spot_img

Naučite da pokazujete emocije

spot_img

Emocije upravljaju našim osjećanjima, fizički ih osjećamo na tijelu, a mnoge osobe se bore s njihovim pokazivanjem. Možete da se osjećate slabo, izvan kontrole ili u strahu od osude drugih ukoliko emocije javno pokažete. Za one koji se ne osjećaju komotno po pitanju pokazivanja emocija, savladavanje vještina kako da to učine može da ih dovede do zdravijih veza, ispunjenijeg života, do boljeg mentalnog i fizičkog zdravlja.

Identifikujte razloge za skrivanje emocija 

Vjerovatno postoji razlog zašto to činite. Možda ste odrasli u okruženju gdje se na pokazivanje emocija gledalo poprijeko ili ih jednostavno potiskujete kako s njima ne biste morali da se nosite. Sjetite se teških ili tragičnih trenutaka iz života s kojima se niste suočili. Da li vas je strah da govorite o njima? Shvatanje o tome zašto ne pokazujete emocije pomoći će vam da krenete naprijed i da pokažete emocije u budućnosti.

Shvatite osnovne emocije 

Postoji šest osnovnih ljudskih emocija: sreća, tuga, strah, ljutnja, iznenađenost i gađenje. Morate da shvatite kako se svaka emocija proživljava iznutra i kako se pokazuje, tako da možete adekvatno da je ispoljite. Pozitivne emocije uključuju sreću i iznenađenost. Sreća se osjeti u tijelu na način da vas ispunjava i čini sigurnim. Iznenađenje liči na snažan “udarac” u glavu i grudi. Negativne emocije uključuju ljutnju, gađenje, tugu i strah. Ljutnja se u obliku vrućine osjeti u predjelu lopatica, prema glavi. Gađenje, koje se uglavnom osjeti u stomaku, često dovodi do mučnine. Tuga se manifestuje kao fizički bol u predjelu grudi, prema gore. Strah uzrokuje ubrzan rad srca, teško disanje i znojenje.

-

Shvatite kako emocije utiču na donošenje odluka 

Emocije upravljaju donošenjem odluka, što je rezultat nedavnog neurološkog istraživanja. Nemoguće je donijeti neku odluku bez emocije, jer bi to značilo da nemate stav o datoj temi. Shvatanje o tome da su emocije i donošenje odluka povezani može da vam pomogne da postanete emocionalno osviješteni, što možete da okrenete u svoju korist. Naprimjer, ako donosite poslovnu odluku koja vas plaši, trebate biti svjesni toga da bi vaša odluka mogla biti pristrasna, neka zato bude zasnovana na logici, a ne na strahu.

Priznajte svaku emociju 

Svaki put kada nešto osjetite, zastanite i zapitajte se: “Koja je ovo emocija?” Ukoliko ste na sastanku sa šefom i uznemireni ste, umjesto da to potisnete ili ignorišete, uzmite tri sekunde i priznajte da osjećate nešto. Podsjetite se da vaše emocije imaju vrijednost, te da se na određeni način osjećate s razlogom. Označite emocije sa “tužna”, “sretna”, itd, zapišite to na papir ili zabilježite u telefonu. Ohrabrite se na daljnje priznavanje emocija, pa će vremenom postati lakše. Recite sebi: “U redu sam jer se osjećam ovako” i “Priznajem da osjećam ovu emociju”.

Osjetite krivicu prema svojim emocijama 

Nakon što priznate da osjećate neku emociju, prihvatite je, kao i svaku posljedicu koju ona sa sobom nosi. Kada vidite da ste potpuno uračunljivo podnijeli emociju, možete da napravite neke pozitivne korake u načinu na koji reakciju želite da promijenite. Naprimjer, ako ste tužni i zbog toga zlobni prema voljenoj osobi, kao odgovor na to ovladajte svojim emocijama. Zatim se izvinite i objasnite da ste bili takvi zbog emocija.

Razgovarajte o svojim emocijama 

Jednom kada naučite rječnik povezan s emocijama, možete da ga koristite u razgovoru s drugima. Pažljivo odaberite osobu kojoj ste bitni, te želi da vas sluša i podijelite emocije nakupljene tokom dana. Govorite i o pozitivnim i o negativnim emocijama, te kako ste se nosili s njima. Dijeljenje emocija s drugom osobom može sliku učiniti jasnijom i donijeti vam olakšanje. Ukoliko vam je i dalje neprijatno da s dragom osobom govorite o emocijama, pokušajte s terapijom. Razgovor s profesionalnim terapeutom ne samo da će otjerati vaš strah od osude bližnjih već je riječ i o osobi koja je obučena da vam pomogne u izražavanju emocija, te vam pomoći da shvatite zašto ne možete da ih podijelite s drugima. Ne treba da osjećate stid ili krivicu zbog pokazivanja emocija prema drugima ili terapeutu. Pozitivno izražavanje emocija nemjerljivo će pomoći važem fizičkom i mentalnom zdravlju.

Razvijte empatiju 

Empatija je kritična jer dozvoljava da budete osjetljivi prema osjećanjima i emocijama drugih. Kada osjetite nešto prema drugome, možete da se okrenete prema sebi i izrazite vlastite emocije. Slušajte druge, te zaista pokušajte da se povežete s njima. Koristite maštu kako biste otkrili šta neko drugi proživljava i kako se zbog toga osjeća. Bavite se dobrotvornim i humanitarnim radom te razgovarajte s ljudima koji su naišli na dosta poteškoća u životu. Zabilježite kako oni izražavaju emocije, te imajte to na umu sljedeći put kada dođe vrijeme da izrazite svoje. Čitajte knjigu i zamislite da ste na mjestu nekog drugog. Odaberite jedan ili dva lika iz knjige koji vam se posebno dopadaju i pokušajte zamisliti da ste na njihovom mjestu. Zamislite kroz šta svaki lik prolazi i pokušajte da zamislite kako se osjećaju.

Pažljivo odaberite osobe s kojima dijelite emocije 

Ne morate to da činite sa svakom osobom s kojom razgovarate. Kada emocije izražavate prvi put, možete se osjećati smiješno ili ranjivo, zato birajte prijatelje ili članove porodice kojima vjerujete i prihvatite promjene koje ispoljavanje emocija sa sobom nosi.

Budite “ekstra” emotivni u razgovoru s drugima 

Pojačajte facijalnu ekspresiju, gestikulirajte i emotivno odgovarajte. Ako pretjerate s emocijama, s vremenom ćete da zavladate svojim emotivnim ponašanjem. Možda ćete sebi da izgledate smiješno tokom tog pretjerivanja, ali izaberete li prave ljude, to neće biti važno, imaćete veliku korist. Pažljivo postupajte tokom ekspresije. Promislite o postupcima prije nego odreagujete na određenu emociju. Ukoliko je u pitanju ljutnja, mogli biste postati opasni ili nasilni. Zato reagujte oprezno!

Plačite kad ste tužni i smijte se kad ste srećni 

Emocije se jače doživljavaju kada se uz njih veže određeno ponašanje, čak i kada reakcija nije prirodna, odnosno kada glumimo. Možete “lažno” plakati kada se osjećate loše. Ovo daje intenzitet emocionalnoj tuzi, te može da vas navede na stvarni plač ili bar jače iskazivanje emocija. Emocije sadrže određene impulse (strah aktivira nagon za borbom ili bijegom, a ljutnja zahtijeva odmazdu) nad kojima nemamo kontrolu. Kada naiđe takav impuls, nemojte protiv njega da se borite, pokažite ga otvoreno.

Koristite fizički kontakt 

To takođe može da pomogne u boljem izražavanju emocija. Dodir može da utiče na emocije na način na koji facijalna ekspresija ili razgovor ne mogu. Nedavna naučna istraživanja pokazala su da ljudi imaju urođenu sposobnost da dešifruju emocije jednostavnim dodirom. Kada vas neko čini srećnim, nježno toj osobi stavite ruku na rame. Kada osjećate gađenje, stisnite nečiju ruku. Fizički kontakt ne vole svi, te može da bude loše primljen ako se ne učini na pravilan način. Na neverbalan način pokušajte da saznate od drugih da li odobravaju fizički kontakt, te se tako i ponašajte.

Identifikujte nivo emotivnosti primjeren svakoj situaciji 

Ne trebamo uvijek reagovati emotivno. Naprimjer, kada su poslovni sastanci u pitanju. Ali zato kada razgovarate s osobom koja vam je draga, pokušajte emotivnije reagovati. Kako biste odlučili koji nivo emotivnosti treba da pokažete, situacije procjenjujte nezavisno.

GRACIJA 78/april 2016.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO