Muzika jedini jezik koji komunicira sa ljudima različitih nacija

Kultura i muzika su jedini jezik koji komunicira sa ljudima različitih nacija, kazali su članovi sastava "Air Mysterium".

Ovaj sastav čine Anna Thchaikovskaya vokal i Hermes Zygott multi-instrumentalista, koji su u Muzičkom centru Crne Gore izveli audio-vizuelni program koji sublimira različite muzičke žanrove.

Zygott je, nakon kocerta rekao, da „Air Mysterium“ postoji tri mjeseca, navodeći da su osnovani u Crnoj Gori.

„Znam Annu dugo vremena i imali smo zajedničku profesoricu muzičkog. Preko nje smo se povezali. Sreo sam se sa Anom kad sam došao u Crnu Goru, a preselio sam se prije četiri mjeseca. Sad planiramo da radimo u Crnoj Gori, jer je ovo zapravo crnogorski projekat“, naveo je Zygott.

Pojasnio je da je video koji prati njihov nastup vrlo simboličan, navodeći da govori o čovječanstvu, ljudskom životu i emocijama, baš kao i njihova muzika.

„Pokušao sam da kreiram muziku koja nema nacionalnu boju, koja je univerzalna. Anna pjeva ukrajinske pjesme, ja sam Rus, a ona je Ukrajinka. Kroz naš projekat sarađujemo kako bismo ujedinili ljude. Mislimo da su kultura i muzika jedini jezik koji komunicira sa ljudima koji su različitih nacija“, kazao je Zygott.

Govoreći o nesvakidašnjim instrumentima, koje je publika imala priliku da čuje tokom koncerta, Zygott je pojasnio da je u prvom dijelu nastupa svirao na kristalnim kuglama.

„U ruskoj kulturi postoji kristalni zvuk koji je veoma čist. Dugo sam istraživao, jer sam umjetnik zvuka, dok nisam došao do tog zvuka i napokon ga našao. Drugi instrument na kojem sam svirao je napravljen od tri hiljade godine starog drveta loze i na njega sam stavio dvije žice i svirao ga kao violinu. A treći instrument na kojem sam svirao je električni klarinet“, naveo je Zygott.

Thchaikovskaya je kazala da ima iskustvo u crkvenom pjevanju, a da je tokom nastupa izvodila ukrajinske narodne pjesme.

„Prva pjesma je Božićna pjesma, druga je o duši, treća je o proljeću i ptici koja odlazi gdje poželi. Takođe, još jedna pjesma koju smo izveli je o djevojci koja se krije u cvijeću i čeka nekoga. Poslednja pjesma je isto o krugu života – šta god da se desi, projleće će doći, iako sve nestane, proljeće će doći“, navela je Thchaikovskaya.

Pojasnila je da se instrument na kojem je svirala u Evropi zove hardi gardi.

„U Ukrajini se zove lira, jer ima krug koji se tokom sviranja vrti“, kazala je Thchaikovskaya.

Članovi Air Mysterium-a planiraju u narednom periodu, kako su kazali, da putuju sa ovim projektom širom svijeta i Evrope.

Izvor: prcentar.me

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno