Ne zanemarujte intoleranciju na laktozu – osim što je neugodna, može imati i ozbiljnije posljedice

Čak 70 % populacije na svijetu ima intoleranciju na laktozu. Jeste li među njima?

Šta je to intolerancija na laktozu?

Šećer koji se nalazi u mlijeku zove se laktoza, a intolerancija ili nepodnošenje laktoze odnosi se na potpunu ili djelimičnu nemogućnost probave ovog šećera. Prema istraživanjima čak 70 % populacije na svijetu ima intoleranciju na laktozu u različitim oblicima.

Uzrok intolerancije na laktozu

Intolerancija na laktozu nastaje zbog nedostatka enzima laktaze koji je odgovoran za razlaganje laktoze na jednostavnije šećere koji se potom apsorbuju u krv. Ovaj se enzim nalazi u tankom crijevu, a u slučaju njegovog nedostatka ulogu u razlaganju laktoze preuzima mirkoflora debelog crijeva pri čemu se stvaraju uvijek neugodni plinovi. Dva su glavna uzroka nedostatka enzima laktaze. Naime, tijelo može samo od sebe početi proizvoditi manje laktaze (uglavnom se to događa već u ranom djetinjstvu) što novija istraživanja povezuju s genetskim nasljeđivanjem. Drugi uzrok je rezultat raznih oštećenja tankog crijeva koja mogu biti posljedica raznih bolesti. Važno je napomenuti da manjak laktaze ne znači nužno da je osoba intolerantna na laktozu – za dijagnozu intolerancije potrebni su dodatni simptomi i detaljni pregledi specijalista koji uključuju razne testove.

Otkrijte simptome intolerancije na laktozu

Simptomi variraju od umjerenih do izrazitih poteškoća, a najčešći simptomi su osjećaj nadutosti, grčevi, proljev i mučnina. Poteškoće mogu trajati od 30 minuta do 2 sata nakon unosa laktoze.

Koja je veza između intolerenacije na laktozu i hroničnih upalnih crijevnih bolesti?

Manjak enzima laktaze česta je pojava kod osoba koje razviju hroničnu upalu crijeva, koje mogu voditi oboljenjima kao što je i Hronova bolesti, te se njihovo stanje i simptomi dodatno pogoršavaju unosom namirnica koje sadrže laktozu. Pravilnom prehranom moguće je potaknuti smirenje hroničnih upala crijeva.

Mlijeko kao izvor kalcijuma

U mlijeku i mliječnim proizvodima se nalazi laktoza pa se osobe koje su intolerantne suzdržavaju u unosu namirnica s mliječnim masnoćama. Budući da su upravo mlijeko i mliječni proizvodi glavni izvor kalcijuma, ali i drugih hranjivih tvari koje su neophodne za pravilan rast u mlađoj dobi, te obnovu i čuvanje čvrstoće kostiju tokom cijelog života, nedostatak kalcijuma može imati ozbiljne posljedice za organizam – od čestih lomova do nastanka osteoporoze. Dnevni unos kalcija razlikuje se za svaku životnu dob, a posebno je važan djeci, trudnicama i dojiljama.

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...