Najčešće greške tokom dijete

Mislite da znate kako se provodi dijeta? Provjerite potkrada li vam se koja od sljedećih grešaka

Mnogo je onih koji tokom dijete ne postižu željene rezultate. Uz to, kod nekih se javljaju i zdravstvene tegobe. Sve to najčešće je rezultat vrlo čestih grešaka koje se potkradaju mnogima, a da toga nisu ni svjesni. Vrijeme je da ih otkrijete te konačno uspješno dostignete željenu vitkost.

Pretjerivanje sa zdravim namirnicama
Kad su ljudi na dijeti, znaju pretjerivati s određenim namirnicama samo zato što su zdrave. Naprimjer, integralne žitarice su zdrave i popularne u dijetama, ali ako s njima pretjerujete, neće ništa biti od mršavljenja. Jednako tako je i s porcijama smeđeg pirinča ili s pretjerivanjem u voću i povrću. Sve su to zdrave namirnice i treba ih konzumirati, ali treba paziti i na njihovu količinu.

Izbacivanje određenih namirnica 
Nerijetko osobe, u želji da smršaju, prestanu jesti meso, ugljene hidrate ili neku drugu grupu namirnica. Potpuno odricanje od određene vrste hrane, a u svrhu mršavljenja, nikada nije dobro. Ljudskom tijelu potrebni su i ugljeni hidrati, ali i proteini te masnoće. Sve je zapravo u pristupu – možete jesti sve, ali ne pretjerujte ni s jednom namirnicom.

Izbjegavanje određenih obroka
Mnoge odrasle osobe ne vole doručak pa im se to čini kao odlična prilika u određenoj dijeti. Drugi pak izbjegavaju večeru, a treći ručak. Prema savjetima stručnjaka, svaki čovjek mora imati pet obroka dnevno – tri glavna, odnosno doručak, ručak i večeru, te dva međuobroka koja se obično sastoje od voća ili nekih lakših namirnica. Izbjegavanje bilo kojeg obroka vodi do neravnoteže te prejedanja i usporavanja metabolizma. Ništa od toga nije dobro ni za zdravlje, a ni za vitkost.

Brzinska dijeta
Ovakvim dijetama su posebno sklone žene. Najčešće se događa kada se bliži neko važno zbivanje za njih pa žele izgledati savršeno. Tada pribjegavaju drastičnim dijetama kako bi u što kraćem vremenu izgubile što veći broj kilograma. Takve dijete ne samo da nisu učinkovite (ponajviše zbog jo-jo efekta), nego su opasne i za zdravlje. Takve dijete tijelo drastično iscrpljuju, uzrokuju glavobolje, promjene raspoloženja te još niz drugih i, nažalost, ozbiljnijih zdravstvenih tegoba.

 

via tportal.hr

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...