Milica Vojinović: Moj život se u potpunosti promijenio

Profesorica iz Podgorice, koja je postala miljenica publike tokom učešća u emisiji Nikad nije kasno, gdje je pokazala raskošan talenat i zadivila ponašanjem, objavila je svoj prvi CD Da mi je znati

Razgovarala Marina Strugar
Foto Vladimir Popović

Na radost nestrpljive publike, Milica Vojinović izdala je krajem prošle godine CD pod nazivom Da mi je znati sa 12 odabranih crnogorskih pjesama. Magistar ekonomije, profesorica u Srednjoj ekonomskoj školi Mirko Vešović u Podgorici, učestvovanjem u emisiji Nikad nije kasno, osvojila je naklonost publike divnim interpretacijama izvorne muzike.
“CD je objavljen krajem decembra u izdanju najveće izdavačke kuće u regionu Gold Music, i za mene posebnu radost predstavlja njegova pojava i distribucija u Crnoj Gori i Srbiji. Međutim, najviše sam uživala tokom snimanja u studiju poznatog muzičara Predraga Nedeljkovića, u pratnji najistaknutijih crnogorskih muzičara pod vođstvom Ivana Pekovića, koji je ujedno napisao aranžmane za 11 pjesama. Čini mi se da je tačno ono što se kaže da je sreća u stvaranju, a ne toliko u rezultatima”, kazala je Milica na početku razgovora.

Prvi Vaš CD je i dokaz da za muziku i snove nije nikada kasno. Ostvarili ste svoj san?
– Počela sam da ga ostvarujem. Čim se nečemu približimo, to nam izmiče još za korak dalje. Čim se nešto dosegne, otvaraju se nova polja i dimenzije. Sada razmišljam i o drugom CD-u na kome bi se našle poznate narodne pjesme iz čitavog regiona, Bosne, Srbije, Makedonije, Crne Gore, a možda i makar jedna “moja” pjesma. Nikad nije dovoljno izvođenja izvornih pjesama u različitim interpretacijama.
Poznati ste po tome što najčešće i najbolje izvodite izvornu crnogorsku muziku i obrade narodnih pjesama. Kako ste napravili odabir pjesama i čime ste se rukovodili pri izboru?
– Izbor pjesama za ovaj CD napravila sam lako. Bez mnogo dilema, jer su se izabrane pjesme gotovo same nametale. Ispravnost tog izbora potvrdio mi je Ivan Peković kao muzički producent i kao, iako mlad, veliki poznavalac izvornih pjesama uopšte. Ovo su dobro poznate, bezvremene pjesme, koje su iskušenje za svakog pjevača. One su posebno blago i vrijednost, ali ih povremeno ipak treba otrgnuti od zaborava. Izazivaju osjećaj lijepog u čovjeku, afirmišu neprolazne ljudske vrijednosti kao što su ljubav, rodoljublje, poštovanje, poštenje, skromnost, moralnost i hrabrost. Ove pjesme su teške za izvođenje i vrlo osjećajne, pa se u tom pogledu mogu porediti čak i sa makedonskim pjesmama. Jedna od pjesama, Mlada Pivljanka, nije izvorna, ali se nije mogla izostaviti u ovom projektu. Bilo bi dobro da u svakoj generaciji barem jedan pjevač snimi ovakve ili slične pjesme i tako doprinese njihovom širenju i možda što boljem izvođenju. Naziv Da mi je znati mi se takođe sam nametnuo. Iako je dat po poznatoj pjesmi sa ovog CD-a, može da ima veoma široko i različito značenje, a često se taj izraz koristi i u svakodnevnom govoru.

“Nisam više skromna i nemam granica u očekivanjima, a hrabrije izražavam ideje na svim poljima”

Koja izvorna pjesma ima za Vas posebnu emociju?
– Ne mogu da se odlučim. Svaka od pjesama sa ovog CD-a me na nekog ili na nešto podsjeća. Na primjer, pjesma Svi mi kažu podsjeća na moj karakter, a Mlada Pivljanka podsjeća me na svekrvu Rosandu, pravu Pivljanku. Najveću ljubavnu tugu dočarava pjesma Sedam dana, sedam noći. Pjesma Marko kosi za gorom livadu treba da izazove radost i vedrinu. Možda je za mene ipak posebna pjesma Bulbul mi poje, jer sam je za RTCG snimila prvi put davne 1987. godine, i poslije više od tri decenije treba uporediti kako zvuči onda i sada. Osim toga, neki od muzičara koji su tada svirali, na primjer maestro Vili Ferdinandi (violina), Lela Pešić (flauta), sviraju i na ovom CD-u. Emocije koja neka izvorna pjesma izaziva ipak najviše zavise od pjevača, njegovih glasovnih mogućnosti i boje glasa. Ove pjesme obično nemaju mnogo teksta, ali im je melodija raskošna, pa je velika odgovornost pjevača.
S obzirom na to da je zbog epidemije izostala promocija, ipak je Vaša publika radosno dočekala ovu vijest. Da li da očekujemo uskoro i koncertne aktivnosti?
– Upravo me je publika ohrabrila na ovakav projekat svojim komentarima na društvenim mrežama i kroz lične susrete. Poslije dužeg vremena primijetila sam da su izvorne pjesme izazvale veći interes. Orkestar Ivana Pekovića i ja smo spremni i za koncertne aktivnosti, sve prema interesovanju publike. Inače, ja sam na epidemiju gledala kao na izazov da se napravi i ubrza ovaj projekat, došla je u trenutku kada su čovjek i društvo u cjelini morali da preispitaju prave vrijednosti kojima su posvećeni i da je izvorna muzika jedna od tih vrijednosti kojima se trebamo vratiti. Ostale vrijednosti su, po mom mišljenju, dobar školski sistem i zdravstveni sistem, oporavak i jačanje državnih preduzeća i državne svojine u privredi, orijentacija na velika i srednja proizvodna preduzeća, razvoj kulture i sporta. Korona je, čini mi se, trebalo da nas upozori da je život kratak, ali lijep, da nastojimo da ga pojednostavljujemo, a ne usložnjavamo prevelikim zahtjevima, preglomaznom administracijom, preopterećenim školskim sistemom, zavisnošću od informacionih tehnologija, predugim radnim vremenom.
Koja je po Vama posebna vrijednost ovog CD-a?
– CD Da mi je znati ima za mene neprocjenjivu vrijednost, a nadam se da će pokazati i širi značaj. Glas je trajno zapisan, a zabilježen je i moj lik i to u crnogorskoj nošnji. Posvetila sam ga, kao svoj krajnji domet, majci Katici Alfirević, što i piše na unutrašnjem omotu. Ovim CD- om vratićemo se u najljepši dio prošlosti da bismo znali da izaberemo šta ćemo u budućnosti smatrati lijepim; očekujem da će dodatno oživjeti izvorne pjesme, pokazati njihovu ljepotu, autentičnost i zahtjevnost u izvođenju, da će doprinijeti očuvanju tradicionalnih vrijednosti uopšte, povezivati i ujedinjavati ljude koji ga slušaju i da će se možda tražiti kao suvenir iz Crne Gore.

“Očekujem da će CD Da mi je znati dodatno oživjeti izvorne pjesme, pokazati njihovu ljepotu, autentičnost i zahtjevnost u izvođenju, da će doprinijeti očuvanju tradicionalnih vrijednosti uopšte

Koliko se i u kom smjeru promijenio Vaš život poslije emisije Nikad nije kasno i da li biste opet prihvatili učešće u nekoj emisiji sličnog formata?
– Moj život se u potpunosti promijenio. Naročito na polju ciljeva i prioriteta, načina gledanja na stvarnost, pa čak i izmjene ličnih osobina. Ciljevi su mi sa profesionalnih skrenuli na muzičke. Na stvarnost gledam sa vedrije strane, mnogo optimističnije. Nisam više skromna i nemam granica u očekivanjima, a hrabrije izražavam ideje na svim poljima. Mnogo više vremena provodim vježbajući pjevanje nego spremajući predavanja. Vrlo rado bih opet prihvatila učešće u emisiji kao što je Nikad nije kasno. To je bio najradosniji period mog života. U takvim emisijama, pred širokom publikom i sudom javnosti, makar do finala, sve zavisi od glasa, nema protekcije, ne pomažu preporuke, niti odmažu osporavanja. Objektivnost je izraženija nego bilo gdje drugdje i tu je čovjek zapravo sam sa svojim mogućnostima.
Da li Vas sada i učenici drugačije doživljavaju?
– Učenici me još uvijek ne mogu povezati sa muzikom i sa bavljenjem ičim drugim osim ekonomijom i nastavom. Zato me kolege u Ekonomskoj školi Mirko Vešović sada doživljavaju kao pjevačicu i svakog dana pitaju ima li kakvih nastupa i snimanja. Kolektiv mi je uvijek bio najveći oslonac u svakom pogledu, u njemu su moji najveći prijatelji, počevši od direktorice Dijane Vujačić.
Pored profesije i muzike, čemu ste još posvećeni, u čemu posebno uživate?
– Ono čemu sam već desetak godina posebno posvećena je pisanje udžbenika za srednje stručne škole. U posljednje vrijeme su moje udžbenike prihvatili i štampali i u regionu. Nema veće sreće nego kada se dizajnira korica budućeg udžbenika, ili kada udžbenik izađe iz štampe. Mada, možda je ipak veća sreća kada se pojavi muzički CD. Podrazumijeva se da sam posvećena i porodici, što se naročito odnosi na pripremu i serviranje hrane. Volim obilazak prodavnica, šetnju Tološkom šumom, slušanje rok muzike i čokoladu. Poseban užitak je druženje i kafa sa koleginicom i prijateljicom Mirjanom Kaluđerović.

Gracija 186, januar 2021.

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...