Milica Perović: Lebdeća joga za dobro zdravlje, relaksaciju i zabavu

“Praktikovanjem fly yoge naše tijelo postaje fleksibilnije, jače i zdravije. Cijelo tijelo se energizuje, dolazi do ispravljanja kičme. Jačamo mentalnu svijest, postajemo smireniji, osjećamo blagotvoran uticaj na cjelokupan nervni sistem”, kaže instruktorka ove vještine

spot_img

Razgovarala Marina Strugar
Foto Filip Rašović

Po profesiji sam terapeut, a jogom sam počela da se bavim posljednjih par godina. Počela sam kao praktikant. Oduvijek me zanimalo sve što ima veze s anatomijom, fiziologijom, fiziologijom sporta, a vježbe u jogi kojima sam počela da osvješćujem djelove tijela, mišiće, a pritom i lični problemi sa kičmom, navele su me na razmišljanje da učim za instruktora fly yoge. Poslije dvije godine bavljenja ovom jogom, odlučila sam da nadogradim svoje znanje te sam upisala školu za instruktora hatha i vinyasa yoge”, kaže na početku razgovora instruktorka Milica Perović, te objašnjava razliku između ovih različitih vrsta joge.
“Za fly yogu (antigravitacionu jogu) potrebni su posebni uslovi kako bi mogla da se praktikuje, u pitanju je kombinacija vježbi hatha i vinyasa yoge, sa primjesama pilatesa, plesa, akrobatike. Fly yoga je fit yoga, joga savremenog doba. Za rad se koristi platno koje mora biti okačeno o plafonu ili gredi, podignuto od tla minimum jedan i po metar. Uz platna se koriste tri vrste ručki različite dužine, koje prilikom vježbanja služe kao pomagala. Kod fly yoge prilikom vježbanja nema palpacije, “pritiska” na kičmene pršljenove kao ni na zglobove. U određenim položajima dolazi do dekompresije, tj. istezanja kičme pri čemu se u inverzijama, “obrnutim položajima” omogućavaju veća prokrvljenost, veći procenat kiseonika u međupršljenskom prostoru i u obje moždane hemisfere. Mnogi miješaju fly i aerial yogu. Sličnosti, ima ali su razlike još veće.”

Lebdeća joga postaje sve popularniji vid aktivnosti u svijetu, koje su njene prednosti i kome se preporučuje?
– Fly yoga prkosi gravitaciji. Ona predstavlja sklop više tradicionalnih tehnika joge, s tim da je istovremeno i nadogradnja istih. Izvođenje određenih položaja u platnu nam omogućava raznolikost pokreta koji nisu mogući pri izvođenju drugih stilova joge. Pored toga što se kombinuje sa vježbama hatha i vinyasa yoge, ona ističe i određene akrobatske vještine. Sila gravitacije dok smo u vazduhu doprinosi da nam se tijelo opušta, dok se stepen snage povećava. Duhovno se uzdižemo. U svijetu za ovu vrstu joge postoji termin “yoga high”, jer nas uzdiže i u bukvalnom i u figurativnom smislu. Fly yogu mogu da praktikuju svi koji žele da probaju nešto novo, s tim da se mora imati na uvid zdravstveno stanje polaznika. Spajajaći dobru zabavu sa kvalitetnom relaksacijom, rješavamo i zdravstvene probleme, zato se za fly yogu kaže yoga 3 u 1.

“U svijetu za ovu vrstu postoji termin yoga high, jer nas uzdiže i u bukvalnom i u figurativnom smislu”

Poslije koliko vremena upražnjavanja lebdeće joge su vidljivi rezultati i u čemu se ogledaju?
– Vidljivost rezultata je individualna. U zavisnosti od toga koliko se često praktikuje i koliko je član disciplinovan, toliko brzo će nam i tijelo kako fizičko tako i unutrašnje pokazati rezultate, promjene. Postoje tri stepena vježbanja, statični, statično-dinamični i dinamični časovi. Svaki čas mora biti osmišljen i koncipiran. Nekad je čas koncipiran tako da aktivira cijelo tijelo, a nekad je akcenat na jedan dio tijela. Instruktor mora da posmatra polaznika sve vrijeme, kako bi bio u toku sa njegovim fizičkim sposobnostima. Praktikovanjem fly yoge naše tijelo postaje fleksibilnije, jače i zdravije. Cijelo tijelo se energizuje, dolazi do ispravljanja kičme. Jačamo mentalnu svijest, postajemo smireniji, osjećamo blagotvoran uticaj na cjelokupan nervni sistem. Dok ležimo u platnu u položaju Shvasane, a pritom smo u vazduhu, imamo osjećaj jako duboke relaksacije.

“Kod djece koja imaju promjene na kičmi kao što su skolioza, kifoza, lordoza, uz određeni program vježbanja prilagođen zdravstvenom stanju, dolazi do poboljšanja, a u dosadašnjim iskustvima i do potpunog oporavka”

Koje prednosti ima joga u odnosu na druge vidove fizičke aktivnosti, koliko utiče na kvalitet i stil življenja?
– Joga nije sport, već je način života. Joga se živi i osjeća. Životu joge se predajemo i takav način života nas uči kako da se otvorimo, otkrijemo i upoznamo sebe. Uči nas da budemo iskreni prema sebi samima. Baveći se jogom, sjedinjujemo um, duh i tijelo. Razvijamo mudrost, intuiciju tijela, stvaramo balans između duhovnog i materijalnog svijeta. Prednost joge u odnosu na druge fizičke aktivnosti je ta što ne aktiviramo samo fizičko tijelo, nego i umu i emocijama pružamo aktivnost i relaksaciju. Postiže se unutrašnji balans i stanje sreće i ispunjenosti. Ostvaraju se mogućnosti na lakši i efikasniji način, sa manje nervoze i stresa. Jogom razvijamo cjelokupno fizičko, mentalno i emotivno zdravlje. Oslobađamo se tenzija i napetosti. Sve to se postiže pomoću fizičkih vježbi, tehnika disanja, tehnika meditacija i relaksacije.

-
“Vježbanjem fly yoge djeca razvijaju koordinaciju, rade na ravnoteži, motorici, razvijaju kreativnost, jačaju samopouzdanje, upoznaju svoje tijelo”

Sam način izvođenja položaja u lebdećoj jogi je neobičan, koliko je zapravo težak i da li je bezbjedno?
– Kada nekome kažemo da praktikujemo jogu, svi pomisle kako je to vrsta joge na matu (prostirci), ali fly yoga je nešto sasvim drugo. Izuzev toga što se izvodi u vazduhu, gledajući sve te pokrete dok nam tijelo pleše najljepši ples, uvidjećemo da je svaki pokret drugačiji. Prepustimo se svojoj kreativnosti i uživamo u letu. Fly yoga je značajno atraktivnija od ostalih. Vježbe se izvode uz stručni nadzor, instrukcije su vrlo jasne i moraju se pratiti. Postoje određene modifikacije za polaznike koji nisu trenutno u mogućnosti da urade neki pokret ili položaj. Tako da nije teško a ni lako, uvijek se počinje sa časovima koji su koncipirani za početnike. Vježbajući ovu vrstu joge tijelu pružamo dobru ravnotežu i jak balans.
Zašto bi djeca trebalo da upražnjavaju ovu vrstu joge?
– S obzirom da sam sa djecom radila dvije godine, uz to što smo visili, okretali se, letjeli, ljuljali se, dobro istezali, sjajno smo se i zabavljali. Vježbanjem fly yoge djeca razvijaju koordinaciju, rade na ravnoteži, motorici, razvijaju kreativnost, jačaju samopouzdanje, upoznaju svoje tijelo. Ovom vrstom joge trebalo bi da se bave djeca uzrasta od sedam godina pa na dalje, jer će im pomoći pri rastu i razvoju kako bi održali pravilno i zdravo držanje tijela (kičme). Veliki broj djece ima nepravilnu kičmu, što zbog fizičke neaktivnosti, pretjeranog boravka za računarom, preteških đačkih torbi… Kod djece koja imaju promjene na kičmi kao što su skolioza, kifoza, lordoza, uz određeni program vježbanja prilagođen zdravstvenom stanju, dolazi do poboljšanja, a u dosadašnjim iskustvima i do potpunog oporavka i ozdravljenja.
Da li postoji starosna granica za bavljenje lebdećom jogom?
– Starosna granica ne postoji, s tim da postoje određena stanja kad ne bi trebalo da se vježba. Trudnice u prva tri mjeseca ne bi smjele da vježbaju fly yogu, žene u ciklusu ne bi smjele da rade inverzije “obrnute položaje”, osobe oboljele od visokog stepena osteoporoze, ili koje imaju ugrađene metalne implante… Zato je jako važno pripremiti polaznika na način vježbanja, u smislu dobijanja informacija o njegovom zdravstvenom stanju.
U savremenom društvu većina ljudi je u potrazi za dobrom antistres terapijom, koliko nam u tome može pomoći ova vrsta joge?
– Shodno današnjici u kojoj živimo previše brzo i stresno, gdje hoćemo sve i odmah, gdje se teži ka brzoj novčanoj zaradi, brzom zabavnom životu, površnim ciljevima i vrijednostima, fly yoga pomaže ljudima da povrate unutrašnji mir i izgrade zdrave principe odnosa prema sebi i drugima. Ne praktikujemo jogu svi iz istih razloga, tako da bi bilo poželjno prije dolaska na čas svoju namjeru podijeliti s instruktorom, kako bi imao na uvid koncept potrebnog časa za vas. U takvim slučajevima predlažu se časovi jedan na jedan. Baveći se jogom, podstičemo zdravlje cijelog organizma, jačamo imunitet, oslobađamo se bola u leđima i još puno toga… Joga je proces svjesnog rasta i razvoja.

GRACIJA 172/decembar 2019.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

2,702 Sljedbenici
Pratite

NEDAVNO OBJAVLJENO