliku sreću da u martu ove godine otkrijem kancer na vrijeme, što mi u teoriji daje više od 90 odsto šansi za potpuno izlječenje i za dug, aktivan život, vodi me kroz svaki minut u danu, kroz svaku misao i udisaj. Pošto je organizacija i produkcija projekata nešto čime se bavim i nešto što mi evidentno ide od ruke, shvatila sam da imam moralnu obavezu da osmislim i realizujem ovakvu akciju. Mislim da je to najmanje što mogu da učinim. Smijem čak da se usudim i kažem da mislim i da je to moje javno istupanje sa ličnom pričom zamislilo mnoge žene i motivisalo da odu na pregled, čak i prije početka kampanje, jer su me mnoge presretale na ulici i zahvaljivale mi što sam sa svima podijelila priču, jer su zbog te priče otišle na pregled.

“Najvažnije je da se na vrijeme otkriven kancer dojke liječi trajno u oko 95% slučajeva, pa je zaista neinteligentno da se jednom godišnje ne obavi kontrolni pregle

Koliko je prevencija zaista važna?
– Prevencija je od ključnog značaja i voljela bih kada bi svi ljudi znali da se kancer ne osjeća baš u onom periodu kada je izlječiv. Dakle, neće vas on sam cimnuti i pozvati na pregled. Takođe, često nas bole naši zdravi djelovi, tako da nije svaka bol sigurno kancer u poodmakloj fazi. A najvažnije je da se na vrijeme otkriven kancer dojke liječi trajno u oko 95% slučajeva, pa je zaista neinteligentno da se jednom godišnje ne obavi taj kontrolni pregled.
Kakvi pregledi i za koliko žena će se obavljati u okviru kampanje Držimo te
za ruku?
– Bazno se obavljaju eho pregledi dojki, kojima lično najviše vjerujem, jer dobar doktor zaista već pomoću ultrazvuka može da uoči potencijalni problem. U mom slučaju je bilo tako da mamograf nije pokazao promjene u tkivu, a već na ultrazvuku se jasno vidjelo da imam kancer. Kako kažu doktori, valja upariti oba pregleda svakako, jer je bilo i suprotnih slučajeva, tako da ćemo svakoj ženi kojoj se uoči neka promjena obezbijediti sve usluge iz Poliklinike Filipović kojima bi se utvrdilo precizno stanje, od mamografa, preko magneta, do eventualno biopsije i psihološke podrške, u samo par dana. Zbog svega ovoga je projekat zaista jedinstven u regionu i šire, jer ćemo biti tu i držaćemo za ruku žene kroz čitav proces utvrđivanja stanja potencijalnog problema. Već u prvih pet dana kampanje ih je prijavljeno blizu 1.500, a mi dajemo sve od sebe da proširimo projekat i obezbijedimo još slobodnih termina.
Za koji uzrast je namijenjen UZ dojki?
– Nijesmo željeli da ograničavamo naše sugrađanke. Ideja je bila da dođu sve, od 20 pa nadalje, ali, na naše veliko zadovoljstvo, već prvog dana kampanje došla je na pregled djevojka od 18 godina, koja je izrazila želju da od punoljetstva počne sa pregledima dojki, što je za svaku pohvalu. Inače, najveći broj prijavljenih žena ima u prosjeku od 35 do 40 godina, i najveći broj njih je izjavio da nikada do sada nijesu bile na sličnom pregledu.
Da li u planu imate organizovanje još nekih aktivnosti na suzbijanju ove bolesti od koje godišnje oboli oko 400, a umre oko 130 žena?
– Ogroman odziv žena u kampanji Držimo te za ruku treba da svima nama posluži kao primjer, da razmislimo gdje to škripi i zašto do sada nije bilo ovoliko interesovanje za preglede koje svaka građanka ima u državnim institucijama. Razumijem da je sistem prenatrpan, da svi živimo i djelujemo tako da svakodnevno saniramo manje i veće “požare”, ali treba da se svi potrudimo da olakšamo ženama put do pregleda, da ih animiramo i mi njima priđemo, jer, na kraju, mnogo manje taj sistem košta zdrava nego bolesna žena kojoj je neophodno liječenje. Očekujem da će nas ostale opštine u Crnoj Gori pozvati da sarađujemo, da će se mnogi ugledati na Glavni grad i Investiciono razvojni fond, koji su pomogli realizaciju ovog projekta, i da ćemo temeljno raditi na buđenju žena. Ali, isto tako očekujem i da će relevantne institucije, kojih se tiče ova tema, uložiti još veći napor da se ova opaka bolest suzbije. Moj tim i ja im svakako stojimo na raspolaganju i nećemo stati sve dok ne dođemo u situaciju da kažemo da veći dio žena u Crnoj Gori ide redovno na preglede dojki.

Kompletan tekst možete pročitati u Graciji 207, novembar 2022.
Prethodni članak
Naredni članak

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno