Ministarstvo kulture i medija nastojaće da unaprijedi uslove za razvoj stripa u Crnoj Gori

Ministarstvo kulture i medija nastojaće da podstakne, očuva i unaprijedi uslove za razvoj stripa u Crnoj Gori, poručila je resorna ministarka, Maša Vlaović

spot_img
Ona je, na otvaranju 17. Hercegnovskog strip festivala, kazala da je ta manifestacija odavno stekla značaj i osim u našoj državi, postala važna u regionalnim i međunarodnim okvirima.
„Zaista možemo reći da se radi o svojevrsnom kulturnom svetioniku čije svijetlo osvjetljava najbolje iz savremenog stvaralaštva i staje u red manifestacija međunarodnog ugleda, ujedno pozicionirajući strip kao značajan segment kreativnih industrija. Upravo zahvaljujući organizatorima HSF-a, Crnu Goru su posjetili neki od najreferentnijih autora današnjice iz oblasti stripa, ali i iz oblasti filma“, navela je Vlaović.
Istakla je da su dijeljenje iskustava, pozicioniranje i promovisanje naše države kao prepoznatljive kulturne adrese, kao i važni projekti koje je ova saradnja obezbijedila našoj zemlji, samo neka od ishodišta prethodne decenije rada HSF-a.
„Stoga je naša dužnost da ovu specifičnu vrstu umjetnosti, o kojoj je značajne traktate pisao i veliki Umberto Eko prepoznajući uticaj devete umjetnost na naša savremena društva, podstaknemo i očuvamo, unaprijedimo uslove njenog razvoja i dostupnosti publici koja se u Novom godinama strpljivo gradi“, poručila je Vlaović.
Prema njenim riječima, Hercegnovski strip festival je danas događaj auditorijuma svih uzrasta, koji uvodi u svoj univerzum jednako i najmlađe, i ljubitelje filma, literature, ali i umjetničkih profesija koje djeluju kroz nove medije, poput ICT-a.
„U tom smislu, Ministarstvo kulture i medija je tokom izrade novog Nacionalnog programa razvoja kulture 2023-2027, posebnu pažnju posvetilo unapređenju sistema ulaganja u savremenu produkciju kao i razvoju publike. Kreirali smo i nove konkursne linije podrške stvaralaštvu mladih koje su upravo na liniji programa koje HSF realizuje“, podsjetila je Vlaović.
Kazala je da će narednih dana Herceg Novi postati pozornica i inspiracija nekim od najvećih autora današnjice i na Kanli kuli, zidinama Starog grada, u blizini Mamule predstaviti neke od najamblematičnijih likova popularne kulture, globalne prepoznatljivosti.
„Značaj Hercegnovskog strip festivala ogleda se i u lakoći korespondencije ove sredine sa savremenim trenutkom kulturnog i umjetničkog života Evrope i svijeta. Utoliko je značajnija po nas ova inicijativa i moramo joj sa najvećom mogućom pažnjom prići u nastojanju da je očuvamo i osnažimo“, rekla je Vlaović.
Pored ministarke, na svečanom otvaranju govorili su i Johan Urres, direktor Francuskog Instituta u Crnoj Gori, kao i organizatori festivala Nebojša Mandić i Jovan Subotić.
Hercegnovski strip festival trajaće do 6. septembra, a biće održan na više lokacija u Herceg Novom i Tivtu.

Možda vas zanima

NEDAVNO OBJAVLJENO