spot_img

Naomi Vots o radostima menopauze

“Prestanite da se izvinjavate, slavite život!”, poručuje 54-godišnja britanska glumica u intervjuu za francuski časopis Elle, govoreći o ključnoj fazi u životima miliona žena

spot_img

Glumica Naomi Vots, s 90 filmova u karijeri, krasi naslovnu stranicu novog broja francuskog časopisa Elle. U intervjuu ne govori o braku sa svojom dugogodišnjom ljubavi, američkim glumcem Bilijem Krudupom, za kojeg se udala u junu. Ne govori ni o štrajku u Holivudu. Naomi, koja sada ima 54 godine, željela je da razgovara o menopauzi. Kako je sama napisala na Instagramu: “Dodajem ovo na popis stvari za koje sam mislila da nikada neću učiniti: krasiti naslovnu stranicu ELLE France, a sve to dok govorim o radostima menopauze.”
Od oktobra 2022. Naomi je kao preduzetnica pokrenula brend Stripes čija je linija proizvoda namijenjena zdravlju žena u menopauzi. Kako kaže, Stripes ima posebnu misiju destigmatizacije “ponekad problematične teme menopauze”.
“Rekla sam samoj sebi da ako je moje iskustvo menopauze bilo teško, ne bi trebalo da budem jedina koja će patiti od toga. Moja je misija da podržim druge žene i promijenim njihovu priču.” Misija je to u kojoj ne nedostaje humora i prirodnosti pa neki od proizvoda koji se prodaju na stranici nose namjerno ironična imena poput mlijeka za tijelo The Full Monty ili intimnog gela You Sexy Thing.

Razgovor sa sinovima

Kada je Naomi prvi put govorila o menopauzi svojim sinovima, Semjuelu Kaiju i Saši, bilo je to usred pandemije. Zahvaljujući lockdownu, konačno je odlučila da sprovede u djelo ideju koja joj je bila u glavi nekoliko godina: da pokrene namjensku platformu i iskreno se pozabavi ovom ključnom fazom u životima miliona žena širom svijeta.
“Da bih osmislila projekat, morala sam da izgovorim riječ – menopauza sedam hiljada puta! Tako sam jednog dana pitala svoje dječake ‘znate li šta je to menopauza?’. Moj najstariji sin je odgovorio: “Zar se to ne događa kada stare žene umiru?” Objasnila sam mu da sam u menopauzi i da ne umirem. Barem ne još… Ali, njegov me je odgovor isprovocirao. Počela sam da razgovaram s njima o seksu u školi, o tome šta se događa kad im polude hormoni i kako to podstiče nova iskustva, ali ništa o kraju procesa. A onda mi je moj drugi sin, malo svjesniji ovih stvari, rekao: ‘Je li to kad skvasiš krevet?’ Pa sam pojasnila: ‘Da, dušo… A kad ti uđeš u moj krevet, još se više znojim.’ Ukratko, jedan od razloga koji me podstaknuo da sprovedem ovaj projekt bio je popunjavanje nedostatka informacija o tom pitanju. Pogotovo jer će polovina stanovništva u jednom trenutku doživjeti ovo iskustvo”, ispričala je Naomi za Elle.
Inače, ova se glumica suočila s ranom menopauzom u 36. godini. “Proći kroz menopauzu tako rano nije bilo lako, pogotovo u vrijeme kada je o tome bilo tako malo informacija. Promjene raspoloženja, noćno znojenje, migrene… Osjećala sam se kao da mi život izmiče kontroli”, ispričala je nedavno za magazin Hello!
“Prolazak kroz ovo putovanje doveo me do dubljeg razumijevanja sebe, prebrodila sam ga osjećajući se autentičnije svoja. Mnogo slobode došlo je nakon samopriznanja. Sve mi je govorilo da se žene u menopauzi odbacuju, ali u isto vrijeme ta misao postala mi je motiv da postanem autentičnija, više svoja, da se odmaknem od nevidljivog zida priznajući sebi ono što su svi vjerovatno mogli da pogode”, opisala je kako je izgledalo njeno prihvatanje ulaska u ranu menopauzu. (Foto: Instagram)

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO