Nedavno objavljeno

Nakamura: Tokom nastupa u Podgorici osjetio sam koliku moć muzika ima da spaja ljude

Crnogorska publika je emotivna, stravstvena i topla, kazao je japanski pijanista i kompozitor Tempei Nakamura, navodeći da je tokom nastupa u Podgorici osjetio koliku moć ima muzika da spaja ljude.

On je održao koncert u Kamernoj sali Muzičkog centra Crne Gore (MCCG), a na programu su bila djela djela japanskih kompozitora, kao i autorske kompozicije Nakamure.

Nakon koncerta, Nakamura je istakao da je veoma srećan što se publika u Podgorici odazvala koncertu u velikom broju i što je sala bila prepuna.

„Kad sam svirao pjesmu „Imagine“ čuo sam da je neko pjevao u publici i osjetio sam kako muzika ima moć da spoji ljudi. Takođe, osjetio sam da je publika u Crnoj Gori strastvena, topla, emotivna, puna ljubavi“.

Govoreći o muzici koju stvara, pojasnio je da ona ima elemente klasike, džeza, tradicionalne japanske muzike i japanskog anima filma.

„Moja muzika je nastala i kroz putovanja, na kojima ima puno priča koje me inspirišu“, naveo je Nakamura.

Na pitanje šta ga je dovelo u Crnu Gori, rekao je da je njegov projekat da putuje i svira po Evropi.

„Kao jedna od država koju sam želio da posjetim, bila je i Crna Gora. Puno mi je u tome pomogla Amabasada Japana prilikom odabira mjesta za koncert“, kazao je Nakamura.

Rekao je da je u Podgoricu došao iz Sarajeva i da je na tom putu stekao utisak da je u Crnoj Gori sve sofisticirano.

Nakamura je kazao da se 1995. godine u njegovom rodnom gradu desio zemljotres u kojem mu je srušena kuća, navodeći da mu je to bio podstrek da svoju karijeru usmjeri i ka društvenom angažmanu i da pomogne svojoj državi.

„Svoj projekat „Izlazeće sunce“ posvetio sam naporima za rekonstrukciju nakon velikog zemljotresa u istočnom Japanu“, naveo je Nakamura.

Udruženje umjetnika prefekture Hjogo nagradilo ga je priznanjem za unapređenje umjetnosti 2015. Trenutno živi na relaciji Njujork–Tokio.

Koncert u Podgorici u sklopu je turneje na kojoj će umjetnik pored Crne Gore nastupiti i u  Sloveniji, Srbiji, Albaniji, Makedoniji…

Organizator koncerta je Japanska ambasada, u saradnji sa MCCG i Japanskim uglom.

Izvor: prcentar.me

Latest Posts

Lifestyle

Ljepota

Zdravlje

Recepti