spot_img

Ne krećite na put gladni

spot_img

Počinje sezona odmora, kada se spremamo za duga putovanja avionom, vozom ili automobilom. Ukoliko osjećate mučninu zbog duge vožnje, najbolje je da, umjesto tableta, posvetite pažnju pravilnoj ishrani. Zlatno pravilo je da na put ne krećete gladni. Preporučuje se laka hrana koja će smiriti želudac, zato jedite ovsene pahuljice, musli, salatu od povrća bez majoneze i jogurta.
U pravilu, dan uoči puta nemojte piti alkoholna pića, čak ni pivo, jer će vam od toga biti muka. U ručnoj torbi ponesite kiselkasti sok od jabuke ili borovnice, ili pripremite limunadu i tako ćete lakše podnijeti put ako povremeno udahnete miris limuna.
Ako usred puta osjetite mučninu, osvježite se hladnom kiselom vodom u koju ste dodali nekoliko kapi limuna.
Ukoliko putujete automobilom, ponesite ručni frižider i napunite ga vodom, čajem od nane ili kamilice blago zaslađenim medom ili svježe cijeđenim sokom od jabuke ili narandže. Za put ponesite sendviče od sira i paradajza, slane kifle, keksiće, breskve, orahe, lješnike i suvo voće. Hranu treba upakovati u vakumirane plastične kutijice koje zadržavaju svježinu. Svaki sendvič upakujte pojedinačno u foliju, stavite u plastičnu kutiju i stavite u ručni frižider.
Vožnja avionom je specifična. Osim što se mnogi plaše leta, poznato je da čovjekov organizam gubi tečnost tokom vožnje avionom. Nutricionisti preporučuju – umjesto čaše vina za razbijanje treme, od stjuardese zatražite vodu ili neki kiselkasti sok. Pijte sokove od narandže, jabuke ili paradajza i blago gaziranu kiselu vodu.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO