Nataša Pejović: Volim modele koji slave ženstvenost i otmjenost

Revijom Nataše Pejović otvoren je 21. Fashion Connection, a nova kolekcija pokazala je još jednom zašto je poznata dizajnerka godinama u vrhu crnogorske modne scene. Sofisticirani, romantični modeli sa dozom šika i glamura, ali i sa notom najnovijih trendova naišli su na pozitivni odjek kod dama i ljubitelja mode.

“Godinama unazad pravimo kolekcije svečanih modela. Haljine ukrašavane ručnim radom obilježile su svaku reviju i moj rad je po tome prepoznat. Ovoga puta sam željela da prikažem nešto potpuno novo i uvrstim u ponudu nosivije i jeftinije stvari. Kolekcija sadrži 26 modela inspirisanih stilskim kontrastima između mode pedesetih godina prošlog vijeka i doba u kojem živimo. Mekane forme ženstvenih linija otvorile su reviju, a zatim smo prešli na moderne i šik haljine za veče. Od materijala za dnevne haljine birala sam pamuk i viskozu da bi bile prijatne za nošenje, a večernje su od muslina, satena, svjetlucavih materijala. Boje koje sam uključila su trenutno trendi žuta, bebi roza, bijela i narandžasta”, kaže Nataša, koja se ne pojavljuje često na modnim manifestacijama.

“Radila sam jednu kolekciju godišnje jer za moj modni izraz zaista treba puno vremena da se osmisli i realizuje. Svakako smo malo tržište da bih takve modele pravila češće. Smatram da je bolje raditi revije rjeđe ali kvalitetno, u smislu kreativnosti i izrade, nego po svaku cijenu i zarad prisutnosti u medijima prikazivati kolekcije češće. Ipak, odlučila sam da se od sada predstavljam dva puta godišnje i to jednu nosiviju liniju modela, a drugu stila koji njegujemo od početka sa ručno ukrašavanim detaljima.”

Interesovalo nas je da li to što stvara romantične kreacije, koje odišu posebnim senzibilitetom, govori i o njoj, da li to pronalazi u svom karakteru. “Tako je, radim u skladu sa svojim senzibilitetom. Jako vjerujem svom modnom ukusu, a ispostavilo se da mi, zahvaljujući njemu, vjeruju mnoge žene. Volim modele koji slave ženstvenost i otmjenost, kao i precizno birane detalje kojima ću sa mjerom ukrasiti model. Primijetila sam da, iako je zahtjevno, najviše uživam da radim baš takve modele, da čitava revija bude bogata nježnim detaljima i ostavlja utisak bajkovitosti. Privatno, pošto sam veliki ljubitelj mode, često znam da mijenjam stil oblačenja. To doživljavam kao neki fin začin u životu”, ističe popularna dizjnarka, u čijem radu dominira haljina.

“Haljina, zato što je ženskog roda, zajedno sa štiklama isključivo je ženski odjevni komad. Dozvoljava mi mnogo veću kreativnost od pantalona i sakoa. Većina žena u njima se osjeća najljepše. I kod haljina ne morate da razmišljate šta da iskombinujete, već imate jedan komad spreman za uživanje u nošenju.”

Volim da sam uvijek sređena

Nataša često i kao model predstavlja svoje kreacije, što nailazi na pozitivne reakcije i komentare na društvenim mrežama. “Ispostavilo se da sam najbolji model sopstvenih kreacija, radimo i veličine uglavnom po mojim mjerama jer se one ugode većem dijelu naše klijentele. Slikamo dva profesionalna kataloga godišnje, a sve ostale fotografije slikam sama u radnji. U današnje vrijeme je važno imati čitav paket talenata. U mom poslu, mimo samog dizajna, moram imati osjećaj za fotografiju, za pozu, za koncept fotografije i, generalno, mog društvenog profila. Ukoliko niste aktivni na mrežama i ne postavljate lijepe fotografije u kontinuitetu, lako ćete pasti u zaborav. Zbog toga, ali i iz praktičnih razloga najlakše mi je da sama uskočim u model i slikam se. Moram priznati da to nije ni malo lak posao, često provedem i sat dok pokušavam dobiti idealnu fotografiju ali lakše mi je tako nego da angažujem manekenku, fotografa, šminkera.”

Uspješna dizajnerka stvorila je respektabilan brend. Priznaje da joj nije teško održavati imidž koji uživa u modnom svijetu. “Sve što sam postigla je prije svega zahvaljujući talentu. Ušla sam u ovaj posao samo sa njim i bez velikog teorijskog znanja. Kasnije sam talenat nadograđivala u praksi, ali i školi. Upravo zbog talenta koji se ne zna naučiti, kupiti ili dobiti, opstajem na mjestu na kojem sam se od prvog dana pozicionirala. Prema tome, nije mi teško da održavam što sam postigla, već samo radim ono šta najviše volim, a sve ostalo se stvara samo.”

Nataša je radila kao modna urednica, bila je i stilista našeg tima na Eurosongu, zato ne čudi što je dame često pitaju za modne savjete. “Uvijek me pitaju za modne aktuelnosti i savjete koje, moram priznati, nije lako dati. Modu morate makar malo razumjeti da biste se mogli igrati trendovima. Inače, imam tu profesionalnu deformaciju da, iako ne odmjeravam od glave do pete, odmah vidim kombinaciju garderobe i razmišljam šta je trebalo izbjeći, a šta dodati. Nijedna žena nije savršena, pa da joj sve stoji. Zbog toga je najvažnije da birate modele koji pristaju vašoj građi, tenu, boji kose. To su neke osnove. Pored toga, naravno, voditi računa o mjeri, ako imate mini suknju gledajte da ste gore zatvoreni, ne kombinujte obavezno tašnu i cipele, ako vam je haljina mnogo svečana birajte jednostavnu šminku i frizuru. Dakle, taj neki balans održavati. Moj modni moto zavisi od raspoloženja i životnog perioda u kojem se nalazim. Generalno volim da sam uvijek sređena, takva sam od malih nogu, ali kada sam neraspoložena sredim se još jedan stepen više, i obavezno stavim puno nakita jer mi zveckanje pozitivno utiče na raspoloženje”, kaže Nataša, i otkriva šta će se obavezno naći u njenom ormaru ovog proljeća. “Godinama nisam bila luda za nekim komadom kao ove godine za novim Louis Vuitton patikama. Za mene su apsolutno savršene i, koliko vidim, potpuni modni hit. Prilično su skupe pa će mi ostati ‘tiha patnja’. Pored ovih, kako ih u modnom svijetu nazivaju, ružnih patika, sviđaju mi se i male klač torbe od pruća, farmerke dubokog struka, pamučne haljine sa puno karnera kakve imam u svojoj kolekciji”, zaključuje Nataša.

GRACIJA 129/13.april 2018.

Piše Marina Strugar

Foto Jelica Bujić

Prethodni članak
Naredni članak

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno