spot_img

Odlazak dive…

spot_img

Milena Dravić preminula je noćas u beogradskom Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa, gdje se nalazila na liječenju. Prije dvije i po godine ostala je bez supruga Dragana Nikolića i od tada se borila sa bolešću.

Rođena je 5. oktobra 1940. godine u Beogradu. Oduvijek je voljela muziku i igru, pa je već sa četiri godine počela da igra balet, zahvaljujući kome je kao srednjoškolka iskoračila na put filmske umjetnosti angažmanom u filmu Vrata ostaju otvorena. Njeno lijepo lice i talenat plijenili su sa filmskog platna. Ubrzo stižu nove filmske ponude i već početkom sedamdesetih biva jedna od najpopularnijih i najangažovanijih jugoslovenskih glumica. Talenat, rad, odgovornost, disciplina, a prije svega dobro vaspitanje, značili su i profesionalizam u punom sjaju. U filmovima JutroKozara, Bitka na NeretviRad na određeno vrijemeNije lako s muškarcimaPolicajac s Petlovog brda, Zona Zamfirova ostvarila je neke od najznačajnijih filmskih uloga, da bi joj veliku televizijsku popularnost, između ostalog, donijeli televizijski šou Obraz uz obraz i serije Pozorište u kući, Sinđelići… Godine 1962. godine u Puli je za ulogu Malene u filmu Prekobrojna ovjenčana Zlatnom arenom.

Neposrednošću, snažnom emocijom, duhovitošću, glumačkim bravurama različitih likova u oko 200 filmskih, televizijskih i pozorišnih ostvarenja, ova talentovana i harizmatična glumica više od pola vijeka iznova osvaja publiku. Za umjetnički rad, glavne i sporedne uloge osvajala je brojne domaće i evropske nagrade. Bogata glumačka karijera krajem 2017. krunisana je najvećim glumačkim priznanjem, nagradom za životno djelo, Dobričinim prstenom te Monografijom autorke Tatjane Nježić u kojoj su hronološki složeni bogat profesionalni rad, stvaralaštvo i sam život Milene Dravić. S glumcem Draganom Gagom Nikolićem živjela je u 40 godina dugom i skladnom braku.

Nakon ogromnog uspjeha filma W.R. Misterije organizma, reditelja Dužana Makavejeva iz 1971. godine, Milena je dobila ponudu da se slika za američko izdanje Plejboja, što je bez razmišljanja odbila. Međutim, njene fotografije su ipak osvanule u tom časopisu budući da su se urednici tada bavili glumicama iza “gvozdene zavjese”. Između ostalih, tu je bila i Milenina slika u muškoj košulji. Milena Dravić prvi put se udala za reditelja Purišu Đorđevića 1960. godine, od koga se razvela nakon nekoliko godina zajedničkog života. Sa rediteljom Vojislavom Kokanom Rakonjcem bila je u braku do njegove prerane smrti 1969. godine.
Na snimanju filma Kako su se volele dve budale upoznala je Dragana Nikolića. U jednoj od pauza između snimanja 31. decembra 1971. otišli su u Opštinu Vračar i vjenčali se. Kuma im je bila Seka Sablić, a vjenčanje je prošlo bez fotografisanja. Nikolić je postao popularan tek dvije godine kasnije, sa jugoslovenskom hit serijom Otpisani.

-

 

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO