spot_img

Najljepši evropski parkovi

Mnogi evropski parkovi su prave male oaze zelenila, sa posebnim vrstama biljaka, spomenicima, mostićima, fontanama... Oni su duša i pluća jednog grada. Parkovi su odmarališta i igrališta, ali i turističke atrakcije

spot_img

Engleska bašta, Minhen Jedan od najvećih parkova na svijetu je Engleska bašta, smatra se da je veći i od Central Parka. Zauzima površinu od 3,7 km². Naziv je dobio po tome što je uređen engleskim stilom. Odlikuje ga nevjerovatna prirodna ljepota, vještački potok specifičan po mehanizaciji za pumpanje vode što stvara talase i privlači surfere da često posjećuju ovaj park. Najposjećenija mjesta u parku su Kineski toranj i Monopteros, građevina u grčkom stilu sa koje se pruža izvanredan pogled na sam grad.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dirk Schiff (@portraitiert)

Retiro park, Madrid Jedan od najvećih parkova u Madridu osnovan je 1632. godine kao utočište kraljevske porodice. Njegovo ime označava park ugodnog odmora. Zauzima površinu od 130 hektara. U njemu se nalaze Rudarska zgrada, poznata kao Velaskez palata, Kristalna palata kao i veliki stakleni paviljon. Centralno mjesto zauzima jezero, a park krase razni spomenici, brojne fontane i nekoliko botaničkih sektora, poput bonsai drveća ili ružičnjaka. Tu su i igrališta, restorani, kafići i sve što je potrebno za odmor i rekreaciju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit Madrid (@visita_madrid)

Park Sempione, Milano Obavezna aktivnost kada posjetite Milano je odlazak u Park Sempione, nastao 1888. godine. Ovaj veliki gradski park obuhvata prostor od 386.000 m² od dvorca Sforca do Trga Sempione. Idejni tvorac je Emilio Alemanje, a u okviru parka nalaze se lokaliteti poput Napoleonove Arene, Akvarijum, Kula, Teatar Triennale i gradska biblioteka, tako da pruža mogućnost spajanja kulturnih sadržaja i uživanja u prirodi. Takođe nudi i sadržaje za odmor i rekreaciju, kao što su igrališta za djecu, staze za šetnju, mjesta za piknik…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Davide (@dave_explorer)

Luksemburški park, Pariz Omiljeni park brojnih turista u Parizu zadivljuje savršeno oblikovanim cvjetnim lejama i čuvenim voćnjakom sa preko 180 stabala pomorandži, urmi, nara i lovora. Tu su i palata Luksemburg i fontana Mediči. Zanimljiva je i priča o njegovom nastanku. Marija de Mediči, koja se 1600. godine udala za francuskoga kralja Henrija IV, kao pripadnica poznate firentinske porodice rođena je u palati Pitti okružena vrtovima Boboli. Nakon nekog vremena poželjela je sličan ugođaj u novoj sredini i napravila, poslije Versaja, drugi po veličini park u Parizu i jednu od najromantičnijih turističkih destinacija.

Hajd Park, London  Jedan od najpopularnijih parkova na svijetu predstavlja dio velikog parkovskog prostora u naselju Vestminster i pod upravom je Londonskih kraljevskih parkova. Vještačko jezero Serpentajn dijeli park na dva dijela. Zapadno je Hajd park, dok se istočno od jezera nalaze Kensingtonski vrtovi, koji su izdvojeni od 1728. godine. Zauzima površinu od 142 hektara i nastao je u 17. vijeku kako bi se u njemu organizovali različiti događaji. Rolingstonsi su 1969. održali koncert na kom je prisustvovalo preko 250.000 ljudi. Hajd Park je omiljena turistička atrakcija i savršeno mjesto za uživanje u prirodi, ali i za sportiste i ljude željne rekreacije.

-

Djurgarden, Stokholm Živopisno ostrvo Djurgarden u srcu Stokholma prava je oaza zelenila i omiljeno mjesto turista, ali i domaćeg stanovništva. Idealno je mjesto za šetnje i organizovanje piknika. Djugarden nudi veoma raznovrsne sadržaje, od mnoštva muzeja, istorijskih građevina, do šuma i mirnih kanala. Tu se nalaze dvije značajne atrakcije, muzej Vasa, ratni brod iz 17. vijeka, i Skansen, najstariji evropski muzej na otvorenom.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO