spot_img

Najmirisniji muzej na svijetu

Od stare porodične farme do veličanstvene predstave koja opija sva čula

spot_img

Na jugu Francuske, u srcu regije Luberon, u mjestu Kustele (Coustellet), gdje beskrajna ljubičasta polja ispunjavaju zrak prepoznatljivim mirisom Provanse, nalazi se muzej posvećen lavandi. Osnivač je Žorž Lansele (Georges Lincelé), koji sam uzgaja i destiluje lavandu te je staru porodičnu farmu pretvorio u veličanstveno mjesto. Musée de la Lavande otvoren je u maju 1991. godine, a Žorž je tokom protekle dvije decenije prikupio fantastičnu zbirku eksponata. Lavanda je simbol Provanse, a svaki njen stanovnik vjeruje da mu je dužnost da u dvorištu ima najmanje jedan ljubičasti grm. Generacijama je prisutna u porodici Lansele i sve tajne te čudesne biljke tradicionalno su se prenosile s očeva na sinove. Žorž je cijeli svoj život posvetio biljci čiji je veliki poznavalac te je muzej svojevrsni hommage lavandi. Cilj mu je bio da sačuva pravu lavandu Provanse, kao što se to radi i sa plemenitim vinima, naprimjer.

Sa svojom velikom provansalskom kamenom seoskom kućom i prekrasnim mediteranskim vrtom lavande i maslina, muzej takođe može da se pohvali velikom zbirkom mašina za destilaciju eteričnog ulja lavande, od 16. vijeka do danas. Određenim danima u muzeju se mogu kupiti i sapuni, kreme, šamponi, mirisni štapići, sladoled i različiti suveniri posvećeni tom ljubičastom cvijetu neodoljivog mirisa. Ali, pravi šarm ovog neobičnog mjesta leži u poljima lavande koja okružuju kuću i boji cijelu okolinu u ljubičasto, stapajući se s horizontom. Fantastična predstava koja jednostavno opija sva čula.

View this post on Instagram

 

-

A post shared by Musée de la Lavande Luberon (@museedelalavande)

O LAVANDI Ime lavanda (latinski Lavandula angustifolia; engleski Lavender) nastalo je od latinske riječi lavare, što znači kupanje. Hiljadama godina koristi se u parfemima, kozmetici, medicini i kao začin. Stari Rimljani koristili su njeno ulje kao antiseptik i umirujuće sredstvo, kreme od lavande nađene su u Tutankamonovoj grobnici, a Kleopatra je obožavala parfem od lavande. Parfemi, sapuni, kupke i slični proizvodi od lavande prave se od ulja njenog cvijeta, procesom destilacije, a za jedan litar ulja potrebno je 100 kg lavande.

Ugodan miris lavande otklanja umor i nemir te povećava mentalnu aktivnost. Za opuštanje i bolji san, osušenim cvjetovima lavande pune se jastuci, kupka od lavande opušta i smiruje, antiseptički djeluju na kožu. Čaj od lavande je tradicionalan lijek za umirenje, ublažavanje nesanice i protiv glavobolje. Eterično ulje lavande jedno je od najcjenjenijih u aromaterapiji. Pomaže u liječenju migrene, anksioznosti, depresije, napetosti i stresa. Koristi se i za liječenje brojnih kožnih bolesti, akni, psorijaze, upala, za tretiranje posjekotina i opekotina, pomaže u regeneraciji kože i zarastanju ožiljaka. Veoma je cijenjen i med od lavande jer omogućava iskorištavanje kalcijuma i gvožđa iz hrane i ljekova, zbog čega se često preporučuje u trudnoći.

Priredila Snežana Crkvenjaš

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO