spot_img

Najtraženije estetske operacije

Popularnost plastične hirurgije neprestano raste. Samo u SAD-u se tokom jedne godine izvede 18, a u Rusiji nešto više od 15 miliona hirurških zahvata

spot_img

Zanimljivo je da žene već odavno nisu jedini klijenti estetskih hirurga, sve je više muškaraca koji itekako doprinose procvatu ove grane hirurgije.

Najčešći zahvati u SAD-u:

LIPOSUKCIJA Hirurški postupak kojim se usisava masnoća s određenih područja tijela kako bi silueta bila vitkija i oblikovanija. Postoje dvije vrste liposukcije, tumescentna i ultrazvučna. Najpopularnija je tumescentna liposukcija, a postupak je sljedeći: u željeno područje se ubrizgava fiziološka otopina, lijek koji sužava krvne sudove i anestetik. Ova tekućina se zajedno s masnoćom usisava iz tijela pomoću kanila, malih šupljih metalnih instrumenata. Infuzija tekućine može da izazove kratkotrajno zadržavanje tekućine koje se smanjuje tokom sljedećih nekoliko dana. U liposukciji uz pomoć ultrazvuka kanila oslobađa ultrazvučnu energiju za topljenje masti kako bi se mogla usisati iz tijela. Ultrazvučna liposukcija rizičnija je od tumorozne, jer postoji rizik od unutrašnjih i vanjskih opekotina, a i sama procedura duže traje. Pacijent se uglavnom može vratiti na posao nakon nekoliko dana, zavisno od tretiranog područja.

POVEĆANJE GRUDI Hirurško povećanje grudi postalo je izuzetno popularno, svake godine u Americi se izvede preko 300 000 zahvata. Razlozi za operaciju su: povećanje obje dojke, izjednačavanje asimetričnih dojki, nadomještanje… Jedan od razloga je i urođena mikromastija (nedovoljna razvijenost grudi), zbog čega se djevojke nakon puberteta odluče za njihovo povećanje. Sve su popularniji silikonski implantati, koji su određeno vrijeme bili zabranjeni zbog zdravstvenog rizika. Prema Američkom društvu plastičnih hirurga, u 2020godini se 12% žena odlučilo za silikonske implantate. Većina pacijentica se poslije 7 do 10 dana mogu vratiti normalnim aktivnostima, a dodatno vrijeme oporavka potrebno je u slučaju pojačane aktivnosti, poput trčanja.

-

BLEFAROPLASTIKA Operacija preoblikovanja kapaka obavlja se zbog kozmetičkih razloga ili poboljšanja vida, kada kapci ometaju vid. Oštećenje vida može da nastane zbog opuštene kože ili previše kože kapka. Osobe sa hroničnom natečenošću donjih kapaka ili borama često se podvrgavaju korektivnim zahvatima kako bi izgledale mlađe. Masni jastučići ispod očiju koji uzrokuju pojavu “vrećica” uklanjaju se prema potrebi zahvatima na donjem kapku. Većina pacijenata može izaći u javnost za 10 do 14 dana, a otečenost postaja manje primjetna nakon nekoliko nedjelja.

ABDOMINOPLASTIKA Poznata kao uvlačenje stomaka ili podizanje donjeg dijela tijela, abdominoplastika uklanja višak kože sa područja stomaka i zateže preostalu kožu. Često se izvodi kod osoba koje imaju višak kože nakon trudnoće ili značajnog gubitka kilograma nakon operacije smanjenja želuca. Idealan kandidat nema višak masnih naslaga na stomaku, nego ima previše kože koja s njega visi. Većina pacijenata može da nastavi s normalnim aktivnostima za dvije do tri nedjelje, ali tokom dužeg perioda mogu postojati ograničenja fizičkih aktivnosti.

RINOPLASTIKA Operacija nosa ili rinoplastika preoblikuje nos, dovodeći ga u ravnotežu s ostatkom lica. Može se smanjiti veličina nosa ili se određena područja nosa prilagođavaju radi ugodnijeg izgleda. U nekim slučajevima, kada se disanje može poboljšati hirurškim zahvatom (kao kod odstupanja septuma), osiguranje će platiti neke ili sve zahvate. Nakon operacije mogu se pojaviti modrice, uglavnom nestaju za desetak dana, kada se većina pacijenata vrati na posao.

FACELIFTING Ritidektomija ili facelifting je hirurško rješenje za bore i opuštenosti koje prate starenje. Zateže se koža lica nježnim povlačenjem kože, zaglađivanjem dubokih linija i minimalizovanjem opuštenosti te postiže mladolikiji izgled. Za što bolji efekat često se kombinuje s drugim postupcima: podizanjem čela, oblikovanjem kapaka ili pilingom. Šavovi se uklanjaju pet do deset dana nakon zahvata, a oporavak traje nekoliko nedjelja. (S.C)

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO