Milica Perović: Joga je neiscrpni izvor znanja

Joga nas uči da možemo sve i da ništa nije teško ukoliko stvari nazivamo pravim imenom i bitišemo sad i ovdje. Obično je to ono što zanemarujemo boraveći previše u prošlosti i planirajući predaleko u budućnost

spot_img

Foto Svetlana Milović

Milica Perović, koja se jogom bavi već deceniju, počela je kao praktikantkinja fly joge, a potom i kao školovana instruktorka. Svoj put nastavila je završavajući brojne obuke, kurseve i radionice za druge stilove, a krunisala osnivanjem prve registrovane škole za fly jogu u Crnoj Gori. No, za jogu, kako tvrdi, nije dovoljno imati samo kurseve i obuke. Joga je filozofija, izvor spoznaja koji neiscrpno teče, pri čemu vi birate kako, koliko i na koji način ćete se prepustiti na tom putu ka svojoj slobodi. To je proces koji nije lak, ali ne mora da bude ni težak, ukoliko ste prisutni.
Kao osnivač prve fly škole, Milica je odlučila da, kako kaže, svoja znanja i iskustava bezuslovno dijeli sa svim dušama koje žele da rade na sebi. Na časovima joge, bez obzira na to o kom stilu je riječ, veoma je važna zdrava konekcija, ali bez suvišnih vezivanja između polaznika i instruktora, kao i poštovanje samog prostora u kom se praksa odvija. Razlozi zbog kojih neko počinje da se bavi jogom su različiti i mnogi procesi na tom putovanju su veoma lične prirode. To uvijek poštujemo.
Pored časova fly joge, u studiju se praktikuju i drugi stilovi, tako da polaznik ima mogućnost kombinovanih časova. U sve stilove su utkani isti elementi: pranayama (vježbe disanja), tehnike kontrole prane (životna energija), drishti (fokus), vježbe koncetracije (darana), vježbe meditacije ili kontemplacije (dijana). Ima tu još mnoštvo aspekata, a ovo su osnovni.

Škola disanja i joga vikendi u prirodi

“Kroz rad u grupi ili na individualnim časovima primjećujem da je malo onih koji znaju pravilno disati. Stoga sam ove godine odlučila da pokrenem Školicu disanja. U njoj će biti i teorijskog i praktičnog rada. Polaznici će imati priliku da nauče više tehnika za koje im nije potrebno predznanje. Pravilnim disanjem učimo kako da umirimo emocije i razbistrimo um, da dosegnemo iskustva viših stanja svijesti, otklonimo sve što nam usporava protok daha i energije kroz tijelo i um. Nakon ovog edukativnog programa polaznik se osposobljava za svoju ličnu praksu – Prepusti se dahu poput vibrirajuće rijeke koja teče kroz unutrašnjost tvog bića.”
Pored školice disanja studio često organizuje i radionice sa naglašenim edukativnim i socijalnim karakterom. “Posljednje tri godine redovno održavamo joga vikende u Zvjezdanoj dolini, mjestu sa najsjajnim zvjezdicama, gdje se osjećamo ušuškano kao u svom domu, čiji svaki kutak domaćinstva odiše čistom i zdravom energijom. Pored joga programa (vježbe disanja i same vježbe, meditacije), organizujemo i vožnje biciklom, obilazak okolnih jezera, kao i NP Prokletije, vodopada, botaničke bašte… Na ovim izletima pored povezivanja sa svojim ja i povezivanja sa prirodom, jednostavno boravimo u najdubljim razgovorima sa svojom dušom”, kaže Milica.

Kompletan tekst možete pročitati u Graciji 216, septembar 2023.

Možda vas zanima

NEDAVNO OBJAVLJENO