spot_img

Nataša Pejović: Eksplozija kreativnosti od mode do enterijera

spot_img
Piše Marina Strugar
Foto Darko Jovanović
Kreacije Nataša Pejović

Najviše uživam da radim romantične stvari koje traže posebnu priliku za nošenje, tako da i u ovoj kolekciji ostajem dosljedna svom dizajnerskom pečatu”, rekla nam je Nataša Pejović o svojoj kolekciji proljeće/ljeto 2017, koju će predstaviti 1. novembra u Event centru Imanja Knjaz. “Kada je riječ o formi, inspiraciju sam pronašla u pedesetim i šezdesetim godinama prošlog vijeka. Modeli haljina, suknji, pantalona, ogrtača su kontrukcijski čistih linija sa mnogo ručno ukrašavanih detalja. Shvatila sam da najviše uživam da radim upravo te romantične stvari koje traže posebnu priliku za nošenje, tako da u ovoj kolekciji ostajem dosljedna svom dizajnerskom pečatu.”

Kreativni haos

Kako Nataša ne pripada dizajnerima koji često prezentuju kolekcije na modnim događajima, svaka njena revija dugo je i željno očekivana. “Kolikogod naš posao izgledao lak, izuzetno je zahtjevno napraviti kolekciju. U samo jedan model, od ideje do finalnog proizvoda, potrebno je uložiti mnogo energije, ljubavi, truda, rada, ali i nerava. Nije mala stvar prikazati rad publici koja ima visoke kriterijume i medijima koji bi uočili i najmanju grešku. Odgovornost i stres su veliki. Nekada sam prikazivala dvije kolekcije godišnje. Sada, kada imam dijete, ne mogu da odvojim toliko vremena, a vođena nekim dosadašnjim dizajnerskim smjerom, smatram da je jedna ali vrijedna kolekcija godišnje dovoljna. Atelje je svakako tokom cijele godine aktivan i uvijek prezentujemo po nekoliko novih modela mjesečno.”

Od samog početka Natašina karijera je išla uzlaznom putanjom i ne krije zadovoljstvo zbog postignutog uspjeha. “Prvu kolekciju prikazala sam prije šest godina i već tada naišla na dobru kritiku i pogodila ukus većine žena. Bilo je mnogo lijepih saradnji sa javnim ličnostima, angažmana, oprobala sam se i u štampanim medijima, kao modni urednik jednog časopisa i dopisnik dnevnih novina, autor sam više editorijala i sve mi je to pomoglo da i kroz druge forme doživim modu. U ovom trenutku imam vremena isključivo za svoj brend i posvećena sam dizajniranju i prezentaciji istog na našem i tržištu Srbije, oko kojeg planiram u skorijoj budućnosti da se više potrudim.”
Iskustvo ju je, kaže Nataša, naučilo da u radu uvijek slijedi instinkt. “Pri izradi autorskih kolekcija oslanjam se isključivo na svoj instinkt. U opisu posla mi je da sam upućena u sve modne trendove, nekad ih kroz detalje ili boje uvrstim u liniju. Ipak, lični pečat je najvažniji kod svakog modela. Konkretno, kada je priprema u pitanju, uvijek imam nekoliko ideja i prvo biram čime ću se voditi. Razrada je najljepši dio posla. Grabim trenutke kada sam sama kod kuće, skuvam sebi kafu i u miru vršim istraživanje i pustim mašti na volju. Možda zvuči čudno, ali najmiliji su mi kroki crteži. Napravim ih mnogo, sve bude išarano, ali uživam u tom kreativnom haosu. Zatim slijede skiciranje, odabir materijala i, naravno, tehnički dio koji mi najteže pada. Perfekcionista sam i sve mora biti ‘pod konac’ i baš onako savršeno kako sam zamislila.”

Romatična i senzualna, elegantna i moderna modna priča koje izlazi iz njene radionice lako nalazi put do srca žena. Nataša uživa u svim komplimentima, ali sa posebnim uvažavanjem ističe mišljenje svoje profesorice. “Bilo mi je neizmjerno drago kada mi je profesorica na fakultetu rekla da mogu da kreiram sve, ženstven i romantičan stil, a sa druge strane i izazovan. Ocijenila je da sam prilično talentovana i kreativna. Drago mi je što je moj brend kroz godine rada postao sinonim za kvalitet i dobar dizajn, što dame vole da dođu kod nas i osjećaju našu ljubaznost i profesionalnost. Zaista se trudimo da sve bude besprijekorno.”

S obzirom da je revija blizu, interesovalo nas je da li je moda rezervisana samo za atelje. “Uvijek posao nosim kući. Dok osmišljavam nove modele potrebni su mi udobnost i mir. Jedino u opuštenoj atmosferi mogu biti kreativna. Ponesem uzorke materijala, nerijetko i krojačku lutku, i radim kod kuće.”

-

“Uređivanje enterijera je moja druga ljubav”

U predivnom porodičnom domu Pejovića, u kojem živi sa suprugom Željkom i sinom Petrom, Nataša je brižljivo vodila računa o svakom detalju, uređujući ga sa puno pažnje i ukusa. “Uređivanje enterijera je moja druga ljubav. Mnogo uživam baveći se time a, po komentarima ljudi koji su nas posjetili, rekla bih da imam i talenta. Svi su mislili da smo angažovali ljude iz struke. Dok smo radili kuću, do detalja sam učestvovala, prvo u izgradnji, a zatim je, kao šlag na torti, došlo uređenje. Kad otputujem negdje ili prošetam ulicama našeg grada obavezno uđem u prodavnice sa stvarima za kuću. To je za mene poseban gušt. Gdje god da se nađem, kada su kuće i stanovi u pitanju, imam taj ‘problem’ da posmatram i razmišljam šta je suvišno, šta guši prostor, šta bi bilo dobro uraditi…”.
Pri uređenju enterijera Nataši je bilo najvažnije da bude udobno i da odiše toplom atmosferom. “Nisam ljubitelj minimalistički uređenih prostora jer mi djeluju hladno. Ne volim da gušim prostor sa puno stvari, volim da bude funkcionalno i sa pažljivo biranim detaljima. Dom sam uredila moderno sa primjesama modernizovanog stilskog komadnog namještaja. Volim sav namještaj, ali posebno mjesto u mom srcu zauzimaju beržere. Imamo dvije, izgledaju elegantno, posebno, moćno i toplo u isto vrijeme, a prilično su udobne. Volim da sjedim u njoj, pored biblioteke, i pod lampom čitam uz čaj. To je moj omiljeni kutak.”

Cijela atmosfera upotpunjena je posebnim nijansama, a odabir je pao na prirodne tonove. “Dok sam radila kuću, od šale su me prozvali ‘Nataša bež’, jer sam samo pričala o toj nijansi. Kasnije sam je upotpunila venge-braon i petrolej-plavim detaljima. Sada volim kombinacije bijele i bež jer na mene djeluju pozitivno, a izgleda čisto i svježe. Prema svemu u kući se odnosim sa puno pažnje. Perfekcionista sam. Detalje sam pažljivo birala, svaki nosi svoju priču i bitan je.”

Kreativnost, mašta i stvaralačka energija vidljive su u svakoj prostoriji. “Puno stvari sam kupila pa farbala i presvlačila, iako su nove. Ponosna sam na one koje sam lično sređivala, kao i na jednu stilsku stolicu koju sam sama farbala i kod krojača sastavljala dva materijala da bih dobila željeno. Ponosna sam i na jedan moj izum. Pošto ne volim namještaj koji obično ide ispod ili oko televizora, a posebno boje resivera, dvd-a kablova koji nerijetko ostanu tako da se vide, osmislila sam dio ispod televizora u koji mogu da stanu navedene stvari. Na kraju posla, stolar je u šali slikao moj izum i kroz smijeh prokomentarisao da će da proda ideju.”

Za očekivati je da u kući modne dizajnerke važno mjesto zauzimaju ormari. “U svakoj sobi imamo veliki plakar. Iako zvuči nevjerovatno, najveći dio zauzima garderoba mog supruga. Jedino je zajednički cipelar u posebnoj sobi. Tu prostoriju volim najviše i sama je čistim, sređujem, pravim raspored. Cipele su moj fetiš.”

Gracija br. 91, 28.10.2016.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO