NaslovnicaRaportMladi će biti u prilici da uz pomoć modernih tehnologija kreiraju pametne...

Iz iste kategorije

Mladi će biti u prilici da uz pomoć modernih tehnologija kreiraju pametne proizvode

Koordinator Crnogorskog saveza za tehničku kulturu Politehnika Petar Subotić pojasnio je da se projekat koji realizuju u okviru konkursa „Za svako dobro“ bazira na novim tehnologijama, SSTEM disciplini, koja podrazumijeva spoj nauke, tehnologije, inžinjerstva i matematike.

„Cilj nam je da se osnovci, srednjoškolci iz Crne Gore od 12 do 26 godina upoznaju sa mikrokompjuterima, sa programskim jezicima, 3D štampom, 3D modelovanjem i sa povezivanjem uređaja, senzora i opreme u nekom realnom okruženju. Takođe će sklapati robote uz pomoć učila za robotiku, koja je sve više prisutna u svakodnevnom životu“, rekao je Subotić u intervjuu za PR Centar.

Prema njegovim riječima, mladi će u toku projekta biti u prilici da naprave svoje proizvode kao što su mala pametna kuća ili uređaj koji bi kontrolisao uređaje u domaćinstvu na daljinu.

„Zbog epidemioloških mjera, grupe će biti od četiri do šest učesnika. Čekaćemo da škole počnu da rade u normalnom režimu kako bismo predstavili projekat, nakon čega će mladi moći da se prijave putem mail-a organizacije politehnika@telekom.me ili putem našeg Facebook i Instagram profila“, rekao je Subotić.

Podsjetio je da su i prethodnih godina radili slične projekte, u kojima je učestvovao veliki broj mladih koji su zainteresovani za nove tehnologije, mikroračunare, senzore, povezivanje, navodeći da očekuje i ove godine veliki odziv.

„Naša organizacija je pred kraj školske godine imala prezentacije u školama, gdje je učestvovalo oko 20 mladih većinom srednjoškolaca, gimnazijalaca iz Podgorice i bili su gimnazijalci iz danilovgradske gimnazije. Tako da će vjerovatno veći broj njih učestvovati na radionicama“, naveo je Subotić.

Osim u Podgorici, radionice planiraju i u Bijelom Polju.

„Očekujemo da mladi pokažu interesovanje za učešće, jer su nove tehnologije prisutne u svim sferama života. Moderna tehnologija prisutna je u obrazovanju, sportu, nauci, bukvalno u svim sferama, tako da će mladi sigurno imati benefita od učešća u ovom projektu“, rekao je Subotić.

Na pitanje da li su za radionice više zainteresovani dječaci ili djevočice, Subotić je kazao da se prijavljuju većinom dječaci, ali da u posljednje vrijeme ima dosta djevojčica.

Subotić je kazao da im je podrška Telekoma za projekat mnogo značila, jer će nabaviti nova učila i stručnu literaturu.

„Imamo već jedan dio učila, ali ćemo znaćajno obnoviti taj fond, kako bismo realizovali kvalitetno ovaj projekat“, naveo je Subotić.

Izvor: PR pres servis

Nedavno objavljeno