spot_img

Mjesečeva dijeta

spot_img

Mjesečeva ili lunarna dijeta zasniva se na samo jednom pravilu: nije dopušteno ništa jesti 24 sata od prvog sata promjene lunarne faze. To je zapravo “post” koji započinje određenog sata, u vreme Mjesečeve mijene i promjene magnetnog polja na Zemlji (traje 24 sata). U to vrijeme dolazi do pojačanog izbacivanja tečnosti koju organizam inače zadržava usljed loše ili preobilne ishrane, ali i pojačanog stanja stresa. Dakle, tog dana možete da smršate i do tri kilograma, a da to ne bude štetno za organizam. Jednodnevni post omogućava organizmu da se odmori, što doprinosi daljem jačanju njegovih odbrambenih sposobnosti. Mjesečeva dijeta nema loše posljedice po tjelesne, fizičke i intelektualne sposobnosti. Gladovati jedan dan nije teško, naročito kada se zna kakav će rezultat biti na kraju, a pri tom nisu potrebni nikakvi ljekovi za odstranjivanje tečnosti. U toku dana trebalo bi popiti najmanje dva, a može i do četiri litra tečnosti (preporučljivo je da to bude voda, nikako zaslađeni čajevi ili gazirana pića). Mogu se piti i voćni sokovi, ali samo prirodni, bez ikakvih dodataka, dok su alkohol i mlijeko zabranjeni. Ova dijeta nije preporučljiva za skidanje prevelike težine, ali jeste za njeno pravilno održavanje i jačanje organizma, kao i za podizanje odbrambenih sposobnosti organizma.

Pravila

Posvetite sebi malo vremena i pokušajte sljedeće: kada Mjesec opada, jedite hranu koju inače redovno uzimate i na koju ste navikli (u to vrijeme, za tijelo se ne “lijepi” hrana kao kada se Mjesec nalazi u nekoj od ostalih faza). Kada Mjesec raste, jedite manje količine hrane nego što jedete inače. Kada je pun Mjesec ili mlad, jedan dan obavezno odredite za “post”. Za vrijeme punog Mjeseca, tijelo najdjelotvornije koristi i prerađuje hranu, a za vrijeme mladog Mjeseca, najbolje se oslobađa sala i različitih toksina. Bez radikalnih zahvata i na veoma jednostavan ili jedva primjetan način, nakon nekoliko mjeseci možete steći vrlo korisno životno iskustvo koje će vas ispuniti pozitivnim raspoloženjem, većim samopouzdanjem i zadovoljstvom zbog boljeg psihofizičkog stanja. Pritom, možete se uspješno riješiti barem onog “kritičnog dijela” viška kilograma, bez imalo muke i štetnih posljedica za organizam. Inače, ako odlučite da “postite” jednog dana u vrijeme mladog Mjeseca, poznato je da na takav način možete spriječiti i pojavu raznih bolesti. Naime, u to vrijeme je spremnost organizma da se oslobodi štetnih sastojaka mnogo veća nego inače. Poznato je, također, da je dan mladog Mjeseca povoljan za početak mnogih poslova i aktivnosti uopšte. Dakle, ukoliko želite da se riješite npr. nekih starih, beskorisnih ili loših navika, onda započnite s odvikavanjem za vrijeme mladog Mjeseca. Na osnovu dosadašnjih rezultata – kada je reč o odvikavanju od pušenja ili alkohola, od prekomjernog jela ili od konzumiranja prevelikih količina kafe – pokazalo se da su izgledi za uspjeh mnogo bolji u ovoj Mjesečevoj fazi nego inače. Tačnije, u fazi mladog Mjeseca, svi ovi “gubici” se mnogo lakše podnose.

Mjesečeve mijene

Mlad Mjesec – kada se Mjesec nalazi između Zemlje i Sunca, posmatran sa Zemlje, on je nevidljiv. U kalendaru se prikazuje zatamnjenim krugom.

-

Prva četvrt – kada osa Mjesec-Zemlja formira pravi ugao s osom Zemlja-Sunce. Prva četvrt ili polumjesec nastupa šest dana nakon novog mjeseca.U kalendaru je prikazan kao krug čija je lijeva polovina zatamnjena.

Pun Mjesec – Zemlja se nalazi između Sunca i Mjeseca koji je potpuno osvijetljen sunčevim svjetlom. Pun Mjesec se prikazuje nezatamnjenim krugom.

Posljednja četvrt – položaj planeta je identičan kao u prvoj četvrti, ali se vidi lijeva strana Mjeseca. U kalendaru je prikazana krugom čija je desna polovina zatamnjena.

 

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli @astrofotografiaspb

 

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO