Nahranite svoj mozak, naučite pravilno da dišete

Da li ste svjesni da ako ne dišete pravilno prvo što trpi jeste vaš mozak.

Većina vas koristi samo mali kapacitet svojih pluća. Većina vas diše uglavnom vrhovima pluća, samim tim povećavate količinu ustajalog vazduha u donjem dijelu vaših pluća. Takav način disanja je vrlo pogodan za raznorazne bolesti, na primjer tuberkulozu. Takođe, dišući na taj način ne hranite dovoljno vaš mozak kiseonikom.

Dišući na ovakav način vi živite polovično, hranite vaše tijelo kiseonikom polovično. Pretpostavljam da ne želite da umrete prije vremena? Ako je vaš odgovor potvrdan, jednostavno morate da naučite da postanete svjesni vašeg svakog udaha i izdaha. Međutim, prije toga morate da pokušate da se skoncentrišete isključivo na tekst koji slijedi, da stavite OFF na sve trenutne ometače. Toliko dugujete sebi, sa udahom ste rođeni, sa izdahom ćete umrijeti, naučite da ih koristite na pravilan način. U krajnjoj liniji velike količine kiseonika se nalaze u vazduhu svuda oko nas, bilo bi šteta da umrete a da ste ga samo polovično koristili.

Tokom svoje dugogodišnje učiteljske karijere imao sam prilike da se susretnem sa određenim brojem vježbača, joga praktikantima koji su dolazili kod mene i jednostavno nisu znali kako da dišu. Praktikovali su jogu određeni vremenski period, međutim osnovu joge, disanje, nisu savladali. Onda možete da zamislite kakva je situacija sa ljudima koji ne praktikuju jogu. Bez obzira da li praktikujete jogu ili ne, ovaj tekst je za sve Vas. Ukoliko smatrate da nisam u pravu što se tiče zadnje izjave, većina vas će pogriješiti u odluci da ne nastavi sa čitanjem. U to sam apsolutno siguran.

Zašto?

Zato što ćete u tom slučaju da nastavite da dišete polovično. Iskreno mislim da ne želite da radite ništa u vašim životima polovično, a pogotovo ne kada je riječ o disanju.

U jogi ima nekoliko desetina tehnika disanja, svaka tehnika ima svoju svrhu, samo zavisi šta želite da postignete koristeći se istim. Svaka tehnika ima određena terapeutska dejstva. Ovaj tekst se odnosi samo na jednu tehniku, tehniku koja će učiniti da više ne dišete polovično. Kada nju budete savladali, slobodno krenite u otkrivanje drugih tehnika disanja. Vrlo je važno da posmatrate sebe u ovom procesu kao bebu, vi učite da „hodate“, ne smete da odustanete čak ni poslije par stotina neuspjelih pokušaja. Da ste odustali dok ste bili beba, vi ne biste danas hodali, zar ne?

Osnova svih tehnika jeste troslojno jogi disanje. Ova tehnika se sastoji od trbušnog, plućnog i disanja vrhovima pluća.

TROSLOJNO JOGI DISANJE

Kada krećete sa trbušnim disanjem bitno je da usmjerite u potpunosti vašu svijest na pupak. Ako do sada niste nikada pokušavali tako nešto, biće vam u početku malo teže. Krenite sa izdahom kroz nozdrve, uvlačeći izdahom trbušni zid što bliže kičmenom stubu. Nakon izdaha, krenite sa svjesnim udahom kroz nozdrve, opuštajte dijafragmu, osvijestite širenje trbušnog zida, kao da ispunjavate balon vazduhom. Sa izdahom koji slijedi isto kroz nozdrve uvlačite opet trbušni zid ka kičmenom stubu. Kada dišete abdominalno punite vazduhom samo donji dio pluća, grudi se ne kreću. Abdominalno disanje je odlično za masažu svih organa unutar trbušne duplje. Odlično je za smanjenje visokog krvnog pritiska, regulaciju rada crijeva.

Kada dišete plućima pokušajte da usmjerite svijest na vaša rebra. Nakon izdisaja kroz nozdrve postajete svjesni udisanja isto kroz nozdrve i bočnog širenja rebara na obje strane. Kada izdišete skupljate rebra i na taj način izbacujete vazduh napolje kroz nos. Kada dišete plućima, vazduhom ispunjavate središnji dio pluća, stomak i ramena miruju. Plućno disanje je dobro za otklanjanje pritiska na srce, odlično je za osvježavanje cirkulacije u žuči, jetri, slezini, bubrezima i stomaku.

Disanje vrhovima pluća podrazumijeva da dišete isključivo ramenima. Osvijestite udah i izdah samo u ramenima i kod ključnih kostiju. Kada dišete vrhovima pluća, stomak i pluća miruju. Disanje vrhovima pluća je dobro za jačanje plućne žlijezde hiluse.

Dok primjenjujete troslojno jogi disanje možete da stojite, sjedite ili ležite. Kod ove tehnike disanja obratite pažnju na to da vam izdah bude duplo duži od udaha. Između svakog udaha i izdaha možete da zadržavate dah onoliko koliko vam prija.

Sada kada ste završili sa čitanjem teksta slijedi praksa. Odložite vaš mobilni telefon ili se udaljite od vašeg računara i krenite da dišete. Nikako polovično, dišite punim plućima, osjetite strujanje unutar vašeg tijela prilikom svakog udaha i svakog izdaha. Jedan od stilova joge koji vam može u velikoj mjeri pomoći da osvijestite disanje jeste jin joga.

Javite mi da li ste prodisali.

Autor : Uroš Martinović

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...