Muškarci više vole punije

Holivudska diva 30-ih zbog koje su muškarci gubili razum bila je žena sa nemalim viškom kilograma – Me Vest. Filmovi u kojima je glumila imali su velikog uspjeha, kao i njene izjave: “Dobre djevojke idu u raj, a zločeste gdje im se sviđa” ili: “Kada žena krene lošim putem, muškarci krenu za njom”

spot_img

Odlično plaćena, Me je bila jedan od prvih seks-simbola. Još i danas Webster Dictionary terminom “maewest” naziva jakne za spasioce, koje su američki marinci tako prozvali zbog njihovih ogromnih dimenzija.

Zašto sve to spominjemo? Da bismo ukazali na to kako je koju deceniju unazad bilo normalno da muškarci lude za punijim ženama. Pa, zbog čega je Jupiter izabrao baš stasitu Junonu? Sve antičke boginje obilja i plodnosti bile su daleko od konfekcijskog broja 38! A Holivud, koji od 20. vijeka velikim dijelom učestvuje u kreiranju boginja, odlučuje zaratiti sa Me Vest.

Debljina i nemoral

Bila je uhapšena zbog scenarija komedije Seks, morala je da se bori i protiv cenzure, da bi krajem 30-ih reditelji i producenti odbili da rade s njom. Nije bilo preporučljivo, niti prihvatljivo publici prikazivati ženu koja sa zadovoljstvom guta muškarce u jednakoj mjeri kao i slatkiše, znači pretjerano. Me Vest je bila previše pohotna i uživala u prevelikom broju grešnih zadovoljstava: bolje da američku ženstvenost predstavljaju Ketrin Hepbern, Džoan Kraford ili Olivija de Hevilend. Zabrinute i nedruželjubive. Najviše što se moglo dopustiti mašti američkog muškarca su bile hladne strankinje: Greta Garbo i Marlen Ditrih. Ukratko, malo više mesa na ženskim kostima, kao i seks, proglašeni su nemoralnim.

Danas, svi oni stariji od trideset mogu da posvjedoče da je od 80-ih godina naovamo odnos prema seksu mnogo popustljiviji. Ali, zato je debljina još uvijek tabu, nedopustivo je imati nekoliko kilograma viška, oni su izvor nelagode, neprilika i neprijatelj kojeg treba pobijediti. Ipak, ne može se reći da je muškarcima mrzak pogled na malo zaobljeniju žensku pojavu. Naprotiv! Muškarci ne prave problem oko kojeg kilograma viška na ženskim bokovima. Više im smetaju manekenski tipovi “kost i koža” djevojaka koje žive od jogurta i hranu mjere u gramima. One, malo punije žene se ne ogledaju zabrinuto u svakom izlogu, ne pokušavaju da izduže svoju figuru koračajući na vrtoglavo visokim potpeticama, ne nastoje da zavedu muškarca deprimirajućim večerama od sirovog povrća, ne odnose se prema prazničnoj trpezi kao prema smrtnoj kazni, nakon koje je liposukcija jedini lijek i ne troše tri četvrtine svog vremena i razmišljanja na razvijanje strategije kako imati ravan stomak i čvrstu zadnjicu. One sebi dozvoljavaju da budu zabavne, inteligentne i opuštene, dok su one druge, koje pate zbog pola kilograma više, osuđene na stalno kontrolisanje težine, forme, sopstvenog osmijeha, svake riječi ili pokreta. Jer, nekada samo jedan pogrešan potez može sve da pokvari.

-

Stvar je u kontroli

Zašto se onda muškarci šale na račun punijih žena? I zašto se okreću za onima koje izgledaju kao Barbikine sestre? Smiješno pitanje: zato što žele kontrolisati žene, žele da brinu o svom izgledu, da žive u strahu kako im nisu ravne, da svoju energiju ne usmjere na važnije stvari, nego na nastojanje da što više liče na tamo neke operisane pjevačice i glumice. Više im se sviđa pomisao da žene troše vrijeme i novac na vježbanje, tretmane ljepote, savjete nutricionista i usluge estetskih hirurga nego da se usavršavaju u poslu i tako ga možda oduzmu njima samima. A time bi postale bogatije i moćnije. Istina, muškarci nisu ni glupi, a ni tašti. Uprkos činjenici da je jedan muški časopis nedavno naprosto razgrabljen zbog priloga: Savršen stomak za samo 5 minuta dnevno!

GRACIJA 58/2015.

Priredila Snežana Crkvenjaš

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO