Najljepše filmske haljine

Ako ste u potrazi za originalnom večernjom haljinom, inspiraciju možete da pronađete u starim filmovima i stilu glavnih junakinja. Na listi najljepših haljina sa velikog platna časopisa Vogue ima dvadeset kreacija, a ove su naš izbor

MERILIN MONRO Muškarci više vole plavuše (1953)

Senzualnost najpoznatije platinaste plavuše na svijetu najviše je došla do izražaja u ulozi Lorelaj Li u filmu Muškarci više vole plavuše, a magnetizam Merilin Monro nije izgubio snagu ni decenijama poslije. Centralna džez numera filma, pod nazivom Diamonds Are a Girl’s Best Friend, još je upečatljivija zbog haljine kreatora Vilijama Travile, uz duge rukavice i upadljiv, svjetlucajući nakit. Boja fuksije, savršena uz Merlinkine plave lokne, naglasila je i njene zanosne obline i besprijekoran, nježan ten.

ODRI HEPBERN Two for the Road (1967)

Neosporna je činjenica da se Odri Hepbern pojavljivala u predivnim i nezaboravnim kreacijama pedesetih i početkom šezdesetih godina prošlog vijeka, u filmovima kao što su Funny Face (1957) i kultni Doručak kod Tifanija (1961). Ali, njen vrhunski “party dress” trenutak desio se nešto kasnije, 1967. kada je interpretirala Džoanu Valas u komediji Two for the Road. Vogue je izabrao svjetlucavu haljinu brenda Paco Rabanne, upotpunjenu naušnicama i neizbježnim “mačkasto” našminkanim očima.


MIA FAROU  Veliki Getsbi (1974)

Tada još mlada glumica i s nedovoljno iskustva, Mia Farou ostavila je snažan utisak kao sofisticirana Dejzi u filmskoj adaptaciji djela Frensisa Skota Ficdžeralda. Kada se spomene film Veliki Getsbi, neke pripadnice slabijeg pola najprije će pomisliti na zgodnog Roberta Redforda, a one koje prate modu na raskošnu kostimografiju (film je dobio Oskara za kostimografiju, djelo Teonija V. Oldridža, a ime Ralfa Lorena se tada često spominjalo jer je Getsbija obukao u blijedoružičasto odijelo). Među nekoliko sjajnih Mijinih haljina, posebno se ističe ovaj komplet koji uključuje mini tašnu i kapicu sa svjetlucavim resama, uz obavezne bisere.


GREJS KELI  Drž’te lopova (1955)

Kada se radilo o biranju glumaca, genijalni Alfred Hičkok ama baš ništa nije prepuštao slučaju, te ne čudi da mu je upravo Grejs Keli bila muza. Najveći uspjeh je i ostvarila u njegovim filmovima. Nazovi M radi ubistva i Prozor u dvorište Grejs je snimila 1954, a već sljedeće godine Drž’te lopova, gdje joj je partner bio Keri Grant. Sve njene haljine za potrebe filma kreirala je Edit Hed (1897-1981), jedna od najslavnijih holivudskih kostimografkinja svih vremena. Vogue je dao prednost veličanstvenoj haljini sa bezbroj slojeva bijelog šifona, koja je decenijama kasnije bila inspiracija mnogim vjenčanicama.


DAJANA ROS Mahogany (1975)

Modni vodič magazina Vogue posvećen izboru najbolje party dress ne bi bio potpun bez pjevačice Dajane Ros. Bila je već afirmisana i priznata glumica (tumačila je Bili Holidej u veoma uspješnom filmu iz 1972. Lejdi pjeva bluz), kada je dobila ulogu Trejsi Čembers, studentkinje mode koja uz mnogo poteškoća pokušava da postane stilistkinja. Romantičnu dramu Mahogany modni znalci i danas spominju zbog Dajanine odjeće, a posebno vole ovu bezvremensku ljubičastu haljinu sa kimono rukavima, kreatora i kostimografa Boba Mekija.

GRACIJA 147/148

Priredila Snežana Crkvenjaš

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...