Misija zvana – bikini

spot_img

Istraživanja pokazuju da 25% osoba odustane veoma rano, uglavnom na dijeti izdrže samo dvije nedjelje. Međutim, ako slijedite određeni program cijeli mjesec, uspjeh je siguran, jer je upravo toliko vremena potrebno mozgu da se privikne na nove aktivnosti i transformiše ih u svakodnevne. Kako pronaći motivaciju i uspjeti u održavanju određenog programa, bilo da se radi o dijeti ili fizičkim aktivnostima, obzirom da je ljeto sve bliže, a sa njim i prva, najčešće stresna, proba kupaćeg kostima? Donosimo nekoliko korisnih strategija koje mogu biti od pomoći.

Vrijeme i samokontrola

Bez obzira o kakvom programu se radi, ishrane ili vježbanja, treba ga slijediti 30 dana uzastopno. Kako biste uspjeli, najvažnije je da promjene vašeg načina života ne budu drastične. Ako nikada dosad niste obuli sportske patike, ne planirajte svakodnevne odlaske na trening, jer će već poslije sedam dana da nestane entuzijazma. Počnite sa dva treninga sedmično, a poslije 14 dana pređite na tri. Dokazano je da je samokontrola, tačnije snaga volje, ograničena, pogotovo kada nastojimo da odolimo iskušenjima. To znači da ćete uspjeti da odbijete parče čokolade koje vam ponudi kolega, da nećete ući u pekaru iz koje se širi miris svježeg peciva, ali kada stignete do limita samokontrole, prolazeći pored poslastičarnice, bićete prinuđeni da uđete i kupite omiljene slatkiše. Dakle, ono što ne vidite neće vas ni izazivati. Zato se preporučuje izbjegavanje određenih situacija: ne prolazite pored privlačnih izloga sa hranom, na primjer.

Volja i razum

Samoubjeđivanje ima veliku moć nad našom psihom, dovoljno je ispravno govoriti kako bismo uticali na rezultat programa. Ako u razgovorima umjesto riječi želim koristite moram, lakše ćete da stignete do cilja. Naizgled nema nikakve razlike, ali psihološki posmatrano moram na trčanje je itekako drugačije od željela bih malo da trčim. Normalno je da se pojave momenti nedostatka želje za vježbanjem ili potreba za slatkišima, samo treba da znate kako da ih prebrodite. O bilo kojem slučaju da se radi, izdržite dok ne uzmete papir i olovku i napišete tri razloga zbog kojih želite da uspijete, zbog čega želite da izdržite cijeli mjesec i koji će rezultat da bude na kraju. Sasvim sigurno će vam se po završetku pisanja vratiti početna volja za vježbanjem.

Društvo i pozitivan stav

U društvu je uvijek lakše: pokušajte da nađete istomišljenike i da vježbanje učinite manje dosadnim. Ako ne nađete nikoga ko će da vas slijedi u sportskim mukama, upišite se u neki klub i vježbajte u grupi. Instruktor i ostali članovi će uvijek da djeluju podsticajno, stimulisaće vas da ne prekinete i da izdržite do kraja. Biti pozitivan je pitanje karaktera, tako postoje osobe koje i u najkišnijem danu vide zračak sunca, kao i one koje zbog minijaturnog oblaka naslućuju nevrijeme. Pozitivan stav ne utiče samo na ličnu sreću, nego predstavlja i ogromnu prednost kada moramo da prevaziđemo određeni problem. Počnemo li sa dijetom ili programom vježbanja misleći kako nećemo uspjeti, to je već znak skore propasti. Prije nego počnemo bilo šta, dobro je da naučimo neke trikove pomoću kojih ćemo da preradimo sopstveni način viđenja stvari i naučiti da budemo pozitivni.

Izbrišite loše misli

Često se fokusiramo na loše misli i treba da znamo kako da ih isključimo. Pokušajte da mislite na neke tri osobe koje su pozitivno uticale na vaš život, na motive zbog kojih su imali uticaja na vas. Napišite kratak članak o nečemu najljepšem što ste ikada vidjeli. Napišite top-ten listu jedne od ovih kategorija: najljepša sjećanja, najzanimljiviji događaji, najbolji godišnji odmor ili putovanje, itd. Kada prolazimo kroz negativan životni period stičemo naviku da odbijamo lijepe stvari, da ih odlažemo do nekog neodređenog vremena kada ćemo se bolje osjećati. To je pogrešno. Započinjanje novih aktivnosti, sticanje novih iskustava, upoznavanje novih ljudi, sve to čini ljude srećnim, a ako dešavanja odlažemo postoji opasnost od depresije, uz razmišljanje: ako mi ovo ne ide, onda neće ni bilo šta drugo. Zato ne treba da čekate bolja vremena kako biste započeli nove aktivnosti, nego krenite u akciju – odmah.

-

 

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO