Najveselije ostrvo na svijetu

spot_img

Italijansko ostrvo Burano u sjevernom dijelu venecijanskog zaliva, udaljeno je samo 7 kilometara od Venecije, a do njega možete stići za 45 minuta vožnje venecijanskim prevozom – vaporetom. Ostrvo je veoma malo, ima samo oko 3.000 stanovnika, a sa susjednim ostrvom Mazorbom povezano je drvenim mostićem.
Danas je Burano najpoznatiji po svojim proizvodima od čipke i po jarko obojenim kućama, što ga čini najšarenijim mjestom na svijetu. Legenda kaže da su žene bojile kuće u različite boje kako bi ih njihovi muževi – ribari prepoznali izdaleka kada se s mora vraćaju kući. Druga priča kaže da je nekada davno svaki novi vlasnik kuće morao da podnese zahtjev upravi gradića Burano koja je odlučivala u koju boju može da oboji svoju kuću. Navodno su vlasti Burana željele svoj djelić slave Venecije i susjednog ostrva Murano, poznatog po staklu, te je odlučeno da će njihov zaštitni znak biti upravo – jarko obojene kuće.
Ostrvo možete da obiđete za jedan za sat, te da usput razgledate mnogobrojne prodavnice, eventualno probate sjajne riblje specijalitete i jedinstvene Burano kolačiće pod nazivom – Buraneli.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

2,702 Sljedbenici
Pratite

NEDAVNO OBJAVLJENO