Mirisi i mentalno zdravlje

Postoje naučni dokazi da mirisi umirujuće djeluju na um i tijelo te sljedeći put kada zapadnete u anksiozno stanje – pomirišite omiljeni parfem

Priredila Elma Tahirović

Pandemija je učinila da se više fokusiramo na fizičko i mentalno zdravlje. Dani nesigurnosti koje smo proveli pitajući se kada ćemo ponovno živjeti normalno uticali su na našu psihu.
Ali, malo ko zna da su jaki mirisi već decenijama povezani sa dobrim osjećanjima. Da olfaktorni korteks, dio našeg limbičkog sistema smješten u temporalnom dijelu mozga, procesuira sve vrste senzornih informacija, što znači da utiče na naše emocionalne odgovore i memorije. Upravo zato određeni parfem ili miris mogu da evociraju i učine da osjećamo nostalgiju, vraćajući uspomene i emocije.
Mirisi izazivaju i psihološke i fiziološke odgovore. Aromakologija je nauka koja proučava odnos između aroma i izmjena koje one izazivaju u našem stanju svijesti (aroma + psihologija). Bavi se psihološkim uticajem koji miris može da ima na mozak. Drugačija je od aromaterapije. Aromakologija se fokusira na reakcije na različite arome. Iako je povezana sa zdravljem našeg uma, aromaterapija je zapravo holistički tretman izlječenja te koristi esencijalna ulja i prirodne ekstrakte kako bi liječila uobičajene bolesti.

Emocije i miris

Otkriveno je da i emocije i sjećanja mogu biti uzburkani ili nijansirani nekim mirisom, a dokazano je i da ima odlučujući uticaj na ljubav i seks. Miris aktivira ili deaktivira libido. Što je veća sposobnost uočavanja mirisa, to je aktivacija seksualnog života veća i obrnuto.
Takođe je poznato da je kod osoba koje pate od mentalnih poremećaja veća aktivacija simptoma, zavisno od mirisa. Pod stanjima emocionalnog uzbuđenja, neutralni mirisi postaju intenzivna percepcija koja uzrokuje averziju i povećava nemir.
Svaka osoba ima svoj popis povezanosti između mirisa, sjećanja i osjećanja. Ima onih koje rastuži miris ruže, jer ih možda podsjeća na majku koja više nije tu. Miris narandže može nekoga učiniti nervoznim ukoliko je doživio neugodno iskustvo u okruženju u kojem je vladala aroma tog ploda.

Uloga parfema

Kako kaže Šital Desaj (Sheetal Desai), koja stoji iza luksuzne linije wiSDom Fragrances, mirisna memorija je kada mozak pohrani mirise – poput zapisivanja u dnevnik – pomiriše miris i registruje ga u memoriji. “Sljedeći put kada pomirišete isti miris, to vas može vratiti na prvobitno iskustvo, bilo ono pozitivno ili negativno. Miris vas može podsjetiti na određenu osobu, situaciju ili raspoloženje. Miris beba jedan je od mirisa koji izazivaju najviše zadovoljstva. Miris svježe ispečenih kolača može biti umirujući. Tokom Drugog svjetskog rata mnogi vojnici sa sobom su nosili maramice namirisane parfemima svojih najmilijih”, objašnjava Desaj.
Treba napomenuti, iako je doživljaj mirisa subjektivan, postoji i kolektivni odgovor. U tom smislu, univerzalno se koriste te su na isti način prihvaćeni širom svijeta. Mirisi bazirani na citrusima, koji se povezuju sa osjećajem svježine, široko se upotrebljavaju u parfimeriji, a u domaćinstvima su naročito prisutni u proizvodima za čišćenje. Mirisi koji izazivaju osjećaj utjehe i ugode najčešće su vezani za hranu, poput vanile ili tek ispečenog kolača, a tu je i miris kafe. Iskustvo sa hranom uvijek donosi utjehu, pa takva aroma uvijek u našoj memoriji aktivira osjećaje utjehe.
I na kraju, odabir pravog prirodnog mirisa u pravo vrijeme može vam pomoći da: povećate budnost i fokus, osjećate se energičnije i osvježeno, podignite svoje raspoloženje i osjećajte se srećno ili zadovoljno, opustite se i umirite, osjećajte se motivisano i entuzijastično.

 

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...