Ne čekaj! #čekiraj

Pregledajte se i ohrabrite svoju mamu, sestru ili drugaricu da učine isto, jer nema razloga za strah

Oktobar se svuda u svijetu obilježava kao mjesec borbe protiv raka dojke, sa ciljem podizanja svijesti o ovoj bolesti. Zdravlje grudi jeste i mora biti važna ženska tema danas kada je rak dojke najčešće maligno oboljenje žena. Stručna javnost nam šalje ohrabrujuću poruku – rak dojke je izlječiv ukoliko se otkrije na vrijeme, zbog čega je veoma važno informisati se o značaju redovnih pregleda.

Šta je važno da svaka žena zna

Nakon 20. godine života preporučuje se samopregled dojke. Samopregled će vam omogućiti da dobro upoznate svoje grudi i najbrže primijetite eventualne promjene na njima. Većina promjena u dojci je bezazlena, ali zato je važno da prije svega budete oprezne i pravovremeno reagujete.
Ukoliko niste sigurne na koji način možete obaviti samopregled kod kuće, na svom mobilnom telefonu posjetite www.chekiraj.org, web aplikaciju koja će vas kroz jednostavne instrukcije naučiti osnovnim pokretima za samopregled grudi. Nakon poslednjeg koraka, bićete preusmjereni na video koji sadrži detaljne instrukcije.

Nakon 30. godine života neophodan je klinički pregled dojke

Tokom kliničkih pregleda ljekar ispituje veličinu, oblik i boju dojki, kao i pazušne jame. U slučaju da pregledom uoči neuobičajene promjene, ljekar će vas uputiti specijalisti za bolesti dojke. U Kliničkom centru Crne Gore obavljaju se i dijagnostički i skrining-preventivni pregledi, kako nam potvrđuje dr Sanja Čejović, radiolog. U okviru AVON akcije za borbu protiv raka dojke, ovoj instituciji je prošle godine doniran moderan ultrazvučni aparat, a otkad je u upotrebi, na njemu je ukupno urađeno 1110 pregleda i 166 biopsija.

Od 40. do 50. godine važno je obavljati mamografske preglede

Mamografija traje samo nekoliko minuta, pri čemu se koriste minimalne doze zračenja i treba ih obavljati na dvije godine, odnosno, prema preporuci vašeg ljekara. Mamografijom se rak dojke može otkriti u stadijumu kada još ne daje kliničke znake i simptome.

http://www.avon.me/PRSuite/crusade.page

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...