Nataša Đokić: Uvijek slušam srce

U godini kada obilježava prvu deceniju uspješne karijere, poznata modna kreatorka nam otkriva koliko su brojni izazovi uticali na to da je danas baš tu gdje jeste

spot_img

Razgovarala Dragana Đurić
Foto Lazar Kovačević

Naša modna kreatorka Nataša Đokić već deset godina daje veliki doprinos modnoj sceni i svojim prepoznatljivim romantičnim modelima ističe žensku ljepotu. Osim toga, Nataša plijeni karakterom, pozitivnom energijom i vedrim duhom te je s vremenom njen atelje postao omiljeno mjesto za rješavanje svih modnih dilema.
“Kao dijete često sam znala da čujem komentar – uvijek je nasmijana. Zbog toga, kroz šalu znam da kažem da sam rođena s osmijehom. Pored vesele prirode, veoma sam emotivna, iskrena, lojalna, pravična. Znam da budem lijena i tvrdoglava, a nerijetko idem linijom manjeg otpora. To su neke osobine koje bih voljela da promijenim, naravno, i s kojima se borim. Ali, u suštini sam osoba koji uživa u malim stvarima i voli da pravi ugođaj i sebi i ljudima oko sebe”, rekla nam je Nataša na početku razgovora.

Ove godine obilježavate značajan jubilej, koliko je revija i kolekcija bilo u proteklih deset godina i postoji li neka omiljena?
– Pamtim predivno provedene trenutke i istu takvu energiju koja, sudeći po komentarima mnogih, vlada u mom atelju. To je ono što mi je najvažnije i zbog čega znam da sam bila na pravom putu. Period od deset godina nije mali i kada pogledam unazad shvatim da sam istinski uživala, bila vrijedna, kreativna, snalažljiva. Bilo je različitih uloga, od dizajnera, stiliste, konsultanta za mnoge važne trenutke u životu jedne žene, a kroz sve to su se desila i mnobrojna poznanstva koja su prerasla u prijateljstva. Atelje je moja oaza mira i vrlo važan segment u životu. Do sada sam imala nekih 15 revija, omiljena mi je posljednja, jer je prva samostalna. Prikazala sam 33 modela, a u okviru revije smo organizovali i humanitarnu akciju na kojoj je sakupljeno 5.000 eura za fondaciju Budi human.

“Nikad se ne upoređujem sa drugima, ne stvaram sebi taj pritisak”

I poslovno i privatno decenija za nama bila je puna izazova. Da li biste nešto promijenili?
– Neću reći da nije bilo grešaka za proteklih deset godina i da je sve išlo savršeno, ali vjerujem da sam zahvaljujući i onim pogrešnim odlukama danas tu gdje treba da budem. Tako da u poslovnom smislu ništa ne bih mijenjala. Jedino što bih možda promijenila je to što sam se za vrijeme korone potpuno prepustila novonastaloj situaciji i čekala da se stanje popravi. To su bile dvije apsolutno neinspirativne godine. Ipak, taj period sam iskoristila da se više posvetim svojoj porodici i potpuno uživam u tom segmentu života.
Šta je najteža prepreka ovoj profesiju u našoj sredini i da li ste ikada poželjeli da se oprobate na većem tržištu?
– Ovdje ću jednim odgovorom obuhvatiti dva pitanja. Najveća prepreka vezana je za organizaciju poslu. U deficitu smo kadra modelara, krojača, šnajdera, i pored toga što se radi o odlično plaćenom poslu koji je uz to zanimljiv i kreativan. To je problem mnogih dizajnera u regionu. Isto tako, činjenica da smo malo tržište zna da bude organičavajuća okolnost, posebno kada je moj stil dizajniranja u pitanju. Upravo zbog toga odlučila sam da svoje modele izložim i u Beogradu, odakle mi često pišu dame koje vole i prate moj rad. Generalno gledano, često ga posjećujem iz privatnih razloga, tako da sam spojila lijepo i korisno.

Danas modni trendovi znaju da budu agresivni, ali Vi ostajete dosljedni prefinjenoj eleganciji i udobnosti. Koliko ste raspoloženi za kompromise u poslu, da li se time gubi na ličnom pečatu?
– Volim svaki segment svog posla. On mi prije svega daje slobodu da budem kreativna u bilo kom trenutku i gdje god da se nalazim. Inspiraciju pronalazim svuda i maštam o tome kako bih je pretočila u određeni model. Put od idejne tačke do finalnog proizvoda dug je i nerijetko nepredvidiv. Vrlo često ga oblikujem, prilagođavam se ili idem nekim drugim putem koji je jednako izazovan i interesantan. Mnogo fenomenalnih modela je nastalo tako što sam na licu mjesta reagovala. Sve to sa sobom nosi i određenu dozu uzbuđenja koje mi prija.
Sarađujete sa mnogo javnih ličnosti, da li se ta saradnja razlikuje od ostalih?
– Saradnja sa javnim ličnostima je zanimljiva jer dozvoljava malo više dizajnerske slobode. Jednostavno mogu da pustim mašti na volju i dizajniram modele koji nisu toliko nosivi, ali su neobični i samim tim skreću pažnju. S druge strane, to su ličnosti koje prati mnogo ljudi, što je ujedno i lijep način da ispromovišete svoj rad.
Vaši modeli su sofisticirani i romantični i ne bi ih bilo teško zamisliti u nekom filmu. Da li biste se oprobali kao kostimograf?
– Iako mi često nude da učestvujem u različitim projektima, moram priznati da u posljednje vrijeme nemam vremena za takve saradnje. Moji klijenti ipak imaju prvenstvo.
Možete li nam reći kakav je Vaš emotivni status i čemu dajete prioritet u ovom životnom periodu?
– Nikad nisam željela u javnosti da govorim o svom emotivnom statusu. Otkriću samo to da sam zadovoljna. Kod suprotnog pola cijenim kad je neko dobar čovjek, ali i zanimljiv, duhovit, pametan, kad ima dobru energiju. Ipak, možemo ovako nabrajati vrline unedogled, ako se hemija desi desila se, bez obzira na to ko je sa druge strane. Srce ne pita razum. A ja sam neko ko uvijek ide srcem.
Šta za Vas predstavlja sloboda?
– Sloboda za mene znači to da imam kontrolu nad svojim životom. Znači to da nikome ništa ne dugujem, mirno spavam i oslanjam se na karmu. Sloboda je i to što sam samostalna i borim se za ono što želim. Nevažno da li ću u tome uspjeti ili ne, važno je da se trudim. Nikad se ne upoređujem sa drugim ljudima, ne stvaram sebi taj pritisak. Trudim se da dam svoj maksimum, pa kako bude.
Šta smatrate najvećim izazovima roditeljstva danas?
– Najveći izazov za mene kao roditelja je zaštititi dijete od uticaja drugih, iskontrolisati šta se dešava kada nije sa mnom, tj. sa porodicom. Puno se i sa razlogom govori o uticaju interneta na njihovo odrastanje. To je zaista jedna izuzetno izazovna stavka, jer dosta roditelja nije svjesno kakve sve opasnosti on nosi.
Poznati ste po tome da uvijek nosite svoje modele, a ako biste to prekršili, čiji biste model izabrali?
– Svoje modele nosim kada su svečane prilike u pitanju. Uživam u tome da pravim kombinacije u skladu sa novim štiklama ili torbom. Volim da eksperimentišem sa stilovima i mijenjam ih često. Privatno preferiram brendove kao i većina drugih žena, a dizajn koji mi uvijek skrene pažnju potpisuju Zimmerman, Isabel Marant, Magda Butrym…
Vaša sestra Kristina Ćetković ima YouTube kanal Remek Jelo na kojem dijeli recepte i ideje za kuvanje. Da li biste se Vi upustili u takvu vrstu avanture? 
– Što se tiče mog umijeća u kuhinji, mogla bih slobodno da se bavim kulinarstvom. Znam da spremam naša domaća jela, ali i italijanska, kineska, japanska… Takođe, pažljivo pratim novitete kada je riječ o zdravim namirnicama i jelima. Tako da vjerujem da bi i moj kulinarski kanal bio zanimljiv. Naravno, sve je to zahvaljujući tome što sam imala savršenog učitelja, moju Kristinu, koja me je pored raznih recepata naučila i tome da je važno kuvati s ljubavlju.
Koliko koristite društvene mreže u poslovanju?
– Društvene mreže su postale primarni vid marketinga i jako su važne u svakom poslu. Što se mog profila tiče, trudim se da promovišem koliko mogu svoj rad i dizajn. Radim na tome da budem prisutna na dnevnom nivou, ali moram priznati da pored svih obaveza koje imam, kako poslovnih tako i privatnih, nije lako baviti se još i time. Zato nerijetko nisam aktivna i plan mi je da angažujem nekoga ko će se baviti ovim prilično važnim i zahtjevnim segmentom.
Po čemu će se ljeto pred nama razlikovati od svih ostalih u modnom smislu, ali kod Vas privatno?
– Za razliku od prošlog ljeta kada su bile aktuelne mikrosuknje, ovog ljeta u modi su one visokog struka, ali maksi dužine. Oversize sakoi rastu iz sezone u sezonu, a ove godine će im se pridružiti i velike torbe. To je ono što je meni najzanimljivije. Što se mog dizajna tiče, iskreno se nadam da ću ove godine izbaciti liniju dnevnih stvari, haljina, suknji, košulja, tj. ready to wear program. To planiram već duži niz godina, ali obično budem preopterećena standardnom linijom pa se to konstantno odlaže.

Gracija 213, jun 2023.

Možda vas zanima

NEDAVNO OBJAVLJENO