spot_img

Najbolje vježbe za oblikovanje ruku

spot_img

“Trenirati, tj. raditi vježbe samo za određeni dio tijela i nadati se rezultatima je greška”, smatra američki trener Gunar Peterson, koji je i lični trener manekenke Kendal Džener. “Tijelo morate da mijenjate u cjelini.” Da bi do takve transformacije došlo, Peterson klijentima savjetuje serije vježbi sa tegovima, koje tjeraju tijelo na stalnu adaptaciju, koje se pritom oblikuje na odgovarajući način. Istu metodu koristi i njujorški fitness guru Don Saladino, koji pomaže glumicama Blejk Livli i Skarlet Johanson da tijelo održe savršenim. Kao i Peterson, tako i Saladino vjeruje da osim dizanja tegova treba raditi i kardio vježbe, poput trčanja, koje će da ubrzaju rad srca i sagore višak masnog tkiva i ojačaju mišićnu strukturu, koja pritom neće izgledati nabijeno. U nastavku slijedi pet najboljih načina za preznojavanje, jer, kako kaže Peterson, najbolja vježba je ona koju volite, jer ćete nju najbolje i raditi.

BOKS Modeli poput Kare Delevinj i Adrijane Lime kunu se u rezultate intenzivnih treninga. Don Saladino kaže da je boks dobar zato što ubrzava rad srca i metabolizam, koji idu u paru sa vježbama izdržljivosti. “Kada udarate vreću, vršite pritisak na mišiće, ali ih i istežete i upirete nasuprot vreće, koja vam se odupire. Za to vrijeme, srce vam ubrzano kuca.” Koji je rezultat? Snažne, lijepo oblikovane ruke.

Zašto su manekenke opsjednute boksom

PLIVANJE Bilo da plivate slobodnim ili leđnim stilom, vaše cijelo tijelo, a naročito njegov gornji dio, od struka naviše, pokreće se kružnim pokretima, a u isto vrijeme, usljed jakih udaraca kojima se želite oduprijeti o vodu, zatežete noge. Za najbolji rezultat američki treneri preporučuju “brze, ozbiljne” pokrete kojima prelazite kraće razdaljine. To je takozvano treniranje u intervalima.

TRENING S UŽETOM U američkim fitness centrima sve je popularniji tzv. trening s užetom, ili “battle rope”.  Riječ je o užetu koje je uglavnom pričvršćeno za zid ili neki drugi teški predmet. Za manevrisanje njime (brzim pokretima gore-dole, lijevo-desno) potrebna vam je veća fizička snaga – što ih čini odličnim skulptorima za bicepse, tricepse i leđa. Ovo je idealan način za oblikovanje gornjeg dijela tijela, dok vam srce radi punim kapacitetom.

-

KRUŽNO VJEŽBANJE Peterson treniranje započinje sa grupama mišića iz donjeg dijela tijela, radeći vježbe poput iskoraka i čučnjeva, sa toliko opterećnja koliko je dovoljno da dođe do zamora nakon 12 ponavljanja. Potom se prebacuje na vježbe gornjeg dijela tijela, koje uključuju vježbe za ramena, leđa i grudi (poput sklekova raširenih, kao i sklekova skupljenih ruku, dizanje tegova iznad glave, kao i klasično dizanje tegova za oblikovanje bicepsa), propraćene sklekovima u kojima tijelo držite ravno poput daske, u trajanju od 30 sekundi. Peterson kaže da “izgubićete pravilno držanje ako se fokusirate samo na bicepsa i tricepse.”

VESLANJE “U ovoj vježbi ima dosta skupljanja i istezanja mišića”,  kaže Saladino, i tvrdi da je sve prisutnija u nekim od najboljih vježbaonica u Americi. Dok su u veslanju najviše pogođeni ramena, grudi i ruke, takođe se kroz rad jačaju i trbušni mišići te mišići nogu. Ukoliko volite da se preznojavate na otvorenom, toplije vrijeme nudi bezbroj mogućnosti.

 

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO