spot_img

I vas muči gastritis?

Slušajući razgovore koji se vode u ljekarskim čekaonicama, ali i među poznanicima i prijateljima, izgleda da je jedna od najraširenijih bolesti upravo – gastritis

spot_img

Vjerovatno je svako od nas bar jednom u životu imao probleme sa varenjem. Većina stomačnih problema prolazi bez ikakvih posljedica, kratkotrajni su i ne zahtijevaju stručnu medicinsku pomoć. Ukoliko, međutim, simptomi gastritisa traju nedjelju dana ili duže – obratite se ljekaru. Šta je tačno gastritis? Gastritis nije specifična bolest, obično se pod tim pojmom podrazumijevaju različita stanja usljed kojih dolazi do upalne promjene sluznice želuca. Uzroci su takođe različiti, pa se tako može raditi o pretjeranom unošenju alkohola, o dugotrajnom korištenju lijekova, kao što su ibuprofen ili aspirin, o bakterijskoj infekciji (u 90% slučajeva – Helicobacter pylori), o specifičnim stanjima nakon operacija, o stresu, povredama i slično. Simptomi gastritisa najčešće traju kratko i nisu pretjerano izraženi, a to su: mučnina, gubitak apetita, često podrigivanje, osjećaj nadutosti nakon obroka, te bol u gornjem dijelu stomaka koji se ponekad smanji, a ponekad pojača poslije jela. Želimo li praktično i pojednostavljeno objašnjenje, možemo reći da razlikujemo dva osnovna tipa gastritisa: akutni i hronični. Akutni gastritis se pojavljuje iznenada i obično uz simptome žarećeg bola u gornjem dijelu stomaka i mučninu, a hronični se razvija postepeno uz osjećaj nadutosti, gubitak apetita i tup bol. Od svih oblika akutnog gastritisa, najteži je hemoralgični akutni gastritis, kada se pojavljuju tragovi krvi u stolici ili povraćanje krvi. U tom slučaju HITNO zatražite pomoć ljekara.

Gastritis ili…

Gastritis lako možemo pomiješati sa nekim drugim oboljenjima, zbog sličnosti u manifestaciji simptoma. To su najčešće:

Žgaravica koja se obično javlja odmah nakon obroka uz bol iza grudne kosti zbog pretjerane količine stomačne kiseline koja se vraća u jednjak.

Gastroenteritis koji nastaje usljed virusne infekcije, uz osjećaj mučnine, grčeve u stomaku, proliv i povraćanje. Obično ga zovemo stomačnom gripom i nestaje za nekoliko dana.

-

Čir na želucu najčešće izaziva bakterija Heliobacter pylori, a karakterišu ga stalni bolovi koji se pogoršavaju kada je stomak prazan ili noću.

Tačna dijagnoza može da se ustanovi gastroskopijom, pomoću koje se određuje priroda, kao i tačno mjesto, oštećenja sluznice. Nakon tačne dijagnoze ljekar će preporučiti adekvatnu terapiju, koja se najčešće sastoji od antiacida, koji regulišu kiselost i, uglavnom, uspijevaju da normalizuju stanje. Prisustvo bakterije Helicobacter pylori moguće je ustanoviti i analizom krvi, a u slučaju njenog prisustva primjenjuje se takozvana trojna terapija, koja uključuje i antibiotik, a provodi se kontinuirano tokom jednog mjeseca, te, po potrebi, ponovi.

Ukoliko ne liječite gastritis može doći do pojave čira na želucu, a neki oblici hroničnog gastritisa povećavaju rizik od nastajanja raka, naročito u slučajevima kada dolazi do istanjivanja želučanog tkiva i promjena u ćelijama tkiva.

Helicobacter pylori Ova bakterija se sa čovjeka na čovjeka prenosi oralnim ili fekalnim putem, a može da se unese zaraženom hranom ili vodom. Ljudi se njome najčešće zaraze još u djetinjstvu, te mogu biti inficirani tokom cijelog svog života.

Medom protiv hroničnog gastritisa

Propisuje se oralno uzimanje meda, jedan do dva grama po kilogramu tjelesne težine, 3 puta dnevno (ukoliko imate 60 kg, to je 60 do 120 g dnevno podijeljeno na tri doze). Pri hiperacidnom gastritisu (višak kiseline) med uzimati dva sata prije jela, a pri hipoacidnom (manjak kiseline) uzimati ga u mlakoj vodi deset minuta prije jela. Liječenje traje 20 do 30 dana.
Liječenje se može vršiti i propolisom: uzimati po 20 kapi triput dnevno prije jela u čaši tople vode. Liječenje traje tri do četiri sedmice, a bolovi nestaju već nakon šest do sedam dana.

SAVJETI

  • Jedite češće u manjim obrocima, uglavnom voće, povrće i žitarice;
  • Ograničite unos namirnica koje sadrže bjelančevine, kao što se meso, riba, jaja i sirevi;
  • Dugo žvaćite hranu;
  • Nosite komotnu odjeću koja vas neće stezati u predjelu stomaka;
  • Izbjegavajte jako začinjenu i masnu hranu, gazirana pića, kafu, alkohol i cigarete!

GRACIJA 93

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO