Najčešće zablude o vježbanju

spot_img

Ako žena diže tegove, razviće muškobanjastu muskulaturu Istina je da žene imaju previše estrogena da bi izgradile pretjeranu mišićnu masu. Muškarci mogu brže izgraditi jake mišiće zbog velike količine testosterona. Dakle, ne plašite se vježbi s tegovima, jer su one od vitalnog značaja za smanjenje tjelesnih masnoća, povećanje mišićne mase i efikasno sagorijevanje kalorija tokom cijelog dana, savjetuje trenerica fitnesa Estel Andervud za Huffington Post.

Vježbe za samo jedan dio tijela riješiće probleme To je apsolutno netačno. Ne postoje vježbe kojima možete da smanjite ili tonirate samo određene djelove. Vrlo često ljudi traže vježbe pomoću kojih će smanjiti masnoće na struku, kukovima ili stomaku. No, vježbajući samo određeni dio tijela, izgradićete mišićnu masu na tom području i izgledaće vitkije ili tanje tek kad uspijete skinuti sve masne naslage iznad mišića. To se postiže kombinacijom kardiovježbi i treninga ukupne tjelesne snage kako bi se stvorila metabolički aktivna masa. Puno je pametnije da se fokusirate na treninge cijelog tijela nego samo na jednu problematičnu tačku.

Tjelesna težina je najbolji je pokazatelj efikasnosti vježbanja Mršavljenje je posljednja stvar pomoću koje biste trebali provjeriti pozitivne promjene koje nosi vježbanje. Ne morate redovno stajati na vagu, jer težina nije dobar pokazatelj promjena. Trebali biste više da se fokusirate na količinu masti i kako vam stoji odjeća, jer je mišićna masa gušća, kompaktnija i teža od masnoća. Vjerojatno ćete prije primijetiti kako vam struk postaje uži ili kako tijelo dobija tonus, nego što ćete uočiti drastične promjene na vagi. Ne vagajte se, nego izmjerite bazičnu količinu tjelesnih masnoća.

Bez boli nema rezultata Iako se mnogi treneri fitnesa zaklinju u tu mantru, bol nije dobar pokazatelj programa vježbanja. Ako radite s trenerom koji vas forsira do boli, pronađite drugoga! Vježbanje morate izdržati kako bi bilo uspješno, a bol će sigurno dovesti do prekida vježbanja zbog povrede ili umora. Treba imati na umu da bol može biti znak upozorenja iscrpljenosti mišića ili problema s ligamentima. Budite pametni i razlikujte osjećaj neugode i bol. Neugoda je prihvatljiva kod jačih treninga, bol nije.

Bol mišića nakon vježbanja uzrokuje mliječna kiselina Ovo je još jedan mit. Mliječna kiselina je nusprodukt treninga s tegovima, ali nestaje ubrzo nakon što ste završili trening. Bol mišića je rezultat mikroskopskog kidanja tkiva mišića. Iako to zvuči loše, kidanje tkiva mišića je dobra stvar, jer se to treba dogoditi prije nego što vaši mišići ojačaju, objašnjava Huffington Post.

Možda vas zanima

NEDAVNO OBJAVLJENO