spot_img

Moć kao afrodizijak

spot_img

Iako su muškarci ti za koje se smatra da su skloniji bračnim izletima, zavođenjem mlađih djevojka te neobuzdanom željom za strašću, istraživanja pokazuju da ih moćne i uspješne žene polako stižu. Naime, kako tvrde naučnici, žene su otkrile da je moć snažan i efikasan afrodizijak, te se sve češće, baš kao i muškarci, upuštaju u neobavezne afere prepune strasti.

Dosadašnji osjećaj krivice i stida zbog takvih postupaka prevladao je onaj sasvim suprotan – osjećaj da na tu vrstu užitka ima pravo s obzirom na sate provedene na poslu. Profesor Lamers sa holandskog Univerziteta Tilburg proveo je anonimno istraživanje nad 1.500 čitalaca jednog poslovnog magazina te došao do zaključka da sklonost nevjeri i prevari raste u skladu s povećanjem moći. U vremenu kada su žene sve uspješnije u poslovnom svijetu te muškarcima konkurišu kao suparnice, bilježi se sve veći broj alfa žena koje imaju jednake osobine kao i alfa mužjaci, piše Daily Mail. To su žene koje rade 13 do 14 sati na dan, udate su i nerijetko imaju djecu, ali su i sklone čestim vanbračnim izletima s muškarcima koje zavode svojom moći i statusom u društvu. U takvim odnosima uloge su često zamijenjene – žene su te koje preduzimaju prvi korak, zavode, ne osjećaju krivicu zbog varanja partnera, smatraju da taj užitak zaslužuju, a ljubavnici su često ‘slabiji’ muškarci koji im ne mogu parirati jednakom finansijskom moći.

Baš kao i alfa muškarcima, alfa ženama vanbračne afere predstavljaju još jedan način uspjeha, te im daju opojni osjećaj nepobjedivosti. Ali, s obzirom na činjenicu da vanbračne afere mogu da unište reputaciju, postavlja se pitanje zašto su žene, koje su teško postigle uspjeh na poslu, spremne sve da riskiraju radi malo uzbuđenja?

Uspješni muškarci i žene u velikoj mjeri su zavisnici od rizika. Takav je jednostavno DNA uspješnih ljudi – skloniji su riziku i spremniji su varati. Alfa žene čak su i sklonije riziku od alfa muškaraca. Alfa muškarci zbog svoje sklonosti prevarama često će se ocjenjivati kao dječaci, a alfa žene kao nemoralne ili patetične osobe. Jednostavno još uvijek vrijede dvostruki standardi.

VIA tportal.hr

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO