Najljepši prostori za odmor

Prirodne ljepote Durmitora, Biogradske Gore, Skadarskog jezera, Lovćena i Prokletija, te bogatstvo i raznovrsnost biodiverziteta na najljepši način promovišu vrijednosti i potencijale naše zemlje

spot_img

Kapije zaštićenih područja, zelenih oaza koje pružaju mir i tišinu, radost i ljepotu zdravog i očuvanog prirodnog prostora, polako otvaraju svoja vrata za posjetioce. Prije nego krenete da ih obilazite, imajte u vidu da su određene lokacije i planinski vrhovi još uvijek pod snijegom, kao i da je neophodno da se o prohodnosti staza i vremenskim prilikama dobro informišete.
Sunčani dani neka vas povedu do glečerskih jezera, kanjona, dolina i vidikovaca. Upoznajte njihove vrijednosti dok pješačite i planinarite, krstarite najvećim jezerom Balkana, splavarite plahovitom rijekom, veslate čamcima i kajacima, vozite biciklo ili odmarate u zdravom prirodnom ambijentu očarani živopisnim pejzažima i ljepotom koja vas okružuje.
Posjetite Centre za posjetioce sa eksponatima, infotablama, maketama, reljefima i fotografijama biljnog i životinjskog svijeta i kulturno-istorijskog i etnografskog nasljeđa. Informišite se o zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama, kao i o turističkoj ponudi i mogućnostima aktivnog odmora, a u suvenirnicama izaberite ručno rađene predmete od prirodnih materijala koje su izradili daroviti lokalni proizvođači.

Važno je naglasiti da kupovinom ulaznice doprinosite trajnoj zaštiti najznačajnijih prirodnih vrijednosti, kao i da je ulaz u sve nacionalne parkove Crne Gore za djecu do 15 godina besplatan. Takođe, kupovinom Godišnje ulaznice, po promotivnoj cijeni od 13,50 eura, dobijate mogućnost da uz neograničeni broj ulazaka, do kraja kalendarske godine, posjetite svih pet nacionalnih parkova.
Prirodne ljepote crnogorskih nacionalnih parkova i bogatstvo i raznovrsnost biodiverziteta na najljepši način promovišu vrijednosti i potencijale naše zemlje. Prostori pet parkova – Durmitora, Biogradske Gore, Skadarskog jezera, Lovćena i Prokletija – čine oko osam odsto njene teritorije, a svaki park karakteriše specifična prirodna i kulturna baština.
U susret ljetu, povežimo se s prirodom jer mi smo dio nje, od nje zavisi naše mentalno i fizičko zdravlje, ona nam daje sve što nam je potrebno za zdrav život, kao i najljepše prostore za odmor i rekreaciju, i još mnogo toga. Pokažimo našu odgovornost i zahvalnost, čuvajmo prirodu!


Sve informacije o NPCG i turističkoj ponudi:

npdurmitor@nparkovi.me
npskadarskojezero@nparkovi.me
npbiogradskagora@nparkovi.me
nplovcen@nparkovi.me
npprokletije@nparkovi.me

Možda vas zanima

NEDAVNO OBJAVLJENO