spot_img

Najvažniji vitamin potreban ženama

Kada je u pitanju zdravlje zuba, kostiju i kože, vitamin K2 je neprocjenjiv, a odličan je i u prevenciji pojave bora

spot_img

Rijetkost je da nutricionisti izdvoje samo jednu namirnicu ili sastojak kao veoma bitnu, ali postoji jedan koji bi trebalo posebno predstaviti javnosti – vitamin K2. Ljudskom tijelu potreban je veliki broj nutrijenata (vitamina, minerala, masnih kiselina) kako bi pravilno funkcionisalo. Kada organizmu nedostaje neki od pomenutih nutrijenata, obično se jave zdravstveni problemi. S obzirom da je ljudski organizam prilično otporan, nekada su potrebne čak i godine do pojave “simptoma” nedostatka određenih hranjivih tvari. Simptomi obično podrazumijevaju činjenicu da se ne osjećate uobičajeno dobro, kvalitet kože opada, kao i nivo energije, dolazi do poremećaja nivoa hormona, bola u zglobovima, smetnji sa varenjem i mnogih drugih tegoba.

Ono što je interesantno za vitamin K2 je činjenica da naučnici sve do 1997. nisu bili svjesni važne uloge koju ima za ljudski organizam (a zamislite šta još sve ne znamo). Dok su mnoge osobe upoznate sa vitaminom K1 (prisutan u zelenom povrću poput kelja i spanaća), mnogi nisu nikada čuli za vitamin K2. Njegova uloga, da pojednostavimo, ključna je u plasiranju kalcijuma tamo gdje je potreban i njegovog uklanjanja sa mjesta na kojima nije potreban. Vitamin K2 to čini putem interakcije sa nekoliko drugih nutrijenata, kao što su vitamin A i vitamin D.

Zašto je vitamin K2 tako važan?

Vitamin K2 uključen je u mnogobrojne funkcije u ljudskom organizmu, posebno ženskom. Dr Kejt Raum-Blu, autorka knjige Vitamin K2 and Calcium Paradox, kaže: “Bilo da je riječ o prevenciji bilo čega, od raka do bora, vitamin K2 je nutrijent koji ženama nedostaje. Mnogim ženama nije potreban dodatak kalcijuma, ali vitamin K2 će da ga uputi tamo gdje je zaista potreban. Iako svi uzimaju vitamin D, treba znati da bez vitamina K2 ne možemo da iskoristimo sve dobrobiti vitamina D, pa time možemo čak sebi i da naštetimo.”

Zdravlje kostiju

-

Dok mnogi povezuju kalcijum sa zdravljem kostiju, istina je da on (naročito onaj u vidu dodataka ishrani) igra veoma malu, gotovo beznačajnu, ulogu u osiguranju gustine kostiju, dok vitamin K2 igra itekako značajnu ulogu. Vitamin K2 to čini uz pomoć dva dodatna nutrijenta, vitamina A (retinol, ne beta-karoten) i vitamina D.

Zdravlje zuba

Dr Veston A. Prajs najbolje je objasnio važnost vitamina K2 kada je u pitanju zdravlje zuba. Njegova istraživanja su pokazala da se zubne naslage, osjetljivost zubi i ostali uobičajeni dentalni problemi vrlo lako mogu riješiti povećanim unosom vitamina K2. Zabilježio je besprijekorno zdravlje zuba, kao i opšte zdravlje, kod plemena širom svijeta, čiji pripadnici imaju vrlo pravilne zube, bez karijesa, a pritom ih vrlo rijetko ili nikako ne peru. Međutim, njihova ishrana bogata je vitaminom K2, kao i ostalim neophodnim nutrijentima (vitaminima A i D).

Kardiovaskularno zdravlje

Godinama se vjerovalo da su začepljene arterije rezultat ishrane bogate zasićenim mastima. Sada znamo da to nije istina. Iako ima nekoliko razloga zbog kojih dolazi do začepljenja, odgovor bi se mogao naći u unosu vitamina K2. Začepljenja koja se nalaze u arterijama uglavnom su uzrokovana nakupljanjem kalcijuma. Vitamin K2 držaće kalcijum podalje od vaših arterija i deponovaće ga u kosti, gdje mu je i mjesto.

Bore

Uzmemo li u obzir dijelove svijeta u kojima je unos vitamina K2 povišen, primijetićemo da njegovi stanovnici izgledaju prilično mlađe za svoje godine. (Na primjer, Tokio – gdje se redovno konzumira najbogatiji izvor vitamina K2 – natto, odnosno fermentisana, vlaknasta sojina zrna). Utvrđeno je takođe da postoji povezanost između pojave ranih znakova starenja i niske gustine kostiju.

Zdravlje vena

Proširene vene spadaju u bolesti kardiovaskularnog sistema, te takođe imaju veze sa deponovanjem kalcijuma tamo gdje mu nije mjesto. Ovo može dovesti do toga da vene izgube svoj integritet, te izgledaju ispupčeno i nagomilano.

Gdje ga ima?

Gotovo sve nutrijente najbolje je uzimati direktno iz hrane, međutim, sa vitaminom K2 to bi mogao biti izazov s obzirom da namirnice koje ga sadrže nisu toliko popularne. Imajući to u vidu, vitamin K2 je lakše unositi kao dodatak ishrani. Nakon svega otkrivenog, vjerovatno će se mnogi složiti da je od izuzetne važnosti u organizam unositi upravo vitamin K2, a odmah iza njega magnezijum.

 Namirnice bogate vitaminom K2

* Fermentisana zrna soje

* Guščija ili jetra drugih životinja

* Mliječni proizvodi životinja (mlijeko, puter i pročišćeni puter, tzv. ghee) koje se izvode na ispašu, odnosno hrane mladom proljećnom travom

* Sirevi: gauda i bri imaju najveću koncentraciju ovog vitamina, kao, uostalom, svaki sir od mlijeka životinje koja se hrani travom.

* Žumance domaće kokoši takođe sadrži vitamin K2 (pojedite dva-tri žumanca dnevno)

Zašto je nedostatak vitamina K2 tako čest?

Riječ je o nutrijentu koji se u hrani koju najčešće konzumiramo ne nalazi u visokoj koncentraciji. Osim toga, sve više konzumiramo prerađene namirnice, te zaboravljamo da je tradicionalan način ishrane itekako bogat potrebnim nutrijentima (vitaminima, mineralima i masnim kiselinama).

GRACIJA 53/maj 2015.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO