Nedavno objavljeno

Mjesec posvećen zdravlju

Iz In Vitro laboratorije posebno izdvajaju sljedeće analize:

Trombofilija panel

Trombofilija, kao jedan od značajnih uzroka ponovljenih spontanih pobačaja, najčešće predstavlja urođeni poremećaj hiperkoagulabilnsoti krvi. U mladosti ovaj poremećaj je skoro asimptomatski i jedino se na njega može posumnjati kada žena doživi seriju spontanih pobačaja. Najsigurnija dijagnostička procedura za ovaj vid poremećaja je PCR DNK analiza. Precizna dijagnoza o tome na kom nivou kaskade koagulacionog procesa je locirana genetska mutacija je neophodan zbog adekvatne terapije prije i za vrijeme trudnoće.
In Vitro laboratorija nudi testiranje na postojanje sklonosti ka nastanku trombofilije i dubokih venskih tromboza zahvaljujući najmodernijoj tehnologiji u molekularnoj biologiji (Real-Time PCR-reakcije lančanog umnožavanja DNK sa flourescentnim prajmerima).

Indikacije

uzastopni rani spontani pobačaji
neuspješni ponavljani postupci vantjelesne oplodnje-IVF
sklonost dubokim venskim trombozama (u porodici ili lično)
smrt ploda tokom trudnoće
prijevremeni porod
zastoj rasta ploda u trudnoći
preeklamsija
kontracepcija

Geni koji se ispituju na trombofiliju: Faktor V Leiden, Faktor II protrombin, MTHFR, PAI.
Za postavljanje dijagnoze trombofilije, pored drugih testova, potrebno je uraditi specifična određivanja za utvrđivanje mutacije na genima FV Leiden, FII Protrombin, MTHFR, PAI 1.
Cilj ovog ispitivanja je da se utvrdi uzrok poremećaja i odredi terapija, kako se trombotički događaj ne ponovio. Genska određivanja ovih markera nije potrebno ponavljati, kao mjerenja drugim metodama.

REAL-TIME PCR PANEL

PCR Chlamydia Trachomatis DNA
PCR Ureaplasma
PCR Mycoplasma Hominis + Genitalium

TORCH PANEL

TORCH testiranje dovodi do otkrivanja mnogih bolesti, a ime testa je skraćenica svih bolesti koje može otkriti:

T – toksoplazmoza
O – ostale infekcije (sifilis, varicella zoster, hepatitis B)
R – rubeola
C – cytomegalovirus (CMV)
H – herpes simplex virus, koji je ujedno uzročnik i genitalnog herpesa
Ovaj test krvi otkriva prisutnost antitijela i njihov nivo te pokazuje da li je žena trenutno zaražena, da li je ikada bila zaražena ovim bolestima i, ukoliko je već preboljela, ukazuje na postojanje antitijela u organizmu nekih ili svih navedenih bolesti. Ovaj test se preporučuje prije trudnoće, jer kod odraslih simptomi ne moraju ni postojati i lako je preboljeti neke od bolesti, a da uopšte niste znali da ste oboljeli. Ukoliko zatrudnite, posljedice po djecu mogu biti veoma teške te se preporučuje imati uredne nalaze TORCH testa prije nego pokušate zatrudnjeti.

AMH – ANTIMILEROV HORMON

AMH je hormonski marker kojim se kvantitativno predviđa rezerva jajnih ćelija i funkcionalna iscrpljenost jajnika, kao i njegova reakcija na stimulaciju ovulacije. Nivoi AMH opadaju s godinama, pa u perimenopauzi opada – kako kvalitet, tako i broj folikula u jajniku. Nivo AMH ne može direktno da pokaže aktuelni broj oocita (jajnih ćelija), ali sigurno ukazuje na njihov ukupni broj i potencijal. Žene sa sniženim AMH imaju manji broj jajnih ćelija, samim tim i manju učestalost ostvarenih trudnoća.
AMH je proteinski hormon značajan za predviđanje ulaska u menopauzu te rano otkrivanje patoloških procesa u jajniku, kao i određivanja stvarne ovarijske rezerve.
AMH je pouzdan marker za reproduktivni potencijal jajnika i može da se mjeri bilo kada u toku ciklusa, za razliku od inhibina B i FSH – koji se određuju trećeg dana ciklusa da bi nalaz bio dijagnostički validan. Vrijednosti AMH ne zavise od tjelesne težine, načina života, ishrane, upotrebe alkohola. Određivanje AMH preporučljivo je svim ženama koje žele znati koliki je njihov reproduktivni potencijal, ženama koje sumnjaju na ulazak u menopauzu a žele trudnoću, te ženama koje planiraju potpomognutu oplodnju.

Latest Posts

Lifestyle

Ljepota

Zdravlje

Recepti