Mlađi ljudi sve gluplji?

Naučnici norveškog centra za ekonomska istraživanja Ragnar Frisch iz Osla utvrdili su da kvocijent inteligencije populacije u posljednjih nekoliko decenija opada. Bernt Bratsberg i Ole Rogeberg, u svojoj studiji objavljenoj za američki National Academy of Sciences,opisali su rezultate analize koju su proveli i dali neka od mogućih objašnjenja.
Prethodne studije, naime, pokazivale su generacijski porast kvocijenta inteligencije od 3 boda svakih 10 godina, i to u prvom dijelu prošlog vijeka, što je poznato kao Flinov efekat. Različite teorije objašnjavale su ovaj fenomen spoljnim faktorima poput bolje prehrane, zdravstvene zaštite, obrazovanja i slično. Međutim, norveški naučnici tvrde da je taj trend danas suprotan i da je čovječanstvo počelo da zaglupljuje.
Studija je analizirala rezultate IQ testiranja mladih muškaraca koji su se prijavili na služenje obaveznog vojnog roka u Norveškoj, u periodu od 1970. do 2009. godine. Razmatrano je ukupno 730.000 rezultata testiranja a analiza je otkrila da kvocijent inteligencije opada u prosjeku za sedam bodova po generaciji.
Istraživači su pronašli određene razlike između različitih porodica, što ukazuje da bi pad mogao biti uzrokovan ekološkim faktorima odnosno promjenama u kvalitetu vazduha, vode, klimatskim promjenama i slično. Međutim, ne treba zanemariti ni promjene u životnom stilu, kao i promjene u obrazovnom sistemu jer danas djeca mnogo manje čitaju nego ranije.

I drugi istraživači su došli do sličnih rezultata. Britanski tim naučnika nedavno je objavio rezultate prema kojima kvocijent inteligencije populacije svake decenije opada od 2,5 do 4,3 boda, još od kraja Drugog svjetskog rata. Prošlog decembra, druga grupa naučnika iz SAD-a otkrila je da su djeca koja su konzumirala veće količine ribe, imala bolje rezultate IQ testova, takođe su imali i bolji san što je jedan od faktora povezan sa nivoom inteligencije kod odraslih.

Via www. nomad.ba

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno