spot_img

Milena Milatović: Pred nama je još puno posla kako bismo stvorili društvo jednakih šansi za sve

Prva dama Crne Gore u ekskluzivnom razgovoru za Graciju kaže da su se okolnosti u kojima žive od kada je njen suprug stupio na dužnost predsjednika države u velikoj mjeri promijenile, ali da oboje ulažu napore da se to što manje reflektuje na njihovu zajedničku svakodnevicu, naročito na vrijeme koje provode sa djecom

spot_img

Razgovarala Svetlana Peruničić
Foto Nikola Pejović
Šminka Ivana Pavlićević
Mjesto snimanja Hotel Hilton Podgorica

Prva dama Crne Gore, Milena Milatović, od samog stupanja na dužnost predsjednika države njenog supruga Jakova Milatovića, zadobila je simpatije građana, prije svega zbog svoje odmjerenosti, elokventnosti i savršenog stila oblačenja, ali i učešća i podrške društvenim akcijama.
U intervjuu za Graciju kaže da se njen odnos prema ulozi supruge predsjednika Crne Gore ne razlikuje od odnosa mnogih bračnih partnera i da oboje ulažu napor da se ogromna promjena u njihovom životu ne reflektuje na zajednički život. Zbog toga, kako kaže, nastoji da to ne utiče na porodične rituale i navike, poput odlaska na pijacu i spremanja jela, za koja je nedjeljom “zadužen” suprug, a djeca su mu glavni pomagači. Takođe, kako navodi, trude se da što više vremena provedu u prirodi, daleko od gradske vreve i gužve, i najviše se raduju odlasku na selo.
Majka je troje djece, a rođenje ćerkice podudarilo se sa početkom predsjedničke kampanje, ali je našla vremena da odgovori na određene pozive koji su imali humanitarni karakter. I dalje će se, kaže, truditi da da doprinos ekonomskom osnaživanju žena i zalagaće se za veće uključivanje žena na svim nivoima odlučivanja. Voljela bi, ističe, da dodatno stavi fokus na teme poput obrazovanja i kulture, jer je uvjerena da je afirmacija tih oblasti neophodna osnova za stvaranje ambijenta koji će omogućiti našoj djeci da žive u boljem i kvalitetnijem društvu.

Da li Vam se život promijenio od kada je Vaš suprug postao predsjednik države?

– Iako su se u velikoj mjeri promijenile okolnosti u kojima živimo od kada je moj suprug stupio na dužnost predsjednika države, oboje ulažemo napore da se to u najmanjoj mogućoj mjeri reflektuje na našu zajedničku svakodnevicu, naročito na vrijeme koje provodimo sa djecom. Zato mogu reći da, iako se puno toga promijenilo spolja, naš porodični i privatni život je uglavnom ostao isti.

“Moramo zajedno raditi na stvaranju okruženja u kojem se svako osjeća osnaženo da postigne svoj puni potencijal”

Kakav je Vaš odnos prema ulozi koju imate kao supruga predsjednika?

-

– Moj odnos prema ulozi supruge predsjednika Crne Gore se ne razlikuje od odnosa mnogih bračnih partnera koji daju bezrezervnu podršku svojim životnim saputnicima u obavljanju njihovih poslova na najbolji mogući način, kojim god poslom se bavili. Međutim, ono što neizostavno nameće uloga supruge predsjednika države jeste dodatna odgovornost da svaki naš zajednički ili individualni javni angažman bude u službi društvene koristi i javnog dobra.

Kao prva dama, kako doprinosite društvenim inicijativama i humanitarnim projektima?

– Rođenje našeg trećeg djeteta, kćerkice Ane, podudarilo se sa početkom predsjedničke kampanje, tako da su i prvi mjeseci koje sam provela u ulozi supruge predsjednika bili posvećeni u najvećoj mjeri našem najmlađem članu porodice. Ipak, trudila sam se da, i u ovim okolnostima, odgovorim na određen broj poziva i inicijativa koje su mi upućene i koje su, prije svega, imale humanitarni i društveno-odgovoran karakter. Istakla bih moj posljednji angažman na Diplomatskom bazaru, koji organizuje Međunarodni klub žena. Ovaj događaj predstavlja izvanredan primjer solidarnosti i zajedničkog djelovanja u humanitarne svrhe.

Koje interese nastojite da promovišete i koju biste ideju u Crnoj Gori voljeli da realizujete?

– Minuli period sam iskoristila da istražim i što bolje identifikujem područja i oblasti u kojima bi moj angažman mogao biti svrsishodan i koristan. Zato bih u narednom periodu željela da dodatno stavim fokus na teme poput obrazovanja i kulture, jer sam uvjerena da je afirmacija ovih oblasti neophodna osnova za stvaranje boljeg društvenog ambijenta koji će omogućiti našoj djeci da žive u boljem i kvalitetnijem društvu. Obrazovanje je ključ ne samo za lični uspjeh pojedinca, već i za uspjeh društva u cjelini, dok je kultura most koji povezuje i oplemenjuje ljude. Ona izvlači najbolje iz svih nas. Pored toga, smatram da kao društvo moramo staviti dodatno akcenat na zdravlje djece i izazove koje najmlađoj populaciji donosi savremeni način života, što predstavlja oblast od posebnog interesovanja za mene kao majku troje male djece.

Kako se nosite s medijskim pažnjom i javnim interesom koji prate Vašu porodicu?

– Svjesna sam da svako naše pojavljivanje u javnosti privlači pažnju, ali nastojim da to ne utiče na naše rituale i navike, jer je upravo ta “obična” svakodnevica temelj naše porodične i lične sreće.

Kako održavate ravnotežu između privatnog života i obaveza koje proizlaze zbog pozicije Vašeg supruga?

– Dobra organizacija je osnov ove ravnoteže. Vjerujem da će se sa mnom saglasiti i mnoge žene koje svakodnevno balansiraju između različitih uloga u privatnom i poslovnom životu. To nije nimalo lako, ali je vrijedno truda, jer donosi osjećaj satisfakcije u svim životnim aspektima.

Koliko je teško biti majka troje djece kada suprug ima toliko obaveza, pa Vam sada sigurno mnogo manje pomaže nego ranije?

– Roditeljstvo je uvijek izazovno, bez obzira na to čime se bavite i koliko obaveza imate. To je, ujedno, najljepši i najteži zadatak na svijetu, pa je potrebno puno razumijevanja i ljubavi da bi jedna porodica funkcionisala i bila srećna. Trudimo se da se prilagodimo promjenama i pronađemo načine kako da se na nabolji mogući način organizujemo i pružimo im što više vremena, razumijevanja i ljubavi. To nije uvijek lako, ali je lijepo i ispunjavajuće.

Crna Gora je i dalje, dobrim dijelom, patrijarhalna država. Šta ćete pokušati da uradite u tom smjeru, da se ta situacija promijeni i da se glas žena više čuje?

– Ekonomsko osnaživanje žena je jedan od ključnih koraka ka izgradnji rodno-ravnopravnijeg i pravednijeg društva. Moramo zajedno raditi na stvaranju okruženja u kojem se svako osjeća osnaženo da postigne svoj puni potencijal. To podrazumijeva bezrezervnu podršku ženama i njihovim profesionalnim ambicijama. Kroz ekonomsko osnaživanje žena, ne samo da gradimo jaču i održiviju ekonomiju, već i stvaramo društvo u kojem svi imaju istinski jednake šanse za uspjeh.

Porodica Milatović se ne viđa često u javnosti, ali je poznato da volite “obične” stvari kao što je odlazak na pijacu… Voljeli ste da vikendom odlazite na pijacu u kupovinu namirnica, a zatim zajedno pravite ručak. Da li i dalje to radite?

– Odlazak na pijacu je navika i često sastavni dio naših zajedničkih vikenda. Ritual biranja svježih namirnica za naš nedjeljni ručak je mnogo više od toga – to je i prilika da se distanciramo od užurbanosti i tempa koji nameće radna sedmica i da istinski uživamo u jednostavnim stvarima.

Predsjednik se na društvenim mrežama pohvalio kako djeca i on nedjeljom spremaju ručak. Koliko su takve nedjelje česte?

– Moj suprug nedjeljom preuzima kuhinju i sprema jela u kojima svi uživamo, a djeca su glavni pomagači. Jakov voli da sprema lovačke šnicle ili pečeno meso i krompir – uz obaveznu supu ili čorbu sa povrćem. To je jedan od rituala koji je ostao nepromijenjen. 

Gdje volite da sa porodicom provodite slobodno vrijeme?

– Trudimo se da što više vremena provedemo u prirodi, daleko od gradske vreve i gužve, zato se najviše radujemo odlasku na selo. Kada nas obaveze zadrže u gradu tokom vikenda, onda nastojimo, kao i većina naših sugrađana, da što više vremena provedemo u obližnjem parku, nedaleko od našeg stana, ili u park šumi Gorica. 

Dosta pozitivnih komentara pobrala je i slika Vaše djece koja putuju vozom u Vaše selo Dabovići pod Ostrogom. Šta to mjesto znači za Vas i Vašu porodicu?

– Jakovovo selo je, inače, veoma živopisno. Ima i željezničku stanicu, pa smo iskoristili to da djecu povedemo vozom, kao što su i nas nekada roditelji vodili često na popodnevno kupanje u Sutomore. Sara i David su bili oduševljeni. Vrijeme provedeno na selu ima poseban značaj za našu porodicu. Netaknuta priroda, svjež vazduh, domaći proizvodi, dodir koji djeca imaju sa prirodom, uključujući i rad u bašti, šire porodično okupljanje, čine najdragocjenije trenutke koji nas ispunjavaju.

Kao majka troje djece, kćerki Sare i Ane i sina Davida, kakvo vaspitanje pokušavate da im pružite?

– Oboje činimo sve da im prenesemo vrijednosti kojima su nas učili naši roditelji, ali da ih prilagodimo sadašnjem trenutku i izazovima današnjeg vremena – a to je da jednog dana budu dobri, empatični, odgovorni i samostalni ljudi. 

Mediji često komentarišu Vašu eleganciju, istančan ukus. Koliko pažnje polažete na modu?

– Svjesna sam da moj izbor odjeće privlači pažnju javnosti, ali se trudim da pokažem da je za lijep izgled dovoljna jednostavnost i prirodnost, a ne brendovi i trendovi. Takođe, želim da svojim odijevanjem istaknem značaj naših domaćih dizajnera i njihov nevjerovatan talenat, a takvih ima puno u Crnoj Gori.

Smatrate li da je Vaš govor na proslavi povodom Dana državnosti Crne Gore, do sada neuobičajena praksa u Crnoj Gori, sam po sebi neka vrsta poruke i poziv na borbu za smanjenje potiskivanja žena iz javnog života?

– Moje obraćanje na proslavi povodom 13. jula se desilo na inicijativu mog supruga koju sam prihvatila jer smo se zajedno saglasili da bi na taj način dali adekvatan omaž svim ženama koje su neraskidiv dio naše istorije i čija su postignuća i žrtve ugrađeni u temelje naše države. Takođe, omaž zaslužuju i savremene žene koje svakodnevno daju doprinos u različitim sferama društvenog života.

U svom govoru ste rekli da želite da budete “glas svih žena koje svojim radom, onim što ga vidimo i onim što ga ne vidimo, značajno doprinose stvaranju nove Crne Gore: pravedne, ravnopravne i jednakih šansi”. Kako ocjenjujete trenutnu situaciju i zastupljenost žena u politici, biznisu, nauci…?

– Iako statistike i brojke ukazuju na to da se položaj i zastupljenost žena iz godine u godinu poboljšava, pred nama je još puno posla kako bismo stvorili društvo jednakih šansi za sve. Svi moramo dati doprinos ekonomskom osnaživanju žena i zalagati se za veće uključivanje žena na svim nivoima odlučivanja.

GRACIJA 219/decembar 2023.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO