spot_img

Najskromnija kraljica na svijetu

spot_img

Kraljica Butana Džetsun Pema (28), najmlađa kraljica na svijetu, očarala je stanovnike ove male države ljepotom i skromnošću. Džetsun živi u skromnoj kolibi i s mužem, kraljem Džigmeom Kesarom Namgielom Vangčukom, a nije otišla na medeni mjesec, nego je pješačila Butanom i upoznavala podanike.
Rođena je u porodici koja je imala veze s kraljevskom porodicom, ali je bila bez titule. Njen otac Dondup Gjaltšen je polubrat bivše kraljice, a njena majka Sonam Čuki potiče iz stare aristokratske porodice i kumče je butanskog princa. I njena sestra Jetso Lamo udata je za kraljevog brata, princa Dordžija Vangčuka. Školovala se u Indiji, gdje je uživala u košarci i slikanju, a redovno je osvajala nagrade na takmičenjima u debati i govorništvu. Tečno govori hindu, engleski i džongka, zvanični jezik Butana. Ipak, ona je s obje noge na zemlji.
“Ona ne fantazira. Mislim da nikada nije ni sanjala da će postati kraljica”, rekao je jedan njen bivši profesor. Studije međunarodnih odnosa i psihologije završila je u Velikoj Britaniji.

Vjerila se s kraljem kada je imala 21 godinu i time izazvala mnogo polemika, budući da je mladi par prekršio protokol i riješio da se odupre tradiciji ugovorenih brakova. Prekršili su još jednu normu – živjeli su zajedno i prije nego što su se vjenčali. Njihova ljubavna priča zaista podsjeća na bajke. Par se upoznao na porodičnom pikniku kada je Džetsun imala 7, a tada budući kralj 17, koji je kleknuo pred njom i rekao joj da bi želio da jednom bude njegova žena.

“Kralj zmaj”, kako ga narod zove, postao je monarh 2006. kada je njegov otac abdicirao. Odlučio je da kruni oduzme apsolutnu moć i utre put demokratiji i ustavnoj monarhiji. Vjenčao se sa Džetsun iste godine kad i Vilijam i Kejt, ali je njihova ceremonija bila potpuno drugačija. Bila je to petočasovna budistička ceremonija u tvrđavi iz 17. vijeka, a mlada je nosila tradicionalnu nošnju.
Zanimljivo je da je u Butanu dozvoljena poligamija, a njegov otac je to i iskoristio oženivši čak četiri žene. Međutim, mladi kralj je odlučio da Džetsun bude njegova jedina žena, a nedavno mu je rodila i nasljednika…

VIA stil.kuris.rs

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO