spot_img

Najčešće greške u šminkanju

Šminka čini da izgledamo ljepše. Ili bi tako trebalo biti. Pogrešno korištenje kozmetičkih preparata može nanijeti i štetu našem izgledu. Znate li koje su najčešće greške i kako da ih izbjegnete

spot_img

RAZMAZANA ŠMINKA Linija iznad trepavica koja se istopi tokom dana, sjena koja se uvuče u nabore kapaka, mrlje od maskare oko očiju… Priznaćete da ovako nešto treba izbjeći po svaku cijenu. Na lice kao bazu uvijek nanesite podlogu ili puder u prahu, kako bi šminka ostala postojana. I ne bojte se da će neko pomisliti da ste tašte ako tokom dana povremeno provjerite vlastiti izgled u ogledalu.

TREPAVICE PUNE GRUDVICA Maskara je obavezna, ali ulijepljene trepavice, pune grudvica, nikom se ne sviđaju. Maskara je delikatan proizvod, koji počinje gubiti na kvalitetu čim se pakovanje prvi put otvori. Obično traje nekoliko mjeseci, nakon čega daje sve slabije rezultate. Ako želite da u vašim trepavicama nema grudvica i da izgledaju savršeno, morate koristiti svjež proizvod.

POGREŠNA PODLOGA Pravilan izbor podloge za šminku je osnovna stvar. Pronađite nijansu što sličniju prirodnoj boji vašeg tena. Pretamna podloga stvara efekt maske na licu, daje neprirodan izgled i ponekad može izgledati i vulgarno. Preguste ili podloge koje pretjerano prekrivaju spadaju među najčešće i najveće greške. Naglašavaju bore, akne i ostale nesavršenosti tena.

-

PREKONTRASTNA OLOVKA ZA USNE Još jedna greška od koje se većina žena, s imalo osjećaja za estetiku, naježi – je olovka za usne u boji koja odudara od boje usana ili ruža. Ukoliko koristite olovke za usne, izaberite nijansu jednaku boji ruža. Nakon nanošenja, vrhom prsta lagano razmažite liniju prema sredini usana.

LOŠE DEFINISANE OBRVE Pretanke, bez ili nepravilnog oblika, s prazninama gdje nedostaje dlačica, su veoma upadljive greške. Ostavite uvijek dovoljno vremena za sređivanje obrva, čupajte dlačicu po dlačicu, stalno kontrolišući izgled u ogledalu. Ako niste sigurne da možete sami, posjetite kozmetičara. Nemojte pokušavati same i upuštati se u veće zahvate: kad pogriješite, potrebno je dosta vremena da ispravljanje bude moguće, jer nove dlačice sporo rastu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by #MyGlamm (@myglamm)

ZAPUŠTENE RUKE I OGULJEN LAK NA NOKTIMA Hrapava koža ruku, zanoktice i oguljen (ili, što je još gore, zubima strugan) lak, apsolutno treba izbjegavati. Lak koji više ne izgleda savršeno brzo možete da skinete komadićem vate i uljnim acetonom. Svakodnevno njegujte ruke, veliki je izbor proizvoda za hidrataciju ruku i noktiju.

NENJEGOVANA KOŽA LICA Akne, miteseri, suva i beživotna koža… Tačno je da nije uvijek moguće kontrolisati kako će izgledati koža lica. Može biti masna, mješovita, sklona aknama ili miteserima, ali na koži se uvijek vidi – ako je i problematična – da li je njegovana ili ne. Redovno upotrebljavajte sredstva za piling, rješavajte probleme kao što su akne, suva ili koža sklona crvenilu. Potražite savjet ljekara, kozmetičara, dermatologa, držite kožu čistom i koristite proizvode prilagođene vašem tipu kože.

IZRASTAK I RASCVJETALI KRAJEVI Iako želite da pustite kosu, povremeno morate da posjetite frizera koji će ošišati samo vrhove. Rascvjetali krajevi su takav detalj koji ne treba ni komentarisati, kao ni plavuše (i ne samo one) s upadljivim tamnim izrastkom. Ako odlučite ofarbati kosu, treba da znate da to znači redovno farbanje svakih tri nedjelje ili mjesec dana, zavisno od brzine kojom kosa raste.

PRETJERIVANJE Previše šminke, previše botoksa, prebijeli zubi… Dobro je kada vodimo računa o izgledu, ali ni u čemu ne treba pretjerivati. Tajna privlačnog izgleda i ljepote je prirodnost. Imajte to uvijek na umu: kada se šminkate, kada posjetite frizera, kada se odlučite za neki estetski zahvat…

NE BJEŽITE OD PROMJENE Godinama se isto šminkate, boja kose i razdjeljak su na istoj strani… Ili nemate mašte ili vam nedostaje samopouzdanje. Kao i garderobu, make up treba prilagođavati vremenu, modernizovati, što se često zaboravlja. Kada imate vremena – eksperimentišite, promijenite boje, poigrajte se različitim formama i teksturama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Deborah Ruiz (@deborahruiz)

Priredila S. Crkvenjaš

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO