spot_img

Najčešće greške tokom dijete

Mnogo je onih koji tokom dijete ne postižu željene rezultate. Uz to, kod nekih se javljaju i zdravstvene tegobe

spot_img

Sve to najčešće je rezultat vrlo čestih grešaka koje se potkradaju mnogima, a da toga nisu ni svjesni. Vrijeme je da ih otkrijete te konačno uspješno dostignete željenu vitkost.

Pretjerivanje sa zdravim namirnicama

Kad smo na dijeti, znamo da pretjerujemo s određenim namirnicama samo zato što su zdrave. Naprimjer, integralne žitarice su zdrave i popularne u dijetama, ali ako s njima pretjerujete, neće ništa biti od mršanja. Jednako tako je i s porcijama smeđeg pirinča ili s pretjerivanjem u voću i povrću. Sve su to zdrave namirnice i treba ih konzumirati, ali treba paziti i na njihovu količinu.

Izbacivanje određenih namirnica

Nerijetko osobe, u želji da smršaju, prestanu da jedu meso, ugljene hidrate ili neku drugu grupu namirnica. Potpuno odricanje od određene vrste hrane, a u svrhu mršanja, nikada nije dobro. Ljudskom tijelu potrebni su i ugljeni hidrati, ali i proteini te masnoće. Sve je zapravo u pristupu – možete jesti sve, ali ne pretjerujte ni s jednom namirnicom.

Izbjegavanje obroka

Mnoge odrasle osobe ne vole doručak pa im se to čini kao odlična prilika u određenoj dijeti. Drugi pak izbjegavaju večeru, a treći ručak. Prema savjetima stručnjaka, svaki čovjek mora imati pet obroka dnevno – tri glavna, odnosno doručak, ručak i večeru, te dva međuobroka koja se obično sastoje od voća ili nekih lakših namirnica. Izbjegavanje bilo kojeg obroka vodi do neravnoteže te prejedanja i usporavanja metabolizma. Ništa od toga nije dobro ni za zdravlje, a ni za vitkost.

Brzinska dijeta

Ovakvim dijetama su posebno sklone žene. Najčešće se događa kada se bliži neki važan događaj pa žele da izgledaju savršeno. Tada pribjegavaju drastičnim dijetama kako bi u što kraćem vremenu izgubile što veći broj kilograma. Takve dijete ne samo da nisu efikasne (ponajviše zbog jo-jo efekta), nego su opasne i za zdravlje. Takve dijete drastično iscrpljuju organizam, uzrokuju glavobolje, promjene raspoloženja te još niz drugih i, nažalost, ozbiljnijih zdravstvenih tegoba.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO