Nema više seks-simbola kao nekad

Od Ričarda Gira do Toma Kruza: sjećate li se ko su dalekih osamdesetih bili seks-simboli među jačim polom

spot_img

Kulturološki gledano, osamdesete su bile najkontroverznije godine, a tadašnja moda, frizure i muzika, naprimjer, još uvijek su podložne raznoraznim komentarima. Imaju svoje pristalice, ali i žestoke kritičare, dva suprotna tabora. Ali, i jedni i drugi se slažu kada su u pitanju muškarci seks-simboli. Nekada su mnogi bili predmet ženskih snova, iako su za današnji ukus imali previše kose i mišiće im je isticala preuska odjeća. Nećemo se upuštati u složeno analiziranje glumačkih ili vokalnih sposobnosti pojedinih zvijezda, zanima nas samo njihova ljepota, njihov ekstremni mačizam u koji ne treba sumnjati ni u kom slučaju.

RIČARD GIR Prije nego je film Zgodna žena uništio psihu svake žene, učinivši da vjeruje kako priča o Pepeljugi nije obična bajka, zgodni Ričard već je osvojio ženska srca ulogama u Američkom žigolu, Oficiru i džentlmenu, The Cotton Clubu… Sigurno neće ući u filmsku istoriju zbog izražajne facijalne ekspresije, ali ako treba da zamislite glumca koji će biti savršen za ulogu šarmantanog zavodnika, vrlo je vjerovatno da ćete pomisliti upravo na sada već sjedokosog Ričarda Gira.

HARISON FORD Osamdesetih je snimao jedan film godišnje, a svi režiseri su ga željeli, od Pitera Vira do Romana Polanskog, preko Stivena Spilberga i Ridlija Skota. Vjerovatno više zbog izgleda, a manje zbog glumačkog kapaciteta, ali ženama se sviđao taj njegov izgled slatke, pomalo izgubljene skitnice. Bilo im je svejedno da li je krenuo u potragu za svetim kamenom ili u bitku u Zvjezdanim ratovima. Žene su ga jednostavno obožavale. S obzirom da će 13. jula Ford proslaviti 75. rođendan, moramo priznati da i sada izgleda odlično.

-

MEL GIBSON Koliko je žena poželjelo da se u budućnosti nađe u skoro uništenom svijetu, u beskrajnom moru crvenkaste prašine, kako bi srele pobješnjelog Maksa i pokušale da otope njegovo ledeno srce. Godine 1985. časopis People proglasio ga je naj seksi muškarcem na svijetu, te se možda zbog toga malo previše osilio i nakon nekoliko godina ostavio suprugu, medicinsku sestru Robin Mur, i sedmoro djece. Bio je to jedan od najskupljih holivudskih razvoda. Uslijedili su problemi s alkoholom i kontrolom bijesa, što Mela nije spriječilo da s aktuelnom partnerkom dobije i devetog nasljednika.

TOM KRUZ Od svog debija 1981. u filmu Endless Love italijanskog reditelja Franka Zafirelija, Tom Kruz se više nije zaustavljao. Top Gun, Boja novca, Kišni čovjek, Rođen 4. jula – svaki na svoj način bio je filmski preokret. Od mnogih smatran, tačnije proglašavan najljepšim muškarcem na svijetu (naj seksi prema magazinu People 1990), sa svijih 170 cm visine pomeo je suparnike i pridružio se super zvijezdama kao što su Al Paćino i Dastin Hofman.

MAJKL HAČINS Frontmen grupe INXS, poznat i zbog ljubavnih veza sa Kajli Minog i Helenom Kristensen, dvije žene koje su 80-ih bile među najljepšima, zajedno s Melom Gibsonom stvara svojevrstan mit o australijskom muškarcu. Divlje razbarušene kose i u kožnoj jakni, bez majice ispod kako je ondašnja moda zahtijevala, pomogao je u stvaranju stereotipa o rokeru koji mora završiti tragično. Iako je Majkl zvanično izvršio samoubistvo 22. novembra 1997. godine, umro je od gušenja koje je posljedica autoerotske asfiksije, seksualne devijacije o kojoj se rijetko priča iako od nje umire stotine muškaraca godišnje.

KEVIN KOSTNER Trebalo je baš istinski voljeti, ako ne i obožavati, vestern ili oružje kako bi vas privukla ljepota Kevina Kostnera 80-ih, s obzirom da je njegova slava tada bila zasnovana na filmovima kao što su Silverado Lorensa Kasdana i Nesalomivi Brajana de Palme. Ali, to se promijenilo 1987. godine, svjetska slava stigla je u vidu uloge oficira američke mornarice Toma Farela, u filmu Bez izlaza (No Way Out), čemu je sigurno doprinijela i bijela uniforma. Interesantno je da se u istom filmu na velikom platnu prvi put nakratko pojavilo lice Breda Pita.

DŽON BON DŽOVI Pravo ime lidera grupe Bon Jovi je Džon Frensis Bondžovi Mlađi, a mnogim ženama je osamdesetih predstavljao estetski ideal muškarca: duga, bujna kosa (kažu da ga niko od članova porodice nije mogao ubijediti da se ošiša, čak ni kada je bio dječak), ledenoplave oči i pune usne. Uspjelo mu je čak da pomiri ukus majki i kćerki, jer je – kako kažu – uvijek bio dobar momak koji nije imao skoro ništa zajedničko sa tipičnom slikom rokera, uglavnom problematičnog ponašanja i sklonih porocima.

MIKI RURK Osamdesetih je iz svih pora odisao seksom, zahvaljujući i filmovima Body Heat, Rumble Fish, Devet i po nedjelja, Anđeosko srce i Divlja orhideja (na čijem setu je upoznao mladu glumicu i fotomodel Keri Otis, koja mu je kasnije postala supruga). Nakon toga se bacio na nekontrolisano konzumiranje alkohola i droge, sklapao je sumnjiva prijateljstva, a izgled je sistematski i nepromišljeno uništavao plastičnim operacijama. Postao je neprepoznatljiv. Uspješno se vratio na veliko platno 2008. ulogom u filmu The Wrestler, ali od nekadašnjeg seks simbola, nažalost, ni traga.

 

GRACIJA 103/april 2017.

Priredila Snežana Crkvenjaš

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO