Najčešće greške pri skidanju šminke

spot_img

Događa se svima, budimo iskreni. Nakon dugog dana u uredu i večere vani, naprimjer, pri povratku kući želja za skidanjem šminke ravna je nuli. Ali, tih nekoliko minuta koje posvetimo skidanju šminke, bez imalo pretjerivanja, spas su za našu kožu (mada koži neće pomoći da zablista ako to činite pogrešno). Kako vi skidate šminku? Koristite li maramice za skidanje šminke ili jednokratne pamučne blazinice, koristite li ulje za skidanje šminke i za oči? Nekoliko je grešaka koje treba izbjegavati, a vjerovatno smo neku od njih napravile barem jednom.

Pamučne blazinice

Pamučni diskovi/ blazinice za jednokratnu upotrebu mogu da se koristite samo ako su veoma kvalitetni, što znači mekani i nježni. Većina nije takva, a luksuzne pamučne diskove nije tako lako pronaći na tržištu, pritom im je i cijena prilično visoka za funkciju koju obavljaju. Osim toga, zašto da korištenjem jednokratnih blazinica stvarate otpad ako to može da se izbjegne? Uobičajene jednokratne zamijenite višekratnim, mogu se prati i ponovo koristiti, a prave se od različitih materijala, uključujući bambusova vlakna, pamuk i mikrovlakna.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lu (@luiguithemom)

Maramice za skidanje šminke

U svakodnevnoj skincare rutini ne bi trebalo da koristite maramice za skidanje šminke jer mogu iritirati kožu. Većina ih nije dovoljno natopljena proizvodom, stoga na kožu i oči vršimo jači pritisak nego što bi trebalo kako bismo uklonili šminku. Samo u dva slučaja su poželjne: na putovanju jer su nesumnjivo praktičnije, i ako su izvrsnog kvaliteta, odnosno dobro natopljene proizvodom. Najbolje rješenje su jastučići za višekratnu upotrebu ili krpica od mikrovlakana, u kombinaciji s pravim proizvodima, poput micelarne vode ili ulja za skidanje šminke.

Prejak pritisak i trljanje

Bez obzira na to skidate li šminku s lica ili s očiju, nikada ne smijete da previše pritisnete, a ni da trljate. Na licu su poželjni samo lagani i nježni pokreti. Ako nosite jaku šminku i osjećate potrebu da više pažnje posvetite njenom uklanjanju, prstima umasirajte proizvod na kožu, bez trljanja i razvlačenja. Na oči proizvod umasirajte prstima s posebnom nježnošću ili ostavite kratko blazinice na djeluju – bez trljanja, jer je veliki rizik od lomljenja trepavica i iritacije kože. Delikatnost se ne odnosi samo na postupak čišćenja, nego i na sredstva za skidanje šminke, a kasnije i čišćenje. Birajte neagresivne i neabrazivne proizvode. I ne zaboravite da su uklanjanje šminke i čišćenje lica dva različita koraka, i izvode se jedan za drugim.

Univerzalna sredstva

Postoje posebna sredstva za skidanje šminke s lica i skidanje šminke očiju, a postoje i univerzalna, ali treba da pripazite ako su na bazi ulja. Dugotrajno, svakodnevno korištenje ulja za skidanje šminke s očiju može da uzrokuje nakupljanje masnoće duž linije trepavica. Stoga je za područje očiju najbolji izbor proizvod bez ulja, dakle micelarna voda za oči, a ulje za lice.

NAPOMENA Vrlo često griješimo što prilikom skidanja šminke ne očistimo pažljivo liniju spajanja lica i kose, bojeći se da ne pokvasimo kosu. To ne samo da dovodi do nepotpunog uklanjanja šminke (čije tragove ćemo ujutro pronaći na jastuku), već i do nakupljanja nečistoća na tom dijelu, što bi moglo da izazove pojavu akni, crvenila ili perutanja kože.

Cover photo by Thomas Lagrange/Vogue Paris 2016.

Možda vas zanima

NEDAVNO OBJAVLJENO