spot_img

Najčešći mitovi o vježbanju

Trening s tegovima učiniće da izgledate kao bodi bilder, potrebna vam je posebna ishrana ako želite mišiće, džoging je idealan sport za sve muškarce... Mnogo je neistinitih tvrdnji u koje, nažalost, mnogi vjeruju. Ovo su neke od njih

spot_img

Kalorije počinjete da gubite tek poslije 20 minuta aktivnosti. Radi se o neistinitoj informaciji, naravno. Organizam počinje da sagorijeva masti od prve minute vježbanja. Međutim, maksimalni efekti postižu su tek nakon 30 minuta. Dakle, ako se želite riješiti sala, moraćete da trenirate više od pola sata.

Ako se znojite znači da niste u formi. Netačno. Nasuprot tome, sportisti i oni koje se redovno bave fizičkim aktivnostima imaju bolju termoregulaciju. Budući da su im mišići i ćelije “efikasniji”, tokom napora se više znoje od onih koji nisu u formi, koji se fizičkim aktivnostima bave povremeno.

Uz tegove idu nabildani mišići. Netačno. Ovaj neosnovan strah je često prisutan kod žena te upravo zbog toga izbjegavaju vježbe s tegovima. Izgradnju mišića određuje testosteron, muški polni hormon kojeg ženski organizam proizvodi samo u malim količinama. Specifične vježbe s opterećenjem, s tegovima različitih težina, neophodne su za oblikovanje tijela, za vitkiju i zategnutiju siluetu, jer omogućavaju brže aktiviranje mišića i određenih mišićnih grupa. Trening s tegovima razvija snagu, koordinaciju, ravnotežu, pozitivno djeluje na preveniranje osteoporoze, pretilosti… 

Istezanje je beskorisno. Netačno. Veoma bitan segment svakog treninga je upravo istezanje, a profesionalni sportisti se istežu i prije i poslije treninga. Iako se mnogi fitness stručnjaci ne slažu oko efekata istezanja prije vježbanja, nakon treninga ga nikada nemojte propustiti. Istegnuti mišići su bolje prokrvljeni, ostaju elastični i mogu se bolje regenerisati, a izbjeći ćete neugodne grčeve. Dok se istežete, pokušajte da bar 20 sekundi ostanete u svakom položaju.

Redovno vježbanje traži posebnu ishranu. Netačno. Ako trčite svakoga jutra, ne morate pritom da gutate vitamine, proteinske napitke i energetske pločice. Ti proizvodi, u doziranim količinama, namijenjeni su samo profesionalnim sportistima. Dodaci prehrani sami po sebi ne oživljavaju umorne mišiće i ne pomažu im da ojačaju. Za izgradnju mišića potrebni su nam proteini koje možemo dobiti iz hrane.

-

Nakon vježbanja smo gladniji. Netačno. U pitanju je jedan od najčešćih mitova, jer je “logično” da će osjećaj gladi biti pojačan nakon što tokom treninga izgubimo stotine kalorija. Međutim, mnogobrojna istraživanja pokazala su da vježbanje nema nikakvog uticaja na našu potrebu za hranom. Izuzetak su profesionalni sportisti koji svakodnevno treniraju više od dva sata, a rekreativno bavljenje sportom, koje podrazumijeva umjeren fizički napori – neće nam otvoriti apetit. 

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO